СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

10 интригуращи факта за гласа

voice 1
rss


#1. Човешкият глас уникален!
Човешкия глас
се генерира благодарение на функцията на ларинса. Образуваните звуци в човешкия глас се образуват според спрямо качествата на говорния апарат, а те са различни при всеки човек, поради това всеки глас е уникален.

#2. За произвеждането на човешкия глас е необходимо задействането на няколко процеси…
Белите дробове
играят ролята на помпа, за да генерират достатъчно въздушно налягане, което да задейства специфични вибрации. Тези вибрации активират гласните струни, от което се произвеждат звукови импулси.   

#3. Човешката реч се намира в диапазона 60-70dB.

#4. Височината на гласа…
зависи от няколко фактора – честота на вибрациите, дължината на гласните струни и напрежението, упражнявано върху тях. Специален „инструмент“ на ларинкса има задачата да усъвършенства тона, за да се изрази съответната емоция – щастие, гняв, тъга и други.

#5. Човешкото ухо…
може да приема звуци в рамките на 16 до 20 000 Hz. Звуци, които надхвърлят границата от 100 dB могат да предизвикат болка и увреждания на слуховия апарат.


#6. Тембърът на гласа ни може да бъде показателен за нашите качества
Според проучвания тембърът на гласа ни може да бъде показателен по отношение на нашия характер и качества. Според тази теория се смята, че жените и мъжете с по-нисък тембър демонстрират по-добри умения в мениджърски и лидерски позиции.

#7. Гласът ни се формира в рамките на няколко години…
А това се дължи на половите хормони. Половите хормони предизвикват промени в тялото, чрез които гласът претърпява драстична промяна в годините. Преди пубертета гласовите струни както на момичетата, така и на момчетата са тънки и имат висока честота. По време на пубертета се задейства хормонът тестостерон, който действа върху гласните струни, като увеличава ларинкса и намалява честотата. Това резултира в промяна на гласа към по-дълбок, по-ясен и плътен.

#8. Гласът е мощен инструмен
Според специалисти по сценична реч, гласът е уникално качество и може да бъде мощен инструмент за убеждаване.

#9. В миналото човешкият глас се е ползвал като „документ за самоличност“. Ъъ, да!?
Според учени човешкият глас е бил основно средство за комуникация и идентификация, нещо като лична карта на прачовеците, но разбира се далеч по-различен от човешкия глас днес.

 

#10. Всеки човек чува един и същ глас през целия си живот…
И този глас е неговият вътрешен. Според акустичния инженер Тревър Кокс: „Вътрешният глас е очарователен, това е нещо, което е с нас през целия ни живот, но рядко мислим за него. Един интересен проект, за който научих – изследователи, които разговарят с известни автори за това как използват вътрешните си гласове в работата. Повечето автори отговорили, че почти винаги слушат разговорите на своите герои, за да намерят своя „глас“, който да опишат.“.Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com
глас


Използвани източници:
* theverge.com; „A sound expert explains the past and future of the human voice“, Angela Chen (2018)

Подобни публикации