СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Всичко, което трябва да знаете за хемолитичните анемии

blood cell
rss

Какво представлява анемията?
Буквално преведена думата „анемия“ означава безкръвие, среща се често и под по-късно въведения термин „малокръвие“. Анемията е състояние, което се характеризира с нарушение в две направления. От една страна може да бъде свързана с промяна във функционалността на еритроцитите (техния синтез, структува или количеството). Еритроцитите представляват червените кръвни телца, които съставят около 45 % от общия обем кръвна плазма. Тяхната задача е от изключително значение, тъй като се отнася главно до мобилността- или те са заети с пренасянето и насищането на кислород на тъканите. 


От друга страна анемията може да се дължи на намаляване стойностите на хемоглобина. Хемоглобинът представлява сложен белтъчен елемент, чиято функция се отнася до създаването на важните кислородни връзки в кръвта. Или хемоглобинът пренася кислород и въглероден диоксид до всички органи и тъкани в нашето тяло.

Видове анемии
Причините за проявата на анемия са разнорадни, което преполага множество видове анемии според първоизточника (генетично разположение, заболявания, стомашно-чревни проблеми, възпаления и много други). По тази причина, анемиите се разграничават основно в три групи и два вида.

Според вида анемиите биват:

 • Дефицитни анемии (следствени)
 • Хипопластични (вродени)

Трите основни групи анемии са:

 • Анемии възникващи поради нарушение в производството на червените кръвни телца (понижено образуване на еритроцити), т.нар. хипопластични анемии;
 • Анемии възникващи поради разрушаване на червените кръвни телца, т. нар. хемолитични анемии
 • Анемии възникващи поради кръвозагуба ( обикновено се причиняват след вътрешни или външни кръвоизливи – в стомаха например, след раждане или оперативни намеси и други)

 
Какво представляват хемолитичните анемии?
Първо да се върнем на еритороцитите, тяхната характеристика и важна функция. Вече споменахме, че червените кръвни клетки съставят около 45% от общия обем кръвна плазма. Еритроцити се произвеждат в костния мозък и се формират от мултипотентни (или стволови) клетки. Образуването им (процес нар. еритропоеза) се случва благодарение на наличието на важен елемент, а именно еритропоетина (хормон, който се синтезира от бъбреците и черния дроб и съдейства за образуването на червените кръвни клетки).

Blood Cells

Задачата на еритроцитите е от изключително значение, тъй като се отнася главно до мобилността- пренасянето и насищането на кислород на тъканите. Еритроцитите имат сравнително кратък „живот“ в кръвта, след като са произведени. Червените кръвни телца разполагат с около 100 до 120 дни живот в кръвната плазма. След този период еритроцитите се разпадат поради въздействието на настъпващите биохимични процеси. Или след този период настъпват процеси, които променят еритроцитната структура и съответно нейната функционалност. Този ход е естествен и нормален. Наличие на патологично състояние има тогава, когато еритроцитите взаимодействат по различен начин.

При хемолитичните анемии „еритроцитният живот“ е намален преждевременно.
Хемолитичните анемии
са срещат сравнително рядко сред всички останали видове (около 5-10 % от всички случаи). Тези анемии възникват в синхрон с процес на унищожение на червените кръвни телца. Наименованието им идва от значението на думата „хемолиза„, което в превод означава „разрушавам“. Това, което се случва всъщност е, че еритроцитите в кръвта са атакувани от деструктивен процес, който задейства промени на структурно ниво и в кръвната плазма. Еритроцитите са клетки, които нямат ядро, цялото вътре налично пространство се заема от важния белтък – хемоглобина. Именно поради това, разрушаването на червените кръвни телца се последва от пропускане на съдържащия се в тях хемоглобин, от което се активира специфичен анемичен синдром. Всъщност развитието на анемичния синдром е следствена връзка, тъй като костния мозък не разполага с капацитета, за да възстанови загубата на вече унищожените еритроцити. Тоест този дефицит, който не може да бъде набавен по естествен начин предизвиква проявата на това състояние.


Отключващи фактори
Причината за този тип анемии в голям процент от случаите остава неизяснен. Нарушаването визията и цялостта на червените кръвни телца най-често носи своето начало от ендогенни фактори (фактори с вътрешен източник или вътрешни дефекти в структурата на еритроцитите). Като това може да бъде както дефекти засягащи клетъчните еритроцитни обвивки (мембраните), така и нарушения засягащи желязосъдържащия се в тях протеин (хемоглобина). Редко причината на възникването на хемолитичните анемии може да бъде от екзогенен характер (външен) – например дефекти свързани с функционалността на еритроцитите.

blood 1

Следствени и вродени хемолитични анемии
Хемолитичните анемии с
ъщо попадат в двата основни вида, а именно следствени и вродени.
Вроденият вид хемолитична анемия обикновено се изяснява още в ранна детска възраст. Признаците на хемолитичната вродена анемия се отличават с различен интензитет в различните периоди от живота на индивида, т.е. могат да бъдат по-леки или по-тежки, и да се проявяват по-често или по-рядко. Сред този вид анемии попада таласемията (малката и голямата) , подвид анемия, която се характеризира с доста по-сложно състояние, поради допълнителни негативни фактори, въздействащи освен над еритроцитите и над хемоглобина.

Следствените хемолитични анемии или такива, които са придобити поради някакви фактори са вид, който се характеризира със засилено разрушаване на еритроцитната структура. Отключващи фактори могат да бъдат сърдечно-съдови проблеми, вируснии или бактериални инфекции и т.н. Този подтип анемия е лечим, след установяване на първоизточника. Обикновено се назначава подходяща терапия, която цели неутрализиране на разрушителния процес и генериране на антитела.

Индикации подсказващи наличието на хемолитична анемия
Следствената хемолитична анемия
може да протича остро (изразено) или хронично (без особени промени, симптоми). Симптоматиката, която може да индикира това състояние е индивидуална и зависи от множество фактори. Сигналите, които присъстват в общия случай могат да бъдат такива от емоционален и физически характер, както и комбинации от двете:

 • Безжизненост
 • Лесна уморяемост
 • Кожно- лигавични промени – вдлъбнати и чупливи нокти, суха и сърбяща кожа,  усещане за парене на езика
 • Обща бледост на кожата и лигавиците
 • Нарушено оросяване на крайниците и поради това чувство на студ или изтръпналосто  
 • Задух
 • Гръдна болка
 • зрителни нарушение и склонност към колапс особено при изправяне на тялото
 • Главоболие, апатия, разбразнителност
 • Световъртеж
 • сънливост и непълноценен сън
 • Проблеми с паметта и концентрацията
 • Потиснатост
 • Други неспецифични симптоми.

 

Как се лекува хемолитичната анемия?
На първо място е важно при съмнения за наличието на хемолитична или друг вид анемия да направите незабавна консултация със специалист хематолог. Респетивно ще ви бъдат назначени ключови показатели, които да изследвате (стойности на хемоглобин, хематокрит, еритороцити, тромбицити и т.н.). По този начин ще се установи какъв е вида анемия. По този начин често се подразбира и какъв е причинителят на състоянието.

Хемолитичната анемия се лекува посредством комплексна терапия, назначена от специалист, в която присъстват кортикостероидни медикаменти, имуносопресори и други подходящи за състоянието.Тъй като в днешно време информацията буквално вали отвсякъде, то за финал е важно да споменем и още нещо относно храната. На много места ще срещнете какви ли не препоръки относно храненето. Сама по себе си храната не може да излекува тежки форми на анемия като хемолитичната. Пълноценното хранене обаче е незаменим, придружаващ лечението компонент и в тази връзка не бива да бъде подценяван. При съмнение за наличието на хемолитична или друг вид анемия, се заемете сериозно със състоянието си. Посетете специалист и запомнете, че доброто лечение е съчетание, комплексна терапия, в която нито храната, нито медикаментите сами по себе си ще решат проблема.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

магнезий-б-комплекс

Подобни публикации