СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Обмяна на енергията (част 2): Как се осъществява складирането на енергия в тялото?

storage energy
rss

 

Накратко обмяната на енергията представлява обем от процеси по генериране, изразходване и съхранение на енергия в тялото. Енергийното равновесие е изключително важно за жизнения ритъм, тъй като то подсказва, че в организма се генерира такова количество енергия, което да е равно на израходеното количество енергия за период от 24 часа.


Как се осъществява складирането на енергия в тялото?
В първа част споменахне, че в тялото ни има механизъм, който се грижи за складиране на неизползваната химична енергия. Складирането на енергия е непрекъснат процес. Процесът по складиране на енергия цели да съдейства нормалния жизнен ритъм на тялото за периода, в който не се осъществява внос на енергия (т.е. не се приемат хранителни вещества). Принципът на складиране на енергия е цикличен – определена част от приетите и абсорбирани вещества (т.е. гликогена и триацилглицеролите) се съхраняват за използване в бъдещ момент.

Как се съхраняват основните хранителни вещества в организма?

Въглехидрати
Въглехидратите
представляват голяма група, която е съставена от органични съединения. Въглехидратите са изградени от атоми на химичните елементи въглерод, водород и кислород. Въглехидратите са елементи, които представляват основен енергиен източник за човешкия организъм. При абсорбацията на 1 грам въглехидрати се отделят около 4,5 до 5 kcal, което представлява около 18,8 – 20,9 kJ енергия за тялото. Нуждите от прием на въглехидрати на дневна база зависят от няколко характеристики на организма (пол, възраст и други), но приблизително нуждата на един възрастен индивид е между 300-550 грама дневно .
В тялото, въглехидратите се складират като гликоген около 1%. Резервните депа, в които въглехидратите се съхраняват се намират в мускулите и черния дроб. Съответно съхраненият в мускулите гликоген работи основно за мускулната работа – тонус и движение на мускулите. Резервните депа, които се намриат в черния дроб захранват множество тъкани и системи в т.ч. ендокринната, нервната и кръвоносната система.


Мазнини
Мазнините
(или липидите) представляват голяма група, която е съставена от разнородни органични, неразтворими във вода съединения. Липидната структура е изградена като комбинация от глицеролови естери на висшите карбоксилни киселини. Физичните и химичните свойства на мазнините зависят пряко от техния състав (напр. според химичния състав, манините се подразделят на прости, сложни и производни липиди).

Мазнините имат огромно значение за организма, тъй като са незаменим енергиен източник. Мазнините представляват основна градивна част на клетките. Именно поради тяхното наличие е възможно осигуряването на жизнеспособността, с която разполагат биологичните клетъчни мембрани. По същество на тези елементи се дължи до 40% от общата телесна енергия, която е нужна на един организъм за цикъл от 24 часа.  

Неизползваните мазнини в тялото се складират под формата на триацилглицероли. Именно на тези елементи се дължи огромна част от телесната енергия над 50%. Знаем, че от 1 грам мазнини се формира 9,5 kcal или 39,8 kJ, т.е. енергия за тялото, което означава, че тези елементи се характеризират с висока калорийна плътност. Мазнините се складират главно в специални депа, които се локализират в подкожната мастна тъкан, малка част от тях отива в като резерв в мускулите. Мазнинните резерви са изключително питателни и могат да задоволят енергийните потребности за голям период, по-голям отколкото при другите основни хранителни вещества.


Белтъци
Белтъците
представляват сложни макромолекули, които са изградени от множество елементи (азотни агенти, аминокиселини и т.н.). Белтъците са съставени от важни компоненти, стотици, а понякога хиляди по-малки единици (аминокиселини), които са свързани помежду си с помощта на верижни връзки. Именно тези химични връзки определят тяхната структура (първична, вторична, третична и т.н.).

За разлика от мазнините и въглехидратите, белтъците нямат резервни депа в организма. Неизползваните мазнини и въглехидрати се складират в резервни депа, а това означава, че те са енергиен ресурс, който може да се използва от тялото, при необходимост, в бъдеще.

Например излишното нишесте се складира в черния дроб под формата на резерви (гликоген), което подпомага освобождаването на енергия по-късно, когато е необходимо. Белтъците не създават резервни депа и съответно не се складират в организма по никакъв начин. Тази тяхна характеристика подчертава необходимостта от постоянен внос на белтъци с храната. При равни други условия, приемът на достатъчно количество белтъци осигурява белтъчен баланс. Това означава, че процесът по синтез и разграждане на белтъци протича нормално. Белтъчния баланс има особена взаимовръзка с азотния баланс, а това се дължи на факта, че в голямата си част белтъчният елемент е съставен от азотна молекула. При наличие на белтъчен баланс, въведеният в организма азот (от белтъка) е в същото количество, в което е и непотребният за метаболизма азот, които бива изхвърлян по различни начини.

Поддържането на необходимите количества телесна енергия е изключително важно, тъй като от това зависи както физическото и умственото състояние, така и общото здраве.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме екстракт от зелен чай капсули:

Екстрактът от Зелен чай
има ободряващо действие и се препоръчва при преумора и интензивно умствено натоварване. Спомага за повишаване на тонуса и изостряне на ума, което го прави изключително подходящ за хора, подложени на умствено натоварване. Екстрактът от Зелен чай изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия.

Екстрактът от Зелен чай намира много важно приложение и в сферата на активния спорт, тъй като е успешен, и най-вече – полезен заместител на вредните продукти за изгаряне на мазнини.

С приема на зелен чай екстракт капсули, лесно и безвредно се ускорява изгарянето на мазнини. Заради термогенният ефект, който се постига по време на тренировка, успешно се изгарят двойно повече калории, в сравнение при обикновена тренировка. Екстрактът от Зелен Чай може да бъде използван и като предтренировъчен продукт, тъй като повишава тонуса, енергията и желанието за движение.

В допълнение на това зеленият чай стимулира произвеждането на хормона „Норадреналин“, който пък помага за бързото изгаряне на калории. Зеленият чай е богат на полифеноли, които разтварят триглицерините в черния ни дроб и тънките черва и това води до намаляване на теглото и телесните мазнини.Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

енергия


Използвани източници: 

Clinicalnutritionespen.com , „Компоненти на енергийния баланс“ (2008)

* „Хигиенa на храненето“; Под рeдакцията на дoц. д-р Р. Еникoва, дм (2014)


Подобни публикации