СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Може ли недостигът на витамин D да се свързва с нарушена мускулна функция?

pexels photo 4371873
rss

Ново проучване над животни доказва, че недостигът на витамин D може да бъде първоизточник при нарушението на мускулната функция поради намаляване на производството на енергия в мускулите. Проучването е публикувано в Journal of Endocrinology и е дело на екип специалисти от няколко медицински организации и колежи, като University of Birmingham, University of Nottingham, Royal Derby Hospital Centre, Garvan Institute of Medical Research и други. [1]Както знаем, нашите мускули са активният компонент на опорно-двигателната ни система, което означава, че мускулите генерират необходимата сила, която продуцира движение в тялото ни. И външните, и вътрешните ни органи се задвижват именно чрез силата на нашите мускули. Мускулните клетки се съставят от множество влакна, нар. се микровлакна, но освен това 1/4 от техния обем представляват митохондриите. Митохондриите представляват двумембранни клетъчни органели, срещащи се в еукариотните клетки. Спечелили са името „малки енергийни фабрики“, поради техния химичен изглед и важните функции за организма. Митохондриите се свързват с пренасянето на жизнената енергия в клетката, което е резултат от естествените окислителни процеси. Разбира се, мускулната клетка се изгражда и от други компоненти – гликоген, ензими и други.

Това, което се установява е, че дефицитът на витамин D повлиява на тялото в нарушена митохондриална функция на мускулите, което може да има последици за производителността и възстановяването на тялото. С това може да се каже, че предотвратяването дефицита на витамин D при възрастни може да подпомогне за поддържане на по-добра мускулна сила и функция, както и да намали свързаната с възрастта намалена мускулна функционалност.

Има и други проучвания, доказващи тезата, че ниските нива на витамин D се свързват с влошена функционалност на скелетните мускули. Причината е, че дефицитът на витамин D намалява притока на енергия към клетките на скелетните мускули, което може да се прояви в затрудняване при изпълняване на ежедневните дейности при възрастни. [2]
Според проучване от 2014, специализираните органели в клетките, т.е. митохондриите, превръщат наличните хранителни вещества в енергия, за да отговорят на потребността на организма. [3] 

Доказва се обаче и функционална обвързаност в това отношение, тъй като нарушената мускулна сила при хора с дефицит на витамин D може да се свърже с нарушена митохондриална функция на тялото.
Следователно, това и други предишни проучвания  определят въздействието на витамин D върху мускулната активност като пряко и жизненоважно. 

Нашите резултати показват, че има ясна връзка между дефицита на витамин D и окислителния капацитет в скелетните мускули. От това се предполага, че дефицитът на витамин D намалява митохондриалната функция, за разлика от намаляването на броя на митохондриите в скелетните мускули.„, коментира Д-р Филp, един от главните автори на изследването.


Ние сме особено заинтересовани да проучим дали това намаляване на митохондриалната функция може да е причина за свързана със загуба на скелетна мускулна маса и функция при възрастни.„, споделя още той. [4]

Тези открития довеждат на потвърждение на хипотезата, че дефицитът на витамин D може да наруши митохондриалната функция и да намали количеството енергия, произведена в мускулите, което се свързва с влошена мускулна функция. Следователно, предотвратяването на дефицит на витамин D при възрастни хора може да помогне за поддържане на мускулната ефективност и да намали риска от дегенеративни заболявания на мускулите. Разбира се, предстоят допълнителни проучвания за потвърждаване на тези негативни въздействия.

Витамин D е сред най-необходимите елементи поради това, че е основно хранително вещество, което поддържа и подпомага човешкото здраве. Витамин D е натоварен с огромен обем задачи в човешкия организъм, което го подчертава като незаменимо хранително вещество. Биологичните процеси и системи, над които влияе са имунната регулация, метаболитните процеси, нервната и мускулната система, абсорбцията на други важни микро- и макроелементи в тялото и др.

Подобно на други витамини, витамин D се обособява в две основни форми: витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол). В групата на витамин D влизат феролите – витамин D4-22, витамин D23 дехидро-ергокалциферол, витамин D5-24 етилхолекалциферол и други.

Холекалциферол (витамин D3) представлява една по-специфична форма на витамин D, която се синтезира по различен начин. Витамин D3 e най-ефективната форма на витамин D. Неслучайно витамин D3 се нар. още „Слънчев витамин“, тъй като човешкото тяло може да го синтезира под въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате Vitamin D3 – Витамин D3 – 60 таблетки
D
 • Приемът на Vitamin D3 – Витамин D3 – 60 таблетки под формата на хранителна добавка ще:
 • Подпомогне за поддържане на оптимална имунна функция;
 • Съдейства за поддържане на нормална костна плътност;
 • Подобри работата на мускулната, сърдечно-съдовата и ендокринната система;
 • Повиши енергията в тялото;
 • Подкрепи функциите на мозъка и подсили паметта;
 • Подпомогне усвояването на други витамини и минерали в тялото.


  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

 • Използвани източници:
 • [1] Ashcroft, S. P., Fletcher, G., Philp, A. M., Jenkinson, C., Das, S., Hansbro, P. M., Atherton, P. J., & Philp, A. (2021). Diet-induced vitamin D deficiency reduces skeletal muscle mitochondrial respiration, Journal of Endocrinology, 249(2), 113-124. Retrieved Apr 27, 2021, from https://joe.bioscientifica.com/view/journals/joe/249/2/JOE-20-0233.xml
 • [2] Hamilton B. Vitamin D and human skeletal muscle. Scand J Med Sci Sports. 2010 Apr;20(2):182-90. doi: 10.1111/j.1600-0838.2009.01016.x. Epub 2009 Oct 5. PMID: 19807897; PMCID: PMC2860762.
 • [3] Kirsten V. Knutsen, Ahmed A. Madar, Per Lagerløv, Mette Brekke, Truls Raastad, Lars C. Stene, Haakon E. Meyer, Does Vitamin D Improve Muscle Strength in Adults? A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Trial Among Ethnic Minorities in Norway, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 99, Issue 1, 1 January 2014, Pages 194–202, https://doi.org/10.1210/jc.2013-2647 
 • [4] Society for Endocrinology, Endocrinology & Metabolism. Vitamin D deficiency may impair muscle function, April 2021, medicalxpress.com

Подобни публикации