СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Обмяна на енергията (част 3): Как се осъществява изразходването на енергия в тялото?

untitled design 2
rss
Правилният обмен на енергия е изключително важен за общото ни здраве и жизнения ни ритъм. В предходните два материала, (1-ва и 2-ра част) по темата, разгледахме повече за това какво представлява обмяната на енергия и как се осъществява складирането на енергия в тялото. Предстои да разгледаме как се случва изразходването на енергия в тялото.


Как се осъществява изразходването на енергия в тялото?
Изразходването на енергия
е процес на използване на вече генерираната химична енергия в тялото (част от нея складирана). Изразходваното количество енергия се обособява в три основни направления, а именно:

Енергиен разход, нерегулируем от волята на човека

 • Около 60-70% от общата енергия се изразходва в състояние на покой на тялото. Тази енергия за използва за поддържане на основните жизнени функции на организма- дишането, работата на сърцето, поддържане телесната температура на тялото, секреторната функция, тонуса на мускулатурата и т.н.
 • Около 8-10% от общата енергия се изразходва за преработване на консумираната храна, т.е. термогенен ефект на храната.


Енергиен разход, който е регулируем от волята на човека

 • Около 20-30% от общия енергиен разход се дължи на активността на тялото. Или този енергиен разход съответно засяга общо физическата и умствена дейност на човека.


Oбщия среден енергоразход зависи главно от това колко енергия е използвана по отношение на енергийния разход, който е регулируем от волята ни. В съответствие с това:

 • при един възрастен със заседнал начин на живот енергийния разход се движи в границите 5-9 MJ
 • при възрастен с активен начин на живот и висока физическа активност се изразходват 18-21 MJ.

Енергиен разход в покой на тялото
Вече споменахме, че този енергоразход засяга поддържане на основните жизнени функции на организма- дишането, работата на сърцето, поддържане телесната температура на тялото и т.н. Този разход на енергия протича непрекъснато като по време на сън обикновено намалява, но незначително.


Енергиен разход при активност на тялото
Този вид енергия се изразходва при съкращението на напречно набръздените мускули, които са заети с генерирането на двигателна активност. Този енергиен разход е различен при различните индивиди, което се обяснява с различния жизнен ритъм, т.е. ниска или висока физическа активност на тялото. Освен това, този разход зависи и от типа акивност и съответно от продължителността на мускулните съкращения. Вече споменахме, че при възрастен със заседнал начин на живот енергийния разход движи в границите 5-9 MJ, а при възрастен с активен начин на живот и висока физическа активност се изразходват 18-21 MJ.
Енергоразходът от този тип може да бъде и по-малък процент, при хора с намалена физическа активност, т.е. такива водещи заседнал начин на живот. 


Енергиен разход при преработка на храната
Енергоразходът
на организма се увеличава след нахранване, което се означава като термогенен ефект на храната или специфично, динамично действие на храната. Всъщност това увеличение се дължи на активацията и протичането на определен обем от процеси по преработване на консумираната храна, абсорбацията й и складирането на поетите хранителни вещества под формата на високомолекулни съединения.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате 100% Суроватъчен Протеин с Левзея в два неутоими вкуса – Шоколад с лешник и Черешов йогурт.

100% Суроватъчен Протеин с Левзея е суроватъчен протеин с 80% протеиново съдържание (концентрат). Концентрираното съдържание на протеин означава, че съставът му е по-богат на полезни мазнини, въглехидрати и аминокиселини в сравнение с другите видове. 100% Суроватъчен Протеин с Левзея е обогатен и с мощния Левзея екстракт, които допълнително подсилва енергизиращия и тонизиращ ефект. 

Повече за млечно- суроватъчния протеин
Млечно- суроватъчният протеин се извлича от млякото и е изключително ценен по качества. За получаването на суроватъчния протеин има специална технологична обработка.


Различават се няколко вида суроватъчен протеин и това в огромна степен определя съдържанието му – суроватъчен протеин концентрат, изолат и хидролизат.

100% Суроватъчен Протеин с Левзея е суроватъчен протеин концентрат. В съдържанието му са концентрирани 80 % протеин. Суроватъчният протеин концентрат се характеризира със солидно съдържание на полезни мазнини, въглехидрати и аминокиселини в сравнение с другите видове.


Основни ползи от приема на млечно – суроватъчния протеин

Подсилва имунната система
Поради голямото съдържание на аминокиселини, участващи в образуването на най-важния антиоксидант в организма глутатион (трипептид), суроватъчния протеин подпомага имунната система. Освен това съдейства производството на антитела в организма, което е от огромно значение за положителния имунен отговор. По отношение повишаване на имунната система, в състава на суроватъчния протеин се съдържат и няколко типа имуноглобулини, чието действие за свързва с увеличаване действието на антиоксидантите и положително регулиране на имунната система.

Подобрява работата на храносмилателната система
Суроватъчният протеин действа подобно на пробиотик. Подпомага функциите на  „добрите“, необходими бактерии в червата и намалява влиянието на „лошите“. По този начин балансира чревната флора и редуцира нейната киселинност.

Редуцира действащите възпаления
Възпалението е естествен имунен отговор на организма. Суроватъчният протеин има качествата да овладее някои остри костни и ставни възпалителни процеси.
Суроватъчният протеин съдържа лактоферин. Лактоферинът има свойството да активира производството на противовъзпалителни елементи, които действат редуциращо над действащи ставни възпаления.

Стимулира мускулния растеж и процесите по възстановяването
Споменахме, че суроватъчният протеин е източник на деветте есенциални аминокиселини, сред които BCAA изключително важни за нашия организъм. BCAA са едни от незаменимите аминокиселини с разклонена верига. BCAA представлява комбинация от три аминокиселини с разклонена молекулна структура – Левцин, Изолевцин и Валин. Сред качествата им се отличава това да съдействат протеиновия синтез за растеж на мускулната маса и регенерация на мускулната тъкан. Освен че съдействат синтезирането на протеина, то те намаляват и неговото разграждане.

Повече за Левзея екстракт
Левзеята (Leuzea carthamoides) е растение, виреещо в Североизточна Азия и Сибир. Друго известно име на билката е „Маралов корен“. Левзеята притежава важни за организма, биологично активни съставки като: аскорбинова киселина (витамин С), фолиева киселина, каротин, екдистерон и други.

Благодарение на невероятните си лечебни свойства, Левзеята е изключително активно средство улесняващо някои важни функции в организма.

Основни ползи на Левзея за организма

Натурален адаптоген
Сред доказаните ползи от билката е качеството й на напълно натурален адаптоген. Това, което я отличава от останалите адатогени е изразената анаболна активност (т.е. естествено стимулира мускулния растеж), посредством, която се улеснява нарастването на мускулната маса при активно трениращи.

Освен това Левзеята успешно подобрява естествените способности на тялото за справяне с негативни външни и вътрешни фактори като стрес, тревожност, умора, хормонален дисбаланс и други. Сред доказаните й качества е подпомагането на организма в справянето с физическо или психическо натоварване.

Енергизиращо и тонизиращо действие
Чрез енергизиращото и тонизиращото си действие, Левзеята успешно увеличава физическата сила и издръжливост и също така спомага възстановяването на организма след интензивни физически и психически натоварвания. Действието й се свързва още с намаляване нивата на тревожност, подсилване на концентрацията и паметта и подобряване на настроението.

Предимства при приема на 100% Суроватъчен Протеин с Левзея: 

 • Суроватъчен протеин с 80% протеиново съдържание
 • Подпомага възстановяването след физическо натоварване
 • Предпазва от катаболни (разрушителни) ефекти в тялото
 • Стимулира мускулния растеж
 • Подпомага развитието на скелетната мускулатура
 • Ускорява възстановителните процеси
 • Спомага за ускоряване на метаболизма
 • Дава енергия и тонус на мускулите, предпазва ги от претоварване
 • Енергизира и тонизира тялото


  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com
CH WPC Cherry Yogurt RGB web
енергия

Използвани източници:

Clinicalnutritionespen.com , „Компоненти на енергийния баланс“ (2008)

* „Хигиенa на храненето“; Под рeдакцията на дoц. д-р Р. Еникoва, дм (2014)

* „Физиoлогия на чoвeкa“; Под редакциятa нa проф. Л. Bитанова и проф. P. Гърчeв

Подобни публикации