СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Обмяна на енергията (част 1): Какво трябва да знаем?

energy
rss


Какво представлява обмяната на енергията?
Обмяната на енергията представлява обем от процеси по генериране, изразходване и съхранение на енергия в тялото. Енергийното равновесие е изключително важно за жизнения ритъм, тъй като то подсказва, че в организма се генерира такова количество енергия, което да е равно на израходеното количество енергия за период от 24 часа.

Как се генерира енергия в тялото?
За да се освободи определено количество телесна енергия е необходим сигурен източник, от който да се набави необходимата „суровина“ за генерирането на определен обем телесна енергия. Основен източник на енергия за тялото са хранителните вещества, които приемаме, а именно въглехидрати, мазнини и белтъци. Тези вещества се разграждат при консумацията на храната, което позволява освобождаване на енергия, т.е. химична енергия в тялото, чиито носител са молекулните връзки на основните хранителни елементи. Непрекъснатото усвояване на хранитенителни вещества се явява своебразен внос на обем химична енергия в тялото. Синтезираната енергия в тялото се изразходва основно по две направления:

 • Енергиен разход, който е нерегулируем от волята на човека
  Тоза енергиен разход засяга освободената енергия в поддържане на основните жизнени функции на организма в състояние на покой на тялото – дишането, работата на сърцето, поддържане телесната температура на тялото, секреторната функция, тонуса на мускулатурата и т.н.
 • Енергиен разход, който е регулируем от волята на човека
  Този енергиен разход съответно засяга общо физическата и умствена дейност на човека.

Приемът на енергия от храната се случва по време на хранене, но както вече споменахме разходът на телесна енергия е непрекъснат процес без значение дали тялото се намира или не в някаква физическа активност. Разбира се, разлика има и това касае главно количеството на изразходваната енергия. Именно това предопределя необходимостта да е възможно съхранението на определен обем енергия в специални депа, под формата на енергиен запас. Складирането на енергия също е непрекъснат процес. Складираната енергия съдейства нормалния жизнен ритъм на тялото за периода, в който не се осъществява внос на енергия (т.е. не се приемат хранителни вещества).

Как се осъществява вносът на енергия в тялото?
При балансирано хранене в организма се доставя необходимо количество от основните хранителни вещества, което представлява съотношение между въглехидрати, мазнини и белтъци.

При абсорбацията на 1 грам:

 • въглехидрати се формира около 4,5 до 5 kcal, което представлява около 18,8 – 20,9 kJ енергия за тялото
 • мазнини се формира 9,5 kcal или 39,8 kJ, т.е. енергия за тялото
 • белтъци се формира 4 kcal  или 17,48 kJ енергия за тялото

 

Това означава, че приблизително енергията в тялото се осъществява в следното процентно съотношение:
 • 50-60% от приетите въглехидрати
 • 20-30% от приетите мазнини
 • 10-15% от приетите белтъци.


Обмяната на енергия е комплекс от сложни биохимични реакции и процеси, които предполагат производството на адекватно количество енергия, което да задоволи персоналните потребности на индивида.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Инозин с Q10 и Магнезий – InQsine – M:

Каква е ролята на Инозин за производството на енергия?
Инозинът е едно от основните съединения, съдържащи се в клетките. Този елемент е от основно значение за процесите по преформирането на аденозин трифосфатната киселина (АТФ). Аденозин трифосфатната киселина (АТФ) представлява химично макроенергично съединение (ензим), което е изградено от богати на енергия връзки- в. т.ч 3 базови връзки- аденин, рибоза и фосфорна киселина. Или АТФ се явява енергийно „депо“ в нашето тяло. Митохондриите представляват двумембранни клетъчни органели, срещащи се в еукариотните клетки. Спечелили са името „малки енергийни фабрики“, поради техния химичен изглед и важните функции за организма. Тяхната задача се свързва с осигуряването на постоянни доставки от аденозин трифосфат (основната молекула), която е носител на енергия в клетките. При производството на това вещество – аденозин трифосфат се използва определен обем химична енергия. Този процес се нарича още клетъчно дишане и много от неговите етапи протичат именно в митохондриите. Без наличието на инозин този процес би бил невъзможен, а от това се подразбира и основното значение на този елемент за нашия организъм.Регулярният прием на  Инозин с Q10 и Магнезий – InQsine – M:

 • Насърчава производството на клетъчна енергия;
 • Минимизира образуването на млечна киселина в мускулите;
 • Подпомага сърдечно-съдовата работа;
 • Подпомага издръжливостта при интензивни тренировки;
 • Спомага за предпазването на сърцето от натоварвания;
 • Енергизира и тонизира тялото;
 • Съдейства следтренировъчното възстановяване;
 • Подобрява качеството на съня.
енергия

Каква е ролята на Л-Глутамин за производството на енергия?
Глутаминът (L-Glutamine) представлява аминокиселина, една от двадесетте канонични аминокиселини. Аминокиселините са органични съединения, които се характеризират с определена група (напр. карбоксилна група или друга), която е прикрепена по специфичен начин към централния въглероден атом. Аминокиселините са основен градивен „материал“ на важни молекули в нашето тяло (полипептиди, белтъчини и т. н.).

Л-Глутаминът
е полу-есенциална аминокиселина, която едновременно се синтезира по естествен път в нашето тяло (т.е. тялото може да я произвежда самостоятелно), но в органичени (недостатъчни) количества. Поради това при изчерпване на вече синтезирания (или произведен от организма) Л-глутамин, той се превръща в незаменим. Дефицитът на Л-Глутамин може да бъде трудно повлиян чрез прием на храна или чрез повторно генериране на задоволителни нива. Точно поради това Л-глутаминът е полу-есенциален елемент.


Л-Глутаминът е особено важен елемент, незаменим при изграждането на важни молекули (полипептиди, белтъчини и други). Глутаминът повишава доставката на кислород и водород до мускулните клетки и частично снижава образуването на млечна киселина в мускулите. Поради това Л-Глутаминът играе важната роля на регулатор, като балансира синтеза и разпада на белтъчините и други важни елементи. Освен това глутаминът има изключително значение за изолирани процеси, като протеиновия синтез. Л-Глутаминът съдейства синтезирането на протеините и респективно за неутрализирането на катаболните (разрупителни) процеси в тялото. Или с други думи едновременно възпрепятства разграждането на мускулната маса и подпомага за засилване на анаболните процеси в организма.

Основни предимства на Л-Глутамин за организма:

 • Глутаминът е отговорен за мобилността на водород до мускулните клетки
 • Важен за цялостната работа на белтъчния метаболизъм (синтез и разпад)
 • Служи като защита на ценни елементи от вещества – нарушители на клетъчната им стена
 • Повишава доставката на кислород за мускулите
 • Подпомага синтеза на други важни аминокиселини – цитрулин и глицин
 • Подходящ е за поддържане на оптимално телесно тегло
 • Подпомага производството на енергия
 • Съдейства за покачването на мускулната маса
 • Повишава нивото на хормона на растежа
 • Подобрява имунната функция
 • Подобрява мозъчната дейност
 • Съдейства нормалната чревна функция.

  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.
  Използвани източници: 

  Clinicalnutritionespen.com , „Компоненти на енергийния баланс“ (2008)

  * „Хигиенa на храненето“; Под рeдакцията на дoц. д-р Р. Еникoва, дм (2014)

Подобни публикации