СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Може ли начинът, по който разпределяме времето си за сън да бъде причина за депресия?

pexels photo 4752714
rss

За някои ранните утрини са посветени на работни задължения, тъй като продуктивността и енергичността е висока, докато други предпочитат да спят до по-късно и да свършат работата си в следобедните или вечерни часове. Това въобще не е случайно.


Всеки от нас разпределя времето си по различен начин, основан на личните и професионални задължения. Интересен факт е, че начинът, по който разпределяме нашето биовреме*  е изключително свързан със здравословното ни състояние.

Има доказателства, че индивидуалните предпочитания по отношение разпределянето на времето се намират в пряка връзка със здравословното ни състояние, както и развитието на някои психични заболявания. [1]

 

Преди да разгледаме научните доказателства, които подкрепят това твърдение ще обърнем малко внимание на понятието „циркаден ритъм“:

Циркадният ритъм представлява всеки биологичен процес, който се случва на ендогенно ниво, т.е. процеси отнасящи се до и в рамките на нашата физика, в организма. Циркадният ритъм определя поведението на нашето тяло в цикли, като продължителността на един цикъл е 24 часа. Циркадният ритъм е основен регулатор, който в голяма степен определя дневния график за почивка и активност затова и често се среща под понятието „биологичен часовник“. [2]

Циркадният ритъм повлиява нашето физическо, психическо, емоционално и поведенческо състояние. [3] От една страна, циркадният ритъм се влияе от множество физиологични, биологични и генетични фактори, от друга страна, той влияе върху редица процеси в нашето тяло.

Циркадният ритъм е дотолкова обвързан с физиологията ни, че пряко контролира множество системи и процеси, сред които ендокринна и имунната система, метаболизма, съня.

Повече по темата можете да научите >> Какво е циркаден ритъм и как влияе на съня в различните етапи на развитие на организма?

 

Какви са научните доказателства за връзката разпределянето на времето за сън и състоянието на депресия?

Според изследване към Ексетърския университет, Англия има няколко начина, по които да се обясни връзката между циркадния ритъм или биологичния часовник на тялото и състоянието на депресия. [4]

Изследването показва, че когато моделите на сън на хората не са синхронизирани с телесния им часовник, те могат да бъдат изложени на повишен риск от проява на депресия и тревожност.  

Изследването доказва, че рисковете от проява на депресия и тревожност при хора, чиито дневен ритъм на тялото е несъвместим със собствения им хронотип е в пъти по-голям, което се дължи на различните нива на продуктивност.


Мисленето в синхрон с биовремето ви прави по-умни и по-творчески. През 2011 г. екип психолози от Мичиганския държавен университет и колежа „Албион“ помолиха участници в експеримент да намерят решение на проблеми – някои от тях изискваха аналитична дейност, а  други творческо прозрение, през различните части на деня. Участниците успяха да решат творческите проблеми с неоптималното си време, когато бяха уморени и изтощени. Аналитичните проблеми те решиха в оптималното си време, когато бяха будни и бодри. Изследователите стигнаха до извода, че аналитичното и творческото мислене зависят отбил времето. Ако се налага да се реши даден проблем, по-добре това да се прави в подходящото време.“ [5]


Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме PHASE 5 + Daily е напълно натурален продукт, съчетаващ действието на 5 лечебни билки (мента, глог, валериана, лайка, маточина) с витаминен B-Комплекс (В-1, В-6 и В-12). 

Основни ползи при приема на Мента за организма

Ментата съдържа разнообразие от ценни вещества–до 5% етерично ментолово масло, ензими, дъбилни, смолисти и горчиви вещества, флавоноиди, каротеноиди, танини, соли и микроелементи.

Едно от основните действия на ментата е това на натурален мускулен релаксант с изключително болкоуспокояващо действие. Ментолът, съдържащ се в ментата има свойството да увеличи притока на кръв, осигурявайки усещане за охлаждане, което облекчава болката. Ментата има силно успокояващо организма действие, което се дължи на един друг мощен елемент–хесперидинът. Хесперидинът представлява флавоноиден гликозид (биофлавоноид) със силно противовъзпалително и седативно действие върху клетките, като съдейства тяхната регенерация.

Основни ползи при приема на Глог за организма

В древността глогът е бил използван за лечението на сърдечно-съдови заболявания, както и при проблеми с храносмилателната и отделителната система. Глогът има успокояващ ефект, който е изключително ценен в овладяване симптомите нa депресия. Чрез проведени проучвания в тази посока се установява, че глогът има релаксиращи качества върху нервната система и по този начин редуцира нивата на стрес и тревожност.  Глогът е един от най-известните източници на полифеноли (антиоксидантни съединения). Това възпрепятства натрупването на свободни радикали и спомага за извеждането на непотребните елементи от тялото. Смята се, че поради антиоксидантните свойства глогът  може да помогне за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци в артериите, т.е. потиска образуването на тромбоксан.

Основни ползи при приема на Валериана за организма

Валериана е изключително ефективна за овладяване на проблеми с нервната система. Благодарение на ценния й химичен състав, валерианата въздейства отпускащо над мускулните тъкани. Счита се, че едно от важните свойства в тази посока е това да разтоварва мускулите от натрупаното напрежение и то непосредствено след нейния прием.

Освен че съдейства релаксацията на мускулатурата, валерианата има качеството да действа седативно върху мозъка. Счита се, че екстрактът от Валериана установява взаимодействие с гама-аминомаслената киселина (GABA–главен инхибиторен невротрансмитер), която подпомага за регулирането на нервните импулси в мозъка. По химичен състав GABA представлява  аминокиселина, която естествено се синтезира в мозъка, а ролята й е да балансира процеси в главния мозък. По този начин валерианата съдейства заспиването, качеството и продължителността на съня.

Основни ползи при приема на Лайка за организма

Лайката е изключително богата на ценни вещества. В цветните кошнички на растението се съдържа до 2% етерично масло, което съдържа азулен. Азуленът представлява ненаситен въглеводород, притежаващ противовъзпалително, антиалергично и седативно действие. Азуленът, съдържащ се в лайката се нарича хамазулен. Цветовете на растението съдържат още флавоноидни елементи, растителни стероли, горчиви вещества и мастни киселини. Част от химичния й състав са и вещствата лутеолин и кверцетин, които са мощни биофлавоноиди (растителни пигменти) и кумарините–умбелиферон и херниарин. 

Екстрактът от Лайка има имуностимулиращо организма действие, като успешно бори болестотворните агенти.

Основни ползи при приема на Маточина за организма

Маточината или „Melissa Offinacinalis“ е билка, която е използвана още в древността. За родина на тази ценна билка се считат земите около Средиземно море, но билката се култивира в много страни на Европа, Централна Азия, Северна и Южна Америка и други страни по света. Маточината излъчва фин и ненатрапчив аромат, дължащ се на съдържащите в нея растителни терпени: цитронелол и гараниол. Най-полезната част от билката са нейните листенца, които притежават свеж, приятен мирис досущ като този на лимоновата кора. Листата на билката съдържат още етерично масло, дъбилни вещества, растителни ензими, алдехиди, кафеена и други ценни киселини, витамин C (аскорбинова киселина) и други.

Маточината има успокояващ ефект, който неутрализира действието на тревожността. Подобрява качеството на съня и спомага за намаляването на безпричинните му прекъсвания. Освен това има данни, че поради успокояващото си действие е изключително подходяща за увеличаване на концентрацията и паметта.


Основни ползи при приема на витамин B1 за организма

Витамин B1 (Thiamine) представлява водоразтворим витамин, което означава, че се разтваря във вода, подобно на витамините от група B. Тиаминът е основно хранително вещество, от което всички тъкани на тялото се нуждаят, за да функционират правилно.

На първо място, тялото се нуждае от тиамин, за да произведе аденозин трифосфат. В тази връзка витамин B1 е от фундаментално значение за процесите по метаболизиране на аденозин трифосфатна киселина (АТФ). АТФ представлява химично макроенергично съединение (т.е. ензим), което е изградено от богати на енергия връзки – в т.ч. 3 базови връзки–аденин, рибоза и фосфорна киселина.

разпределяне

Основни ползи при приема на витамин B6 за организма

Витамин B6 (Pyridoxine) представлява витаминоподобен елемент, който е един от жизненоважните компоненти за организма. Пиридоксинът е главният биоенергетик в организма, участва в обмяната на веществата, особено в обмяната на белтъчините и мазнините, както и в синтеза на ферменти. Витамин B6 насърчава правилната обмяна на веществата в организма. Този елемент има роля по отношение на белтъчния и въглехидратния метаболизъм. Освен това пиридоксинът е елемент, който е частично отговорен за липидния обмен. Пиридоксинът се справя успешно и в подпомагане абсорбцията на важни микро- и макроелементи, аминокиселини (в т.ч. основни цистин, глутамин и други).

Поради свойството да регулира глюкозата, витамин B6 подпомага работата на нервната система. По този начин пиридоксинът балансира множество процеси и съдейства работата на нервната система. Според проучвания, този елемент успешно контролира метаболизирането на ензимни вещества в главния мозък, като с това съдейства за подобряване на паметта, настроението и съня.

Витамин B6 взима участие и в процесите по формиране на гликоген в мускулите, което предполага съхраняване на важните нуклеинови киселини. Това пък подпомага постигането на равно съотношение между калия и натрия, с което се улеснява работата на цялата нервна система.

Основни ползи при приема на витамин B12 за организма

Витамин B12 (Cobalamine) също е водоразтворим витамин, които има основно значение за организма. Името на този витамин е свързано с неговата структура, т.е. поради съдържанието на кобалт. Витамин B12 е необходим за няколко основни системи и процеси в човешкото тяло. Основно този елемент е от решаваща роля за правилното образуването на червени кръвни клетки (еритроцитите), неврологичната функция и синтеза на ДНК, а и за много други поддържащи функции на тялото като нормалното кръвообращение; поддържане функциите на надбъбречната жлеза; образуването на еритроцити в кръвта; правилно функциониране на нервната система и храносмилането.

Витамин В12 има решаваща роля за състоянието на имунната система. Недостатъчните нива на витамин В12 могат да бъдат причина за настъпването на промени в имунните реакции (т.е. понижен имунен отговор). Това се дължи на връзката на витамин B12 с производството на нуклеинова киселина и синтеза на протеини. Освен за доставката на кислород, червените кръвни клетки са жизненоважни за имунната система, тъй като участват в имунния отговор, а това подчертава необходимостта от поддържането на оптимални нива от този витамин в тялото.

Приемът на PHASE 5 + Daily – 40 таблетки:

  • Подпомага добрия сън.
  • Подкрепя работата на нервната система.
  • Има силно общоуспокояващо действие.
  • Има лек болкоуспокояващ ефект.
  • Премахва чувството на тревожност, раздразнителност и нервност.
  • Съдейства за поддържане на оптимална имунна функция.

Използвани източници:
*биовреме–вашият биологичен часовник или разписание

[1] Alvaro PK, Roberts RM, Harris JK. The independent relationships between insomnia, depression, subtypes of anxiety, and chronotype during adolescence. Sleep Med. 2014;15:934–41.
[2] Reddy S, Reddy V, Sharma S. Physiology, Circadian Rhythm. [Updated 2020 Jul 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519507/
[3] Walker, W.H., Walton, J.C., DeVries, A.C. et al. Circadian rhythm disruption and mental health. Transl Psychiatry 10, 2020, https://doi.org/10.1038/s41398-020-0694-0
[4] O’Loughlin, J., Casanova, F., Jones, S.E. et al. Using Mendelian Randomisation methods to understand whether diurnal preference is causally related to mental health. Mol Psychiatry (2021). https://doi.org/10.1038/s41380-021-01157-3
[5] Бреус М., „Силата на кога“, изд. Сиела Норма АД, София, 2019, стр. 23

Подобни публикации