СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Проучване установява какъв е механизмът, по който тялото изгражда здравословна връзка с чревните бактерии

cvetita 5
rss
Както знаем, „взаимоотношенията“, между нашето тяло и чревните бактерии са сложни и специфични. Докато „лошите“ бактерии могат да причинят редица нарушения, изразяващи се в заболяване, „добри“ бактерии подпомагат храносмилането, функционалността на стомаха и червата и обмяната на веществата. Но дори и „добрите“ бактерии могат да бъдат опасни, ако попаднат в тъканите и органите, където не би трябвало да бъдат.


Нови изследвания, публикувани в Nature, установяват как тялото поддържа специфичен бактериален баланс. [1] Изследвания върху животни показват, че още в първите години от раждането на един индивид, когато имунната система се научава да разпознава различните бактерии, се създава определен естествен баланс. Дефектите в този механизъм може да обясни защо понякога имунната система атакува добрите бактерии на грешното място, причинявайки хроничното възпаление, което резултира във възпалителните заболявания на червата, споделят от проучването.

От момента на раждане на индивида, имунната система е настроена така, че да може да се „учи“ да различава „добрите“ от „лошите“ бактерии, споделя Матю Бетини, д-р, доцент по патология в „U of U Health“ и автор на проучването.
 
Нашите изследвания ясно показват, че има връзка, в която чревната микробиота има достъп до процеса на „имунообучението“.Това отваря нови възможности за създаване и внедряване на терапевтични средства, които могат да повлияят на траекторията на имунната система през този ранен момент от време.“ [2]


В стремежа си да разбере как тялото поддържа здравословна връзка с бактериите, екипът учени откриват начин, по които чревната микробиота оформя развиващата се имунна система. Изследователите откриват, че специализираните имунни клетки улавят бактерии и ги пренасят на големи разстояния, от червата до тимуса. Тимусът е лимфоепителен орган, които се изгражда от лимфоцити, т.нар. тимоцити, който е разположен в гърдите, над сърцето. Може да се каже, че тимусът е жлеза, отговорна за „възпитанието“ на имунните Т-клетки. При пренасянето на бактерии до тимуса, той произвежда Т-клетки, които се насочват към чревната микробиота, където държат бактериите под контрол. 


Нашето проучване оспорва предишни предположения, че потенциалните патогени нямат влияние върху имунните клетки, които се развиват в тимуса„, обяснява д-р М. Бетини.
Вместо това виждаме, че тимусът има възможност да се поучи от тези бактерии. Въпреки че тези събития, оформящи наличните Т-клетки, се случват в началото на живота, те могат да имат по-голямо въздействие по-късно в живота.


Важно е да се каже, че намаленият синтез на храносмилателни ензими поради диетични грешки или промени в модела на хранене може да намали храносмилателната способност. Това се отразява негативно върху правилното усвояване на хранителните вещества и може да доведе до сериозни храносмилателни и метаболитни нарушения.  

Ние от Cvetita Herbal ви препоръчваме d’Zyme – Мултиензимен комплекс.

Какво е d’Zyme и какво действие има?
d’Zyme е съчетание от пет храносмилателни ензима – амилаза, неутрална протеазацелулазалактазалипаза в мултиензимен комплекс. d’Zyme е хранителна добавка, която подкрепя храносмилателната работа и обменните функции, доставяйки важни храносмилателни ензими в активна комбинация.

d’Zyme – Мултиензимен комплекс осигурява на тялото необходимите ензими, чиито синтез може да бъде значително намален при прием на имуносупресивни и антибиотични медикаменти, както и след оперативни намеси.

d’Zyme – Мултиензимен комплекс може да съдейства за облекчаване на метаболитните и храносмилателните нарушения, предизвикани от дефицита на специфични храносмилателни ензими. Пример за това е ензимът целулаза – той не се произвежда самостоятелно от организма, но пък е необходим за разграждането на целулозата и целулозните продукти.

d’Zyme – Мултиензимен комплекс е подходящ и препоръчителен за хора с непоносимост към лактоза, което се дължи на дефицита на лактаза ензимите.


Мултиензимен комплекс – амилаза, неутрална протеаза, целулаза, лактаза, липаза

  • Амилаза

Амилаза са група ензими, които се произвеждат от панкреаса (т.нар. панкреатична α-амилаза) и слюнчените жлези (т.нар. слюнна α-амилаза). Тяхната роля е да разграждат полизахаридите до глюкоза и малтоза (напр. нишестето на монозахариди или прости захари). 

  • Неутрална протеаза

Протеаза е общ термин за група ензими, които се синтезират от панкреаса (задстомашната жлеза). Тяхната функция се свързва с хидролизирането (разграждането) на белтъчните вещества на малки пептиди и аминокиселини. Тези панкреатични ензими са важни както за правилното храносмилане, така и за редица други жизненоважни процеси.

  • Целулаза

Целулазата е наименование на група храносмилателни ензими, които не се произвеждат самостоятелно в човешкото тяло. Целулаза ензимите разграждат целулозата (целулозната молекула), целулозните продукти и фибрите до прости монозахариди.

  • Лактаза

Тази група ензими преобразува млечната захар (лактозата), т.е. лактаза ензимите разграждат връзките между галактозата и глюкозата в тялото. Лактаза ензимите са изключително важни за предотвратяване на симптомите, съпровождащи лактозната непоносимост, състояние, което се дължи на липсата на ензими лактаза.

  • Липаза

Химичният синтез на тези ензими се случва в панкреаса (задстомашната жлеза). Панкреатичните липаза ензими разграждат триглицеридите до мастни киселини и моноглицериди. Липаза ензимите имат огромно значение за мобилността и преформирането на мазнините изобщо. Намаленият синтез на храносмилателни ензими поради диетични грешки или промени в модела на хранене може да намали храносмилателната способност. Това се отразява негативно върху правилното усвояване на хранителните вещества и може да доведе до сериозни храносмилателни и метаболитни нарушения.


Приемът на d’Zyme – Дейзим – Мултиензимен комплекс:
– Подпомага храносмилателната система и нейните функции
– Подпомага абсорбцията на основни хранителни вещества въглехидрати, белтъчини и мазнини
– Подпомага разраждането на протеините, лактозата, скорбялата, нишестето и целулозата
– Съдейства за намаляване на „токсичния товар“ в тялото


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

бактерии


Използвани източници:
[1] Zegarra-Ruiz, D.F., Kim, D.V., Norwood, K. et al. Thymic development of gut-microbiota-specific T cells. Nature (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03531-1
[2] University of Utah Health Sciences, How the body builds a healthy relationship with ‘good’ gut bacteria, May 12, 2021, Immunology

Подобни публикации