СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Мелатонин–Как действа в тялото и защо допълнителният му прием е толкова необходим?

pexels photo 8346006
rss

Мелатонинът е хормон, който се произвежда самостоятелно и по напълно естествен път в човешкото тяло. Мелатонинът се продуцира от епифизата (пинеалната жлеза) в мозъка, но се концентрира и в други области (очи, костен мозък и черва). За синтеза му е необходим друг хормон–серотонинът, който в епифизата се превръща в мелатонин.През светлата част на деня, светлинните и звукови импулси постъпващи от зрителния и слуховия нерв потискат активността на мелатонина, т.е. ограничават неговия синтез. Поради тази причина нивата на мелатонина през деня са ниски, а през нощта–високи. Мелатонинът се синтезира през тъмната част на денонощието, като е важно да се каже, че той не се складира в синтезиращите го клетки. Това е пряко свързано с биологичния часовник на организма (установения циркаден ритъм или поведението на тялото в цикли, като продължителността на един цикъл е 24 часа).

Какви функции има мелатонинът в тялото?
Обратно на всеобщото схващане, че това е хормон, чиято функция в тялото се изразява единствено в подобряване на съня, мелатонинът участва в редица органични процеси–подкрепя синтеза на някои хормони и намаля продукцията на други, регулира растежа, действа за повишаване на имунния отговор, подкрепя репродуктивните способности, спомага детоксикацията, както и намалява топлопродукцията в тялото.

Първо, мелатонинът има фундаментална роля в биологичната ритмика, т.е. функционалността на циркадния ритъм. По тази причина мелатонинът е естествен синхронизатор на циркадния ритъм на организма. Множество фактори могат да окажат влияние върху биологичния ни часовник, в т.ч. попадат завишените нива на стрес, климатичните фактори, работата на смени, някои здравословни проблеми и други. При нарушения в синтеза на мелатонин, което обикновено се случва като следствие на един или няколко фактора, процесът по заспиване се затруднява именно поради това, че нивата на мелатонина не се покачват. В тази връзка мелатонинът се препоръчва като средство, подобряващо качеството и нормалната продължителност на съня. [1], [2]
Допълнителният прием на мелатонин ще съдейства и за нормализиране на регулацията на телесната температура, което се дължи на функцията на този хормон за намаляване на топлопродукцията и засилване на топлоотделянето в тялото.

Второ, мелатонинът едновременно подкрепя синтеза на едни, а потиска синтеза на други хормони в тялото. Пример за изпълнението на тази негова роля е например понижаване продукцията на някои надбъбречни кортикоиди, както и увеличаване синтеза на пролактин.

Трето, поради причината, че действа върху ендокринната система, мелатонинът може да подпомогне репродуктивните способности на организма. Мелатонинът се свързва с намаляване продукцията  на гонадотропини (хормони, отделящи се от хипофизата, чиято функция се свързва с работата на половите жлези). [3], [4]

Според изследвания, най-високи нива на мелатонин в женското тяло се наблюдават в периода на менструалния цикъл, докато най-ниски по време на овулация, а това се подразбира поради промените по отношение секрецията на гонадотропини.

Четвърто, мелатонинът подкрепя имунната функция, като подобрява Т-лимфоцитите и съответно Т-лимфоцитния отговор. Т-лимфоцитите представляват вид бели кръвни клетки (лимфоцити). Т клетките се продуцират в тимуса. Този вид клетки, подобно на останалите имунни клетки имат задачата да циркулират в тялото. Т клетките има способността да получават сигнал за наличието на патогенни и патогеноподобни агенти в тялото. Т клетките извършват „сканиране“ на зловредни патогени и в съответствие с идентифицирането им, действат неутрализиращо.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Фаза 5 Супер Слийп. Фаза 5 Супер Слийп е натурален продукт под формата на бързодействащ спрей, който съчетава действието на две лечебни билки–Мента и Валериана с Мелатонин.
мелатонин


Основни ползи при приема на Мента за организма
Ментата съдържа разнообразие от ценни вещества–до 5% етерично ментолово
масло, ензими, дъбилни, смолисти и горчиви вещества, флавоноиди, каротеноиди,
танини, соли и микроелементи.

Едно от основните действия на ментата е това на натурален мускулен релаксант с изключително болкоуспокояващо действие. Ментолът, съдържащ се в ментата има свойството да увеличи притока на кръв, осигурявайки усещане за охлаждане, което облекчава болката. Ментата има силно успокояващо организма действие, което се дължи на един друг мощен елемент–хесперидинът. Хесперидинът представлява флавоноиден гликозид (биофлавоноид) със силно противовъзпалително и седативно действие върху клетките, като съдейства тяхната регенерация.


Основни ползи при приема на Валериана за организма
Валериана
е изключително ефективна за овладяване на проблеми с нервната система. Благодарение на ценния й химичен състав, валерианата въздейства отпускащо над мускулните тъкани. Счита се, че едно от важните свойства в тази посока е това да разтоварва мускулите от натрупаното напрежение и то непосредствено след нейния прием. Освен че съдейства релаксацията на мускулатурата, валерианата има качеството да действа седативно върху мозъка. Счита се, че екстрактът от Валериана установява взаимодействие с гама-аминомаслената киселина (GABA–главен инхибиторен невротрансмитер), която подпомага за регулирането на нервните импулси в мозъка.

По химичен състав GABA представлява аминокиселина, която естествено се синтезира в мозъка, а ролята й е да балансира процеси в главния мозък. По този начин валерианата съдейства заспиването, качеството и продължителността на съня.

Приемът на Фаза 5 Супер Слийп – 30 ml Спрей:

  • Подпомага за балансиран и дълбок сън
  • Спомага за регулиране на циркадния ритъм
  • Подобрява кръвния поток и притежава вазорелаксиращи свойства
  • Подкрепя работата на нервната, ендокринната и имунната система 
  • Има общоуспокояващо действие и лек болкоуспокояващ ефект 
  • Действа като антиоксидант
Използвани източници:
[1] Auld F, Maschauer EL, Morrison I, Skene DJ, Riha RL. Evidence for the efficacy of melatonin in the treatment of primary adult sleep disorders. Sleep Med Rev. 2017 Aug;34:10-22. doi: 10.1016/j.smrv.2016.06.005. Epub 2016 Jul 20. PMID: 28648359.
[2] Costello RB, Lentino CV, Boyd CC, O’Connell ML, Crawford CC, Sprengel ML, Deuster PA. The effectiveness of melatonin for promoting healthy sleep: a rapid evidence assessment of the literature. Nutr J. 2014 Nov 7;13:106. doi: 10.1186/1475-2891-13-106. PMID: 25380732; PMCID: PMC4273450.
[3] Voiculescu SE, Zygouropoulos N, Zahiu CD, Zagrean AM. Role of melatonin in embryo fetal development. J Med Life. 2014 Oct-Dec;7(4):488-92. PMID: 25713608; PMCID: PMC4316124.
[4] Sagrillo-Fagundes L, Assunção Salustiano EM, Yen PW, Soliman A, Vaillancourt C. Melatonin in Pregnancy: Effects on Brain Development and CNS Programming Disorders. Curr Pharm Des. 2016;22(8):978-86. doi: 10.2174/1381612822666151214104624. PMID: 26654775. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26654775/

Подобни публикации