СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Спирулина: Има ли имуномодулиращ и противовирусен ефект?

spiruline2
rss


Повече за Спирулина
Спирулина
представляват едноклетъчни синьо-зелени водорасли, които са всепризнати за един от най-големите потенциални източници на белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества сред растенията. Спирулината не е едно конкретно водорасло, а термин, който обозначава две специфични бактерии – Артроспира платенсис и Артроспира максима.
Смята се, че името на това ценно растение произлиза от спираловидната форма на водораслите. Спирулина е един от най-популярните вегански източници на белтък. Именно белтъчините са основните активни компоненти в спирулина, като те определят нейните антиоксидантни свойства и способността да въздейства върху липидния и въглехидратния метаболизъм.

Химичен състав
Тази суперхрана осигурява концентриран източник на протеини, витамини, антиоксиданти и други хранителни вещества. Протеините (70-80%) са основната й съставна част. В основата на действието на спирулина стоят три метапротеина – алофикоцианин, C-фикоцаинин и фикоеритрин. Съдържа още жизненоважните минерали желязо, магнезий, калий, калций, манган и други.

Може ли да ни предпази от грипове и настинки?
Спадането на имунитета и постъпването на бактерии са основният двигател за развитието на вируси и инфекции. Спирулината дава положителни показания при борба с различни болестотворни агенти чрез силно изразеното си противовирусно и имуностимулиращо действие. Поради ценния си натурален състав Спирулина е растение, което е силно реактивно срещу възпалителните процеси в организма и съдейства в лечението на някои грипове. [1]  

Друго доказателство за нейните ценни свойства е това, че голяма част от химичния й състав представлява чист протеин. Спирулината действа като естествен имуностимулатор, подпомага положителния имунен отговор на организма и е чудесен източник на аминокиселини.

Подкрепя имунната система
Въпреки способността на имунната система да се справя с неканените микроорганизми, често има нужда от общо укрепващи средства. Редица проучвания доказват,  че спирулина притежава свойството да повишава имунните функции по естествен път. Това се случва чрез способността й да активизира клетки в организма ни. Казано по друг начин, Спирулина съживява клетки в тялото ни, чиято работа е да преборят настъпилата инфекцията. Активира защитата на организма, противодейства и в последствие неутрализира неблагоприятни клетки. Тя стимулира, укрепва и подсилва имунната система и се оказва особено активна при настинка и грип. [2] Спирулината е висококачествен източник на протеини, пигменти, минерали, витамини. Според проучвания, Спирулина може да съдейства за предотвратяване развитието на ракови заболявания, вирусни инфекции, възпаления, алергии  други. Това се дължи на свойството й да повиши активността на макрофагите и производството на антитела и цитокини, още активирането на В и Т-клетките. Всичко това предопределя положителна модулация на имунния отговор на организма. Освен това се доказва, че хранителни добавки със Спирулина имат ефект върху вродения имунитет чрез подобряване на активността на NK клетките. [3]

Неутрализира действието на свободните радикали
Спирулина е източник на фикоцианин
, който представлява пигментен протеинов комплекс. Именно на фикоцианина се дължа специфичният синьо-зелен цвят на растението. Проучвания доказват, че фикоцианинът е антиоксидантно вещество, което има качествата да неутрализира действието на свободните радикали. [3]
Антиоксидантите са група биохимични вещества (нискомолекулни съединения), които имат огромен принос за организма, тъй като помагат в защитата от оксидативен стрес. Оксидативният стрес представлява състояние, което се дължи именно на недостиг на антиоксиданти. Ролята на антиоксидантите е да редуцират продукцията на оксиданти (свободни радикали, чиято продукция се свързва с нормалните процеси протичащи в клетките). Или с други думи aнтиоксидантите имат качествата да намалят действието на оксидативния стрес в организма контролирайки оксидативните процеси.

Източник на ценни минерали
Освен това, Спирулината е натурален източник на важни за организма минерали – калций и желязо. Желязото представлява химичен елемент, който е сред основните компоненти отговарящи за пренасянето и усвояването на кислород от клетките, и за регенерацията на тъканите. Голяма част от този минерал се включват в процесите по изграждането на хемоглобина. Желязото има основна роля в транспортирането на кислород до всички органи и тъкани, осигурявайки дишането им. Калцият на свой ред също е сред най- важните за организма и то със своето налично количество, тъй като е известна важността му в поддържането на костната маса и плътност. Калцият е основен елемент, чието наличие има важна роля в поддържане на костната плътност, ензимната обмяна и кръвосъсирването. Според FDA, спирулина съдържа значителни количества калций, ниацин, калий, магнезий, витамини от група В и желязо. Освен това съставът й е богат на незаменими аминокиселини (съединения, които са градивните елементи на протеините). Всъщност протеинът съставлява около 60 до 70 процента от сухото тегло на Спирулина.

Екипът на CvetitaHerbal, препоръчва 100% органична Спирулина за справяне с вируси и настинки и обичайните симптоми. Регулярният прием на Спирулина:
спирулина
  • 100% органична спирулина – богат състав от растителен протеин, аминокиселини, витамини, желязо и хлорофил;
  • Подпомага дейността на храносмилателната система;
  • Има антиоксидантно действие;
  • Подпомага изхвърлянето на натрупани токсини от организма;
  • Дава усещане за ситост и спомага за контрол на апетита;
  • Улеснява спазването на балансиран хранителен режим;
  • Поддържането на стабилен и постоянен имунитет;
  • Дава енергия и жизненост.


    Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.


Използвани източници:
[1] Yi-Hsiang Chen,  Gi-Kung Chang, Shu-Ming Kuo, Sheng-Yu Huang, I-Chen Hu, Yu-Lun Lo, Shin-Ru Shiha, „Well-tolerated Spirulina extract inhibits influenza virus replication and reduces virus-induced mortality“ NCBI (2016)
[2] P. D. Karkos, S. C. Leong, C. D. Karkos, N. Sivaji,D. A. Assimakopoulos, „Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications“
[3] Fatemeh Matufi, Hossein Maghsudi, Ali Choopani“Spirulina and Its Role in Immune System: A Review“, Journal of Immunology Research and Therapy (ISSN:2472-727X), scitcentral.com (2020)
[4] Chao-Ming Shih , Shin-Nan Cheng, Chih-Shung Wong, Yu-Ling Kuo, Tz-Chong Chou, „Antiinflammatory and antihyperalgesic activity of C-phycocyanin“

Подобни публикации