СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Всичко за хормоните на глада и влиянието им върху теглото

brain foods
rss
В превод от латински език, думата „апетит“ означава „желание“. Апетитът зависи главно от две сложни и взаимносвързани системи – неврологичната и ендокринната система. Предстои да разгедаме 3-те най-важни хормона (нар. още „хормоните на глада“), от които зависи нашият апетит – лептин, грелин, адипонектин.

 
Какво представлява лептинът?
Лептинът
представлява протеин, който се секретира от липоцитите (мастните клетки) в нашето тяло. Лептинът действа като хормон в тялото ни като е изграден от 167 аминокиселини. При синтез, лептинът се транспортира до хипоталамуса. Именно това предопределя огромното му значение по отношение на апетита.

Каква е ролята на лептина в тялото?
Лептинът
е балансиращ метаболизма хормон, който има решаващо значение за апетита. С това се подразбира, че лептинът е важен и за количеството на консумирана храна.
След синтез, лептинът се свързва с определени рецептори в нашия мозък (основно в хипоталамуса). При постъпването си там, лептинът се подлага на различни взаимодействия с други елементи, което всъщност представляват процеси по изпращане на сигнали относно регулацията на апетита. Ако нивата на лептина са нормални, това означава, че апетитът е подтиснат. Понижените нива на този хормон или настъпването на някакви увреждания в хипоталамуса, репективно ще се отрази неконтролируемо увеличаване на апетита.
 

Грелин
Грелинът
представлява хормон, който е изграден от 28 аминокиселини. Този хормон се продуцира от специални клетки разположени в стомашната и чревната лигавица.

Каква е ролята на грелина в тялото?
Основната задача, с която е натоварен този хормон е активирането на апетита. Това се случва с изпълнението на няколко процеса, които се осъществяват в хипоталамуса. Грелинът се включва в процеси по транспортиране на „информация“ относно това в какво състояние се намира организма. Нивата на грелина имат пряка връзка с храненето ни. Ако сме сити нивата на грелина се понижават, а респективно на гладен стоман нивата на грелина се увеличават. Именно увеличаването на нивата на грелина задейства процеси, чиито крайна цел е да ни кажат, че трябва да се нахраним.


Адипонектин
Адипонектинът е хормон
, който също е от решаващо значение по отношение на апетита. Адипонектинът е съставен от 240 аминокиселини и се секретира от мастните клетки в нашето тяло.

Каква е ролята на адипонектинът в тялото?
Основната роля на адипонектина се касае до увеличаване способността на тъниканите и мускулите да използват глюкозата. Организмът ни синтезира енергия именно чрез разграждането на глюкоза. По този начин е възможно генерирането на енергията, чрез комплектоване на освободена топлина (енергия) от глюкозните връзки. Молекулите на глюкозата се разграждат осигурявайки енергия на организма (процесът се нарича гликолиза). Освен че подпомага синтеза на енергия в тялото, глюкозата има фундаментално участие в процесите по обмяната на веществата. Глюкозата подобно на „проводник“ снабдява „консуматора“ т.е. клетката с енергия-топлина, която клетката преработва, за да синтезира телесна енергия. Това на практика означава, че адипонектинът е хормон, който има оргомно влияние за метаболитната скорост, т.е. подпомага забързването на метаболизма и абсорбацията на веществата.

Има ли активност синефринът в контрола на апетита?
Синефринът
е натурален алкалоид (азотсъдържащо органично вещество). Това  означава, че се среща като част от естествения химичен състав на някои растения. Историята на този елемент датира от края на 50-те години, именно тогава синефринът е изолиран в малки количества от съдържанието на някои цитруси. Малко по-късно е установено, че синефринът представлява растително съединение с мощните качества на естествен стимулант с термогенен ефект. Тези и други качества на този елемент насърчават множество изследвания на неговия характер, структура и свойства. Редица други проучвания във времето доказват, че най-изобилният източник на синефрин е Горчивият портокал (Bitter orange).

Екстрактът от горчив портокал е ефективно средство за управление на теглото. Счита се, че съдържащия се синефрин има положително действие в намаляването на апетита и особено този към сладки храни. По този начин екстрактът от горчив портокал успешно насърчава здравословното отслабване и балансираното  хранене. В това отношение освен силен, ефектът на Екстрактът от горчив портокал е и дълготраен.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме на опитате Екстракт от Горчив портокал в капсулна форма. Регулярният прием на Екстракт от Горчив портокал:

 • Спомага за изгарянето на мазнини
 • Подпомага намаляването на апетита
 • Подпомага метаболитните процеси
 • Спомага за подобряването на работата на отделителната система
хормон


Именно поради невероятните качества, които екстрактът от Горчив портокал притежава, ние от екипа на Cvetita Herbal го комбинирахме с Eкстракт от Зелен чай.

Зеленият чай е мощен антиоксидант, който далеч не отстъпва по качества на горчивия портокал. Зеленият чай е богат на полифеноли, които разтварят триглицерините в черния ни дроб и тънките черва и това води до намаляване на теглото и телесните мазнини. Употребата на Зелен чай стимулира произвеждането на хормона Норадреналин, който пък помага за бързото изгаряне на калории.

Екстрактът от Зелен чай намира много важно приложение и в сферата на активния спорт, тъй като е успешен, и най-вече – полезен заместител на вредните продукти за изгаряне на мазнини. Екстрактът от Зелен Чай може да бъде използван и като предтренировъчен продукт, тъй като повишава тонуса, енергията и желанието за движение.

Екстрактът от Зелен чай има ободряващо действие и се препоръчва при преумора и интензивно умствено натоварване. Спомага за повишаване на тонуса и изостряне на ума, което го прави изключително подходящ за хора, подложени на умствено натоварване. 

Ползи от приема Red Х BurnЕкстракт от Горчив портокал + Екстракт от Зелен чай

 • Тонизиращо и енергизиращо действие
 • Спомага за изгарянето на подкожни мазнини и притъпява апетита
 • Мощен имуностимулатор                     
 • Насърчава здравословното отслабване и балансираното  хранене
 • Повдига настроението и укрепва духа
 • Помага при преумора и има освежаващо действие.  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

Подобни публикации