СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Може ли да се развие алергична реакция към ваксините срещу COVID-19?

vaccine
rss
Рискът от възникването на алергична реакция е притеснителен за хората, които желаят да получат ваксина срещу COVID-19. Към днешна дата броят на хората проявили алергична реакция, малко след поставянето на първата доза ваксина, е малък.

Според експерти, рискът от алергична реакция е много малък, но ако алергична реакция все пак се появи, то същата се лекува в рамките на няколко дни. Предстои да направим кратък преглед на последните проучвания по темата, както и да представим мнения на специалисти в областта.

 • Според проучвания, има регистрирани случаи на алергична реакция, която настъпва скоро след поставянето на първата доза ваксина, но тези случаи са по-скоро редки, т.е. засягат около 1 на 100 000 души.
 • COVID-19 ваксините се прилагат с идеята да задействат имунната система и поради това могат да причинят генерализирани симптоми в продължение на няколко дни, включително треска, неразположение и умора, причината е в изграждането ефикасен траен имунитет чрез производство на антитела и повишаване отговора на имунните В- и Т-клетки.„, споделя пред healthline Джоан Капъснек-Юнер, вицепрезидент по клинично съдържание към First Databank (FDB). [1]
 • „В скорошно проучване на медицинското списание JAMA (публикувано от Американската медицинска асоциация) честотата на анафилаксия или развитието на тежка алергична реакция след поставяне на ваксината Pfizer е била много рядка, т.е. засегнала е само 11 души на милион“, споделя д-р Робърт Глатър, лекар по спешна медицина към болница Ленокс Хил, Ню Йорк.

  „Повечето от тези реакции се развиват в рамките на 15 минути.“, допълва още той.

  Повече за проучването
 • Между 14 и 23 декември 2020 г., след прилагането на 1 893 360 първи дози на ваксината Pfizer-BioNTech COVID-19 (ваксинирани са 1 177 527 жени и 648 327 при мъже и 67 506, за чиито пол не е съобщено), се установяват 22 случая на анафилаксия (остра алергична реакция). [3]
 • Установява се, че средният интервал между поставянето на ваксината и появата на първите алергични симптоми е 13 минути (при пълен диапазон на проява на симптомите 2 до 150 минути);
  • При 15 пациента (т.е. 71% от хората с проявена алергична реакция) времето между поставянето на ваксината и появата на първите алергични симптоми е 15 минути;
  • При 18 пациента (т.е. 86% от хората с проявена алергична реакция) времето между поставянето на ваксината и появата на първите алергични симтпоми е 30 минути.
 • С оглед на тези случай, се установява още, че най-честите симптоми и признаци при първото поставяне на ваксината са уртикария, ангиоедем, обрив и чувство на задух и други. Много е вероятно някои от тези първи симптоми да се дължат на т.нар. ноцебо ефект, но все още това не е доказано.
  • При 17 пациента (т.е. 81% от хората с проявена алергична реакция) проявата на тези симптоми вероятно има връзка с прекарани алергични реакции, включително към лекарствени продукти, храни, напитки и ужилвания от насекоми;
  • Общо 7 пациента (т.е. 33% от хората с проявена алергична реакция) са имали поне веднъж алергична реакция или алергичен епизод в миналото, включително след поставяне на ваксина срещу бяс и грип А (H1N1). [4]


Важно е да се отбележи, че алергия може да възникне и вследствие на предварителен прием на разнообразни противогрипни и стабилизиращи медикаменти в случай, че същите се приемат несъгласувано с медицински специалист.
През последната година хората масово започнаха да приемат хранителни добавки с идеята да повишат имунната си система и да се защитят от заразяване и развитие на инфекция с COVID-19.

Според специалисти, приемът на няколко медикамента (в т.ч. витамини, минерали и други подкрепящи организма средства), още продължителността на този неконтролируем прием могат да бъдат противопоказни фактори за общото здраве. В резултат на това е възможно да се развие т.нар. медикаментозна (нар.се още лекарствена) алергия. Медикаментозната алергия  представлява съвкупност от нежелани реакции в отговор на имунната система към прием на определен лекарствен препарат или негативната реактивност към съставките на един или няколко медикамента.

Медикаментозната алергия обикновено протича с изразена симптоматика под формата на кожна реакция или „екзантем“. Не е задължително симптомите да настъпят след първия прием да дадено лекарство, възможно е това да стане в периода на прием или след него. Сред съпътстващата симптоматика със сериозност се отличават гаденето, диарията, стомашните болки, болки в гърдите, задуха и кашлицата. Кожните раздразнения могат да бъдат разнородни и упорити. Проявата им настъпва със силен сърбеж, агресивно зачервяване, парене, сухота. Кожната реакция може да се прояви като:

 • уртикариални обриви;
 • екзематозни обриви при приемане на сулфаниламид;
 • хеморагична екзантема, проявява се при прием на медикаменти, съдържащи бром;
 • макулопапулозен обрив;
 • ексфолиативен дерматит.


Има и допълнителни предразполагащи това фактори (действащи инфекции, автоимунни заболявания, пол, възраст, начин на живот и др.).

Важен съвет, който може да бъде също решаващ за състоянието е: да не се правят опити за потискане на симптоматиката на кожно или друго раздразнение с други продукти с локално приложение. Това може да успокои симптоматиката временно, но да забави откриването и лекуването на алергичната реакция.

При индикация за действащ алергичен процес, незабавно трябва да се обърнете към специалист- алерголог, за диагностициране и назначаване на подходящо за вашия случай лечение.


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

алергичнаИзползвани източници:
[1] George Citroner — Fact checked by Michael Crescione. What to Know About Allergic Reactions to the COVID-19 Vaccine, healthline.com, January 26, 2021 https://www.healthline.com/health-news/what-to-know-about-allergic-reactions-to-the-covid-19-vaccine
[2], [3], [4] Shimabukuro T, Nair N. Allergic Reactions Including Anaphylaxis After Receipt of the First Dose of Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine. JAMA. Published online January 21, 2021. doi:10.1001/jama.2021.0600

** Материалът е базиран единствено на публично достъпна информация. Всички статистически данни представени в материала се основават на публично достъпни източници. За актуални данни и повече информация, можете да проверите на посочените онлайн ресурси.

Подобни публикации