СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

COVID-19– Мъжете или жените са по-уязвими?

covid
rss

Имунната система е комбинация на множество клетки и протеини в нашето тяло. Всеки един участващ елемент има пряка връзка и зависимост с друг, а крайната им задача е да „разпознават“ и да реагират срещу постъпващи елементи (бактерии, вируси и т.н.) по подходящ за организма начин.


Проучвания доказват, че мъжете и жените се различават пo имунната адаптивност и имунния отговор, както вродения, така и адаптивния (придобития) имунен отговор. Според учени, някои разлики в имунологично отношение са налице през целия живот, докато други са очевидни само след пубертета, в репродуктивна възраст, или в етап на стареене. От това се предполага, че в имунната способност участват гени, ензими, хормони и т.н. Освен това различната околна среда в хода на развитието на всеки индивид предопределя изграждането на различен имунитет и съответно неговото проявление, както и играждането на имунологична памет. [1]

Имунологичната памет има съществена роля в имунната система на организма. Първоначалното възникване на имунологичната памет в организма се случва при прекия първичен имунен отговор. Или казано с други думи имунологичната памет се проява след приключването на първичния имунен отговор на организма, когато действието на въпросен патоген в тялото е неутрализирано. По същество имунологичната памет се изразява в процеса по „запаметяването“ на антитела, които имунната система, при равни други условия, ще използва срещу друг патоген в бъдеще. Антителата се складират заедно с важните Т и B-клетки, което представлява своебразен „отбранителен“ ресурс, чието ползване се контролира също от имунологичната памет.

Всичко това генерира комбинация от различни фактори, които влияят върху микробиома и съответно имат зависими от пола ефекти върху имунната функция. Имунологичните разлики определят различната честота и начин на протичане на множество инфекции и заболявания в мъжкото и женското тяло. Именно това е причината да разгледаме някои любопитни клинични проучвания по отношение на това кой от двата пола е по-податлив на заразяване с COVID-19, какви са разликите в протичането на заболяването и как преминава възстановяването при мъжете и жените.

Изследвания, направени в различни точки на света установяват, че мъжете са по-уязвими от заразяване с COVID-19, както и че заболяването протича по-тежко при силния пол. Защо е така?
  • Експертите споделят, че причината мъжете да са по-уязвими в имунологично отношение от жените е, че първите имат по-често занижена имунна система. Мненията са разнопосочни и трудно може да се даде една единствена причина, която да даде категоричен отговор на този въпрос. Науката достига до извода, че това се дължи на редица причини от биологичен, генетичен, психичен, физически и поведенчески характер. Пример за това е проведено анкетно проучване, според което мъжете са много по-склонни да пренебрегнат собственото си състояние, т.е. симтоматиката, която се развива и с това да закъснеят със започването на лечение. 
  • Според проучване, което бе публикувано през април тази година, мъжете и жените са еднакво податливи на заразяване с коронавирус. [2] Резултатите от същото проучване обаче показват още, че при мъжете възпалението преминава много по-тежко, а последствията могат да са по-големи.  
  • Според проучвания, направени още през първата половина на 2020 година в Ню Йорк, се доказват, че на всеки 100 000 болни от коронавирус – 43 смъртни случая са мъже в сравнение с 23 смъртни случая на жени.Това на практика означава, че починалите мъже от коронавирус са почти два пъти повече от жените.
  • Мъжете са рискова група, точно както възрастните“, споделя микробиологът Сабра Клайн, чиято работа се концентрира именно в изучаване на разликите в пола при протичане на различни вирусни инфекции. „Хората трябва да са наясно, че това различие между протичането на вирусната инфекция съществува. Мъжете са рискова група, точно както възрастните хора“. Според д-р Клайн причините за по-голяма уязвимост при мъжете могат да бъдат както биологични така и в голяма степен поведенчески, от което следва, че жените имат по-стабилна имунна система. [3]
  • Според други експерти причините са по-често генетични и биологични. „Основната причина, поради която инфекцията от COVID-19 може да бъде по-смъртоносна за мъжете, отколкото за жените е подобна на тази, че сърдечните заболявания са по-чести при възрастните мъже, отколкото при възрастните жени“, казва д-р Стивън Бергер, експерт по инфекциозни болести. [4]

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Цинк в капсулна форма:

Цинкът е елемент, който участва във формирането на клетъчния метаболизъм, а това е от съществено значение за имунитета. Цинкът e минерал, който е отговорен за ензимните функции, за естественото развитие и растеж, за качественото зaздрaвявaнe нa рaнитe, за нормалното кръвocъcирвaнe, зa възстановяването на клетките и тъканите и други.

Цинкът е сред елементите, които не се синтезират самостоятелно в човешкия организъм, а същевременно е изключително необходим за множество органични функции.

Доказано е, че недостигът на това хранително вещество влияе значително върху способността на имунна система да функционира правилно. Логично това излага организма ни на повишен риск от инфекции и болести (грипове и вируси), тъй като имунната система не може да неутрализира действието на постъпили бактерии и вируси.

мъжете

Цинкът е изключително важен за поддържането на  имунната система на оптимално ниво. Според проучвания, цинкът може да бъде изключително ефективен в борбата с инфекции засягащи горните дихателни пътищаПриемът на цинк в рамките на 24 часа от първите признаци на настинка или грип може да съкрати продължителността на заболяването. Също така може да помогне за намаляване тежестта на симптомите и цялостното протичане на инфекцията. Причината за това е, че цинкът има свойството да засили производството на антитела, които се борят с инфекцията.Следователно, недостигът на цинк може да увеличи риска от инфекции. В някои по-стари проучвания СЗО съобщава, че е възможно недостигът на цинк да бъде причина за около 13% от всички инфекции на долните дихателни пътища, най-често пневмония и грип, при деца на възраст под 5 години.[4]

Можете да разгледате и другите ни продукти в секцията „Имуностимуланти„, за да изберете най-подходящото средство за поддържане на имунната система на оптимално ниво.Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

Използвани източници:
[1] Sabra L. Klein & Katie L. Flanagan, „Sex differences in immune responses“, nature reviews immunology, Published: 22 August 2016

[2] Jian-Min Jin, Peng Bai, Wei He, Fei Wu, Xiao-Fang Liu, De-Min Han, Shi Liu, Jin-Kui Yang, „Gender Differences in Patients With COVID-19: Focus on Severity and Mortality“, frontiersin.org, 29 April 2020 

[3] Roni Caryn Rabin, „In Italy, Coronavirus Takes a Higher Toll on Men“, nytimes.com

[4] Bob Curley , Fact checked by Maria Gifford, “ Why COVID-19 is Hitting Men Harder Than Women“, healthline.co (2020 )


** Материалът е базиран единствено на публично достъпна информация. Всички статистически данни представени в материала се основават на публично достъпни източници. За актуални данни и повече информация, можете да проверите на посочените онлайн ресурси.

Подобни публикации