СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Сезонна депресия – на какво може да се дължи и как да си помогнем?

depression
rss

Какво представлява сезонното афективно разстройство? Сезонното афективно разстройство е депресивно състояние засягащо настроението, което може да се случва регулярно (всяка година по едно и също време) или да се прояви еднократно. Сезонното афективно разстройство нерядко се среща и под името „сезонна депресия“, но най-точно и кратко може да бъде описано като разстройство на настроението. 


Форми на сезонно афективно разстройство
Сезонното афективно разстройство
е изострен емоционален отклик към външни условия и среда и всички промени, които може да произхождат от тях. Определени външни фактори действат демотивиращо и стресиращо върху тялото и ума. Това въздействие се проявява главно чрез промяна на емоционалното състояние (настроението).

Сезонното афективно разстройство и проявата му зависи от множество фактори. Главно този вид състояние се обособява в две форми – лятна и зимна депресия.
 • Лятната депресия започва в края на пролетта или началото на лятото;
 • Зимната депресия започва с настъпването на есента или зимата.

Може да се каже, че и двете форми са широко разпространени, но по-често се проявява втората форма. Макар на пръв поглед да изглеждат много различни, двата вида си приличат по това, че емоционалният отговор се моделира по сходен начин. Емоционалното състояние се басира на обострено негативно възприятие поради настъпваща промяна.

Какви могат да бъдат причините за поява на сезонно афективно разстройство?
Въпреки че не са установени точните причини за проявата му, има научни твърдения според, които определени хормонални промени влияят на настройката мозъка. Вследствие, на което се задействат поредица от негативни емоции в мозъка свързани с отношението към определен период в годината. Периодичността на сезонните афективни разстройства се дължи на запаметяването на ситуационния характер, по който протича депресивното състояние.

Според друга теория причината е във външната промяна (т.е. промени в заобикалящата ни среда). Примери за такива промени са намаляването количество слънчева светлина през есента и зимата, дъждовното време и други. Тези промени резултират негативно върху настроението, а причината е, че мозъкът произвежда по-малко серотонин. Серотонинът представлява моноаминен невротрансмитер, който се синтезира в серотонергичните неврони на централната нервна система. При наличието на промени от такъв характер – дефицит на серотонин или по-ниското му производство настъпва дисбаланс, който трайно повлиява настроението.

С каква симптоматика се проявява сезонното афективно разстройство?
Сезонните разстройства
се срещат по-често при жените, отколкото при мъжете. Изразяването на симптоматика е индивидуално. Характерна черта още е прогресивността на симптомите, а те се изразяват в:

 • Понижено настроение и енергия
 • Раздразнителност и тревожност
 • Агресивност, раздразнителност
 • Проблеми с концентрацията и паметта
 • Проблеми с продължителността или качеството на съня (повишена или намалена нужда от сън)
 • Намален или прекалено увеличен апетит
 • Покачване на телесното тегло
 • Усещане за безизходица, потиснатост
 • Чести главоболия и други.


Какво да направим?
Вслушвайте се в сигналите, с които тялото ви подсказва, че нещо не е наред и не ги пренебрегвайте. Ако се чувствате под въздействието на някои от горепосочените симптоми е препоръчително да се консултирате с лекар за изясняване сериозността на проблема и прилагане на подходящото лечение.

Традиционно средство за борба с тези депресивни състояния са антидепресантите. Но изкуственото контролиране нивата на серотонина крие и някои опасности. Сред нежеланите страничните ефекти е засилване на депресивните епизоди, покачване на телесното тегло и пристрастяване. Известно е още, че антидепресивните медикаменти намаляват сексуалното желание и оказват неблагоприятно влияние върху либидото.


Можем ли да си помогнем сами при сезонна депресия?
Вече споменахме, че такъв тип разстройства нерядко се проявяват периодично. По тази причина е добре да следите как се чуствате. В случай, че при вас е изразен някои от по-горе изброените симптоми, или друг, който е необичаен за вас, то препоръчително е да се консултирате със специалист. Крайно непрепоръчително е да правите опити да редуцирате сериозността на някои от симптомите с лекарствени медикаменти (успокоителни, приспивателни и т.н.), в дългосрочен аспект това самолечение може да бъде крайно противопоказно. Сезонната депресия често е състояние, което се пренебрегва поради общото твърдение, че ще отмине от само себе си. Своевременното изясняване на състоянието ви ще подпомогне бързото и трайно възстановяване.  

Има няколко външни фактори, които са от определящо значение за намаляване развитието на заболяването. Можете да си помогнете по няколко начино, но това има връзка и с това доколко е развито състоянието при вас. Ето няколко съвета, които по възможност и желание можете да приложите:

Светлината
Препоръчва се, хората страдащи от подобни депресивни състояния да излизат навън рано сутрин, за да си набавят повече естествена светлина за повишаване на жизнеността. Това важи главно за сезонното афективно разстройство, което се проявява през късна есен. Причината е, че тялото реагира на намаленото количество слънчева светлина.

Пълноценното хранене
Както знаем, пълноценното хранене е в основата на всичко. Ако имате увеличен апетит, което е типично за това състояние, е добре да се постараете да направите дневното си меню хранително и балансирано. При по-сериозни смущения в апетита е добре да се консултирате със специалист. Обърнете внимание на приема на ценни хранителни вещества – минерали (калций, магнезий, калий, желязо, хром) и витамини (витамини B, C, D), които да подпомагат справянето на организма.

Подсилете сетивата 
Според проучвания, любим за вас аромат може да повиши настроението ви. Намерете онзи, който ви навява мисли за уют и топлина. Добре е да подберете приятен аромат за помещенията, в които прекарвате по-голяма част от времето. Промяната на цветовете също е чудесен начин да подобрите мотивацията, настроението и усещанията си – засилете цветовете около вас – в дома ви, в офиса и в гардероба.

Коварни мисли
Всеки път, когато ви се изпречи някоя коварна мисъл, която ви отегчава и натъжава, просто не я слушайте – заменете я с подходяща музика или друго занимание.  

депресия

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации