СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

10 храни за ускоряване на метаболизма

foods 1
rss


Накратко за метаболизма
Метаболизмът
представлява обмяната на веществата и елементите в нашия организъм. Правилно тълкуване на този термин е и комбинация от всички органични процеси, които се случват непрестанно в нашето тяло.

На какво най-често се дължи забавянето на метаболизма?
Забавянето на метаболизма представлява забавяне на т.нар. метаболитна скорост. Метаболитната скорост представлява коефициент, който се намира във взаимовръзка и зависимост от поредица фактори, сред които – възраст, пол, тегло, начин на живот, качество на съня, генетичен фактор и други. В общия случай основната метаболитна скорост предсталява минималният брой калории, които са необходими на организма, за да функционира правилно.

Най-честите причини за забавяне на метаболизма са:
 • Понижен прием на течности
 • Нисък прием на хранителни вещества (тук е важно да се отбележи, че става дума за хранителни вещества, а не за приета храна)
 • Нисък прием на фибри и протеини
 • Нисък прием на растителни мазнини
 • Намалено количество и качество на съня
 • Намалена физическа активност


В случай на забавен метаболизъм, тялото се опитва да сигнализира наличието на проблем, което може да се избрази в:

 • Безпричинно увеличаване на телесното тегло;
 • Апетит за сладки и нездравословни храни;
 • Частично подуване на тялото;
 • Усещане за умора;
 • Усещане за тежест в стомаха и други.

Храненето е неизменна част, за да се формира необходимата енергия в тялото. От изключителна важност е разнообразното и пълноценно хранене. Храната е основен начин за набавянето на ценни микро- и макроелементи, без които множество функции в организма ни биха били немислими. Препоръчително е храната да бъде внимателно подбирана, за да снабдява ежедневно организма ви с хранителните вещества, които са му потребни. Избягвайте замразените, сушени и обработвани храни, тъй като при тяхното производство се губи чувствителна част от ценния химичен състав на храната. Свежите, сезонни зеленчуци и плодове, растителните протеини, варивата, суровите ядки и пълнозърнестите храни са най- добрият приятел на метаболизма.


Ето и 10 храни за подсилване на метаболизма:

Тиква
Тиквата
е естествен източник на важни елементи като желязо, калий, калций, магнезий и фосфор. Изключително богата на витамин В, С. Тиквените семената също са изключително ценни по съдържание – растителни мазнини, органични киселини и аминокиселини, белтъчни вещества, отново витамини от  B групата, минерали, полезни захари, растителен пектин, желязо, калий, калций, фосфор и др. Тиквата има облекчаващо действие при стомашно-чревни неразположения поради благоприятното влияние върху шлаките в стомашно- чревния тракт, които са причинители на редица заболявания като колит, хроничен запек, гастрит и язви. Тиквата е богата на фибри, което е решаващо за успешното изхвърляне на токсините, което подпомага баланса на чревната микрофлора.  

Сини сливи
Сините сливи
също са прекрасен източник на важни за храносмилането вещества. Сините сливи се характеризират с ниска калоричност от 30 калории за 100 грама, което ги прави изключително подходящи при диетични режими. Съдържанието им е богато на белтъчини, въглехидрати, полезни влакнини, органични киселини, мед, калций, натрий, фосфор, магнезий, хром, цинк, йод и много витамини – А, В1, В2, В6, РР, С и Е. Доказано е, че са мощно средство при проблеми с храносмилането и добре повлияват стомашни неразположения, отново благодарение на съдържащите се фибри.

Круши
Крушите
са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри и пектин, които са от съществено значение за правилното храносмилане. Консумацията на круши ще спомогне за регулярното прочистване на червата.

Проучвания в тази посока сочат, че фибрите, които притежават крушите подпомагат функциите в стомашно- чревната система и съдействат храносмилането. Поради съдържанието си спомагат за облекчаване на запек и метеоризъм (газове) и повишават нивото на необходимите полезни бактерии в червата. Кората крушите съдържа значително количество фибри и витамин C, и е препоръчително да се ядат с обелката.

Нар 
Нарът е източник на разнообразие от микро- и макроелементи
, които са изключително полезни за организма. Нарът съдържа въглехидрати (монозахариди), растителни влакна (фибри), полезни захари, белтъчини и други. Семената на този плод са богати на витамините С, всички от група B като изобилство витамин B4 и К. Ценните минерали, които нарът съдържа са калций, калий, желязо, магнезий, мед, натрий и други. Освен тези елементи, нарът съдържа ценни органични съединения – пуникалагин и пуникова киселина.

Поради високото съдържание на растителни влакна и целулоза, нарът е чудесно средство при стомашен дискомфорт като метеоризъм (газове), подут корем и констипация (запек). Най-голямата заслуга за това приложение имат съдържащите се в неговия състав растителни влакнини. Благодарение на тяхното наличие, нарът успешно подсилва перисталтиката на червата и подобрява проблеми като подуване и хроничен запек. Съдейства положително при лошо храносмилане и общо подпомага стомашно- чревната система.

Кофеин  
Една от характеристиките на кофеина е, че при консумация той е бързоусвоим от организма. Действително неговата абсорбация се случва при попадане в стомаха. Оттам кофеинът достига черния дроб.

Кофеинът се преработва до „по- елементарни“ съединения именно с достигането до черния дроб. В резултат на това, новите възпроизведени съединения на свой ред могат да повлияят работата на различни органи в тялото ни.


Приемът на кофеин е ефективен начин за справяне с констипацията. Кофеинът има качествата да активира процесите по отделяне на стомашни сокове в стомаха. Храносмилателната киселинна течност съдържа пепсиноген, слуз, алкален сок и солна киселина. Кофеинът завишава по специфичен начин функцията на това съединение и по така съдейства за ускоряване разграждането на въглехидратите и протеините. 

Слабителният характер на кофеина се дължи на това, че е източник на хлорогенна киселина, която представлява естер (органичен елемент) на кафеената киселина. Това особено допринася за завишаване нивото на стомашните храносмилателни сокове. По този начин се подобрява скоростта и ефикасността на процеса по преминаването на стомашното съдържание към червата.

Сладки картофи
Сладките картофи
са чудесен източник на жизнено важни хранителни вещества, сред които фибри, витамини и минерали. Техният химичен състав е богат на въглехидрати, протеини, мазнини, растителни влакнини (фибри до 7 гр. за 200 гр. продук). Витамините и минералите, които съдържат сладките картофи са витамин A, C, B6, манган (до 60% от 100 гр.), калий, мед, ниацин, пантотенова киселина и други.

Сладките картофи са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са от съществено значение за правилното храносмилане. Именно поради това, те могат да повлияят положително метаболитната скорост.   

Семена от чия
Семената от чия
са богати на растителни влакнини (фибри), ценни протеини и мазнини. Чията се отличава и с солиден минерален профил, където водещ е магнезият. Други елементи, които са част от състава й са калций, манган, фосфор, цинк и някои витамини от B  групата. Чията е източник на растителни влакнини (фибри) и други ценни елементи. Разтворимите фибри, които са част от състава й абсорбират големи количества вода и се разширяват в стомаха, което съдейства за усвояването на веществата и по-дълготрайно засищане.  

Червен боб
Червеният боб
притежава качествата да подобри процесите по храносмилането благодарение на съдържащото се в състава му  нишесте. Червеният боб е богат на неразтворими фибри, т.е. такива, които не се разтварят във вода. Консумирането на умерени количества ферментиращи фибри е изключително полезно за функциите на стомашно чревната система.

Червено цвекло
Поради високото съдържание на растителни влакна, фибри и целулоза, червеното цвекло се използва при стомашен дискомфорт като метеоризъм (газове), подут корем и констипация (запек). Най-голямата заслуга за това приложение имат съдържащите се в цвеклото фибри. Благодарение на тях, червеното цвекло подсилва перисталтиката на червата и подобрява проблеми като подуване и хроничен запек. Съдейства положително при лошо храносмилане и общо подпомага стомашно- чревната система.

Спирулина
Спирулина
е един от най-популярните вегански източници на белтък. Именно белтъчините са основните активни компоненти в спирулина, като те определят нейните антиоксидантни свойства и способността да въздейства върху липидния и въглехидратния метаболизъм. В основата на действието на спирулина стоят три метапротеина – алофикоцианин, C-фикоцаинин и фикоеритрин.

Счита се, че приемът на Спирулина оказва благотворно въздействие при проблеми с храносмилането, метеоризъм (газове), гадене, киселини и други. Храносмилателната дейност се свързва с множество по- малки, поетапни процеси, един от тях  е отделянето на храносмилателна киселина течност  в стомаха (стомашен сок). Счита се, че Спирулината притежава свойството положително да съдейства този процес и да подпомогне правилното храносмилане. Благодарение на съдържащите се ценни вещества, приемът на Спирулина под формата на хранителна добавка ще съдейства излекуването на някои стомашно- чревни заболявания вследствие от лошо храносмилане.

метаболизма

Предимства при приема на 100% органична Спирулина:

 • Спомага за поддържането на стабилен и постоянен имунитет;
 • Има силно антиоксидантно действие;
 • Спомага за облекчаване на определени видове алергии;
 • Дава енергия и жизненост;
 • Подпомага изхвърлянето на натрупани токсини в организма;
 • Действа благоприятно на сърдечно-съдовата система;
 • Спомага за прочистване на кръвта и кръвоносните съдове;
 • Богат състав от растителен протеин, аминокиселини, витамини, желязо и хлорофил;
 • Подпомага храносмилателната дейност и поддържането на балансирана чревна среда;
 • Дава усещане за ситост и спомага за контрол на апетита;
 • Улеснява спазването на балансиран хранителен режим ;
 • Подпомага загубата на излишно тегло и постигане на желаната фигура.


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

Подобни публикации