СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

4-те най-добри хранителни добавки за редуциране на стреса

suplements stress
rss

Редовната физическа активност, набавянето на пълноценни количества сън и балансираното хранене са ключови за нашето психическо, физическо и емоционално здраве. Важно е да каже, че все още няма измислена формула – хранителна добавка или лекарствен медикамент, който да замести ролята на тези основни компоненти. В този смисъл хранителните добавки следва да надградят и подобрят нашите жизнени функции и процеси; да ги подпомогнат.


Стресът е фактор, който не бива да бъде пренебрегван, тъй като неговото отражение върху нашето общо здраве може да бъде по-сериозно, отколкото предполагаме. В този смисъл, ако чувствате, че към момента сте изложени на нездравословни количества стрес, то е препоръчително на първо място да консултирате състоянието си със специалист.
Ето и няколко хранителни добавки, които могат да подпомогнат състояния на стрес и тревожност:


#1/ Магнезий
Магнезият е сред жизненоважните микроелементи в организма; вторият най- разпространен минерал в човешкото тяло. Магнезият участва в повече от 300 ензимни реакции, който протичат ежедневно в организма ни. Магнезият е един от фундаменталните минерали действащи в производството на енергия. Именно поради това, този минерал може да подпомогне организма в стресови периоди.

Стресът е силно свързан с нарушенията на съня, характеризиращи се с трудно заспиване или безсъние – или и двете. [1] Едно от свойствата на този минерал е подобряване качеството на съня. Причината затова е, че магнезият има важна функция относно възбудимостта на нервните клетки. Магнезият способства за повишаване нивата на хормона на съня – мелатонин. Мелатонинът представлява молекула с имуномодулиращо, антиоксидантно и цитопротективно действие.
Освен това магнезият контролира производството на кортизол  и адреналин. По този начин действа релаксиращо на мускулите, а това е сред основните процеси по задействането на спокоен и качествен сън.

добавки

#2/ Лайка
Лайката е билка, изключително богата на ценни вещества. В цветните кошнички на растението се съдържа до 2 % етерично масло. Цветът на етеричното масло зависи от съдържанието на азулени. Азуленът представлява ненаситен въглеводород, притежаващ противовъзпалително, антиалергично и седативно действие. Азуленът, на който лайката е източник се нарича „хамазулен“. Цветовете на растението съдържат още важни флавоноидни елементи, растителни стероли, горчиви вещества и мастни киселини.

Екстрактът от Лайка под формата на хранителна добавка може да спомогне за отпускане на тялото, подкрепа на нервната система, както и да съдейства за намаляването на стреса и тревожността.  

стрес


#3/ Валериана
Валерианата съдържа до 2% етерично масло, изовалерианова, валерианова, мравчена и оцетна киселина, флавони, алкалоиди, гликозиди, смолисти вещества. Част от химичния й състав са и валепотриатите– валтрати, ацетовалтрати и дихидровалтрати, валерианин и други.

Комбинацията от биологично активни компоненти, съдържащи се във валерианата са причината за нейното силно изразено седативно и терапевтично действие. Доказано е, че валериановата киселина инхибира разграждането на гама- аминомаслената киселина в мозъка, което подпомага задействането на определени процеси, носещи чувство на спокойствие.  
Благодарение на ценните съставки, валерианата има способността да влияе положително върху мозъчните функции и се отразява успокояващо и тонизиращо.

Приемът на екстракт от Валериана под формата на хранителна добавка ще спомогне за редуцирането на проблемите със стреса и тревожността и ще се отрази отпускащо и успокоително на тялото.
хранителни


#4/ Жълт кантарион
Жълтият кантарион е билка с богато съдържание на етерично масло, дъбилни вещества (катехини), хиперицин, флавоноиди съединения; кверцетин, рутин, хиперозид, фенолни съединения, танини, витамин C (аскорбинова киселина) и др.

Доказано е, че съдържанието на хиперицин в жълтия кантарион оказва благоприятно въздействие върху симптомите на хронична умора, стрес и тревожност и действа възстановяващо на организма.

Хиперицинът влияе положително върху мозъчните функции и се отразява успокояващо и тонизиращо. [2] Освен това, хиперицинът има важно участие в транспортирането на нервните импулси. Екстрактът от Жълт кантарион е активен при хроничната умора и чувство на отпадналост и поради това е и често препоръчвано средство за справяне с депресивни, стресови и тревожни състояния.

St. Johns Wort RAW

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.


Използвани източници:

[1] Sanford LD, Suchecki D, Meerlo P. Stress, arousal, and sleep. Curr Top Behav Neurosci. 2015;25:379-410. doi: 10.1007/7854_2014_314. PMID: 24852799.
[2] Butterweck V, Böckers T, Korte B, Wittkowski W, Winterhoff H. Long-term effects of St. John’s wort and hypericin on monoamine levels in rat hypothalamus and hippocampus. Brain Res. 2002 Mar 15;930(1-2):21-9. doi: 10.1016/s0006-8993(01)03394-7. PMID: 11879791.
[3] Shaw K, Turner J, Del Mar C. Tryptophan and 5-hydroxytryptophan for depression. Cochrane Database Syst Rev. 2002;(1):CD003198. doi: 10.1002/14651858.CD003198. PMID: 11869656.
[4] Hong KB, Park Y, Suh HJ. Two combined amino acids promote sleep activity in caffeine-induced sleepless model systems. Nutr Res Pract. 2018 Jun;12(3):208-214. doi: 10.4162/nrp.2018.12.3.208. Epub 2018 Apr 10. PMID: 29854326; PMCID: PMC5974066. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29854326/

Подобни публикации