СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Може ли приемът на Омега-3 да подкрепи тялото в справянето с натрупания стрес?

pexels photo 208518 1
rss

Както знаем, омега-3 мастните киселини не се синтезират самостоятелно в човешкия организъм, но пък са изключително важни за протичането на голям обем от процеси, случващи се в човешкия организъм. Най-общо приемът на омега-3 се свързва с укрепване на ставите и костите, подобряване работата на сърдечно-съдовата и нервната система, редуциране на възпалението, подсилване естествената здравина и еластичност на кожата, подкрепа на имунната функция и мозъчната работа и други.


Ново проучване доказва, че освен всички по-горе изброени свойства, приемът на омега-3 може да подкрепи тялото и в справянето със състояния на стрес и тревожност. Проучването е дело на екип изследователи от The Ohio State University, а преди дни е публикувано в научното списание Molecular Psychiatry. [1]

Според изследването дневната доза омега-3 под формата на хранителна добавка може изключително да подкрепи тялото в това отношение. От една страна, приемът на омега-3 се свързва със забавяне ефектите на стареенето чрез потискане на щетите от стреса, а от друга страна, приемът на омега-3 може да повиши клетъчната защита по време и след стресово събитие. Именно това двупосочно действие ще подпомогне на тялото и ума в справянето със състояния на стрес или депресия, както и негативното им отражение върху тялото.

Установява се още, че омега-3 може да подкрепи тялото чрез задействане на естествените системи за самолечение, а с това да подпомогне организма в справяне с вредните психологически и физиологични ефекти на стреса.


„Констатациите в това отношение показват, че хранителните добавки с омега-3 са една сравнително проста промяна, която хората могат да направят и която може да има положителен ефект при прекъсване на веригата между стреса и негативните му ефекти върху здравето„, споделя Анелиз Мадисън, водещ автор на статията и студент по клинична психология в щата Охайо.


Изследователите от проучването достигат и до факта, че благоприятните ефекти на омега-3 се дължат на свойството за намаляване на възпалението в тялото, с което се свързва стреса.  

Освен това има и други проучвания, които сочат омега-3 мастните киселини за особено ефективни в подкрепа на имунната система.

Изследователите проучват как рибено масло с високо съдържание на DHA повлиява B-клетъчните функции при хора с наднормено тегло. В-клетките или В-лимфоцитите са вид левкоцити (бели кръвни клетки), чиято основна задача се свързва с генерирането на антитела в организма. Този процес се случва благодарение на наличието на клетъчните B рецептори на повърхността на B клетката. Те имат ключова роля в адаптивния (придобит) имунен отговор на организма. В-клетките стимулират освобождаването на антитела, тези антитела могат да атакуват специфични бактерии и вирусни антигени, с които тялото контактува, в настоящия момент или в бъдеще. [2] 
 
Според друго клинично проучване, което също концентрира внимание над омега-3 и ефектите върху имунната система:

„Здравословната и балансирана диета е от съществено значение за правилната функция на всяка част от нашия организъм, включително имунната система. Освен това е установено, че някои хранителни фактори имат имунорегулиращи свойства, включително микроелементи като витамин D или омега-3 мастни киселини. [3]

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате Fish Oil 3(Омега 3 + Витамин Е – капсулна форма)

Рибеното масло се извлича от тъканите на мазна риба (обикновено херинга, риба тон, аншоа или скумрия). Доказано е, че най-добрите източници на рибено масло са онези видове риби, живеещи в дълбоки и леденостудени води.

Рибеното масло е концентриран източник на полезни мазнини (полиненаситени мастни киселини). То е изключително богато на две важни за тялото Омега-3 мастни киселини – докозахексаенова киселина – DHA и ейкозапентаенова киселина – EPA (полиненаситени незаменими Oмега-3 мастни киселини).

Витамин Е представлява мастноразтворим витамин, което означава, че не се разтваря във вода. Мастноразтворимите витамини се обработват от храносмилателната система и се усвояват с мазнините.

Именно тази характеристика ги отличава с по-дълго съхранение в организма и по-ниско разходване за нуждите на тялото в сравнение с други витамини и минерали.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който на първо място е от изключително важно значение за състоянието на клетките в човешкото тяло.

Най-общо този елемент е необходим в следните няколко направления – за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система, за укрепване на кръвоносните съдове, за синтеза на енергия в организма, за работата на черния дроб, за подобряване здравината на косата и ноктите, както и за повишаване мускулната сила и енергия.

Регулярният прием на Fish Oil 3 + Витамин Е:

•     Подкрепя имунната система и спомага по-бързото възстановяване на клетките и тъканите;

•     Намалява рисковете от сърдечно-съдови заболявания;

•     Съдейства мозъчните функции и подобрява паметта и концентрацията;

•     Подпомага здравия и качествен сън;

•     Поддържа естествената еластичност и здравина на кожата;

•     Положително въздейства срещу симптоми на депресия и тревожност.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

омега

Използвани източници:
[1] Madison, A.A., Belury, M.A., Andridge, R. et al. Omega-3 supplementation and stress reactivity of cellular aging biomarkers: an ancillary substudy of a randomized, controlled trial in midlife adults. Mol Psychiatry (2021). https://doi.org/10.1038/s41380-021-01077-2
[2] Jennifer Grebow, „DHA Fish Oil Shows Immune Health Benefits in Adults in New Study. Is This a New Market Opportunity?“, Nutritional outlook, April 4, 2018
[3] Gutiérrez S, Svahn SL, Johansson ME. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. Int J Mol Sci. 2019 Oct 11;20(20):5028. doi: 10.3390/ijms20205028. PMID: 31614433; PMCID: PMC6834330. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31614433/

Подобни публикации