СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Може ли консумацията на кафе да се свърва с намален риск от чернодробни заболявания?

cvetita 1 2
rss

Ново проучване, публикувано в BMC Public Health, установява, че консумацията на кафе (смляно или инстантно) се свързва с намален риск от развитие на хронични чернодробни заболявания. [1]


Проучването е дело на екип изследователи от университетите в Саутхемптън и Единбург, Великобритания, и разглежда връзката между приема на кофеин и чернодробното здраве.

Екипът заимства данни за 495 585 души, на UK Biobank, като същите са проследявани в продължение на 10 години, за да направи детайлен преглед на състоянието на участниците.

От всички участници, включени в проучването, 78% (384 818) консумират различно по вид кафе, докато 22% (109 767) не пият никакъв вид кафе. По време на периода на изследване е имало 3600 случая на хронично чернодробно заболяване, включително 301 смъртни случая. Освен това се регистрират 5 439 случая на хронично чернодробно заболяване или стеатоза на черния дроб (натрупване на мазнини в черния дроб) и 184 случая на хепатоцелуларен карцином.

В сравнение с хората, които не консумират кафе, при участниците, които приемат кафе ежедневно се наблюдава:
  • 21% намален риск от чернодробно заболяване
  • 20% намален риск от хронични или мастни чернодробни заболявания
  • 49% по-ниска смъртност от чернодробно заболяване. 


Максимална полза се наблюдава при групата, консумираща смляно кафе, което съдържа високи нива на Kahweol (антиоксидантен дипертен) и Сafestol (кафестол, дитерпеноидна молекула), за които е доказано, че са активни в подобряване състояниетона важни имунни и ендотелни клетки, както и че предпазват от натрупването на оксидативен стрес.


Д-р Оливър Кенеди, водещ автор на изследването, споделя: „Кафето е широко достъпно и ползите, които виждаме от нашето проучване, може да означават, че то може да предложи потенциално превантивно лечение на хронични чернодробни заболявания. Това би било особено ценно в страни с по-ниски доходи и по-лош достъп до здравеопазване или където тежестта на хроничните чернодробни заболявания е най-висока.“.


Черния дроб е орган, който изпълнява стотици важни функции в нашето тяло. Работата му представлява повече от 400 жизненоважни функции като обменна, храносмилателна, екскреторна, терморегулаторна, хемолитична, детоксична и други. Черният дроб най-вече е отговорен за пречистването на токсините от тялото, производството на храносмилателни ензими, холестерол, обмяната на веществата, филтрацията на кръвта и други.

Една от характеристиките на кофеина е, че при консумация той е бързоусвоим от организма. Действително неговата абсорбция се случва при попадане в стомаха. Оттам кофеинът достига черния дроб и се преработва до „по- елементарни“ съединения. В резултат на това, новите възпроизведени съединения на свой ред могат да повлияят работата на различни органи в тялото ни. [2]


Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Специално кафе Цветита – Signature Blend.


Какво е Specialty Coffee(специално кафе)?

Specialty Coffee е висококачествено кафе, чието производство е плод на многоетапен, детайлизиран процес. Отправна точка на дългия път, който изминава специалното кафе е изборът на място за засаждане на кафеения сорт и прецизно отглеждане. Следват много усилия по обирането на реколтата, селектирането на зърната, изпичането и пакетирането им.

Каква е разликата между специалното и обикновеното кафе?
Отговорът е един: качеството. Specialty Coffee се различава коренно от обикновеното кафе и това си личи още при първата „среща“ с него. Specialty Coffeeе прецизност, търпение и внимание към детайла, за да се постигне онзи съвършен вкус, който носи всяка глътка.

Защо Specialty Coffee е толкова специално?
Specialty Coffee е изключително рядък клас кафе, който се произвежда в ограничени количества- около 5% от общото производство на кафе в света. Очарованието на Specialty Coffee трудно може да бъде разказано. Може би единственият начин е да го опиташ.

кафе

Използвани източници:

[1] Kennedy, O.J., Fallowfield, J.A., Poole, R. et al. All coffee types decrease the risk of adverse clinical outcomes in chronic liver disease: a UK Biobank study. BMC Public Health 21, 970 (2021). https://doi.org/10.1186/s12889-021-10991-7

[2] Klatsky AL, Morton C, Udaltsova N, Friedman GD. Coffee, cirrhosis, and transaminase enzymes. Arch Intern Med. 2006 Jun 12;166(11):1190-5. doi: 10.1001/archinte.166.11.1190. PMID: 16772246. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16772246/

[3] Ren Y, Wang C, Xu J, Wang S. Cafestol and Kahweol: A Review on Their Bioactivities and Pharmacological Properties. Int J Mol Sci. 2019 Aug 30;20(17):4238. doi: 10.3390/ijms20174238. PMID: 31480213; PMCID: PMC6747192. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6747192/

Подобни публикации