СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Депресия – Забелязваме ли симптомите?

photo 1502322328990 fc8f47a2d9a5
rss

Какво е депресията?
Депресията
е форма на психично заболяване, което обикновено се установява при наличието на потиснато настроение, чувство на тъга, забавено мислене, намален или никакъв интерес и активност към действията на човек. Макар че причините, водещи до развитието на депресия, все още не са напълно изяснени, според проучвания най-честата причина за възникване на болестната депресивна фаза е преминаването през стресово събитие.


Една от най-утвърдените научни предпоставки за развитието на депресия се оказва генетичната, на която би могъл да е изложен човек. Това, което се установява обаче е, че генетичният първоизточник е единствено предразположение, а не причина, или настъпването на психично заболяване зависи от действащите вътрешни (съзнанието и мисълта) и външни (влияния на околната среда, социалния кръг и обкръжение) фактори.

Поради причината, че депресивните състояния протичат по напълно различен начин при всеки човек, което се подразбира от индивидуалното състояние и фактори – психически и физически – тяхното установяване и лечение обикновено отнема дълго време.Често депресивните състояния не могат да бъдат установени своевременно поради липсата на характерни за това симптоми, което забавя посещението при специалист и може да затрудни лечението в бъдеще.

На какви признаци трябва да се обърне внимание?

Потиснато настроение

Депресивното настроение е в съответствие с наличието както на тежка депресия, така и на прогресиращо депресивно разстройство. Промяната в настроението се дължи основно на три фактора.

Първо, намаленото производство на серотонин в синапсите на клетките. Серотонинът (т.нар. 5-хидрокситриптамин) представлява моноаминен невротрансмитер, който се синтезира в серотонергичните неврони на централната нервна система. Серотонинът е сред медиаторите, които моделират емоциите и настроението на човек.  
Второ, нарушения в продукцията на норадреналин, което провокира промени в чувствителността.
Трето, намалена продукция на гама-аминомаслената киселина, аминокиселина, действаща като нервотрансмитер. Това подтиска нормалното производство на енергия намалява допълнително настроението.

Намален или никакъв интерес и активност към определени дейности
Вторият основен симптом на тежко депресивно разстройство е намален интерес или удоволствие към неща, към които преди човек е имал преди, състояние известно като анхедония.

Анхедонията е различна от много от познатите състояние като апатията. Докато апатията касае липсата на интерес и мотивация, анхедонията е липса на чувство, по-специално на удоволствие. Не са редки и случаите, когато човек може да изпитва апатия и анхедония едновременно.

Симптомите на анхедония могат да бъдат разделени в следните две категории:

  • Физическа анхедония
     Хората с физическа анхедония са по-малко способни да изпитват сетивни удоволствия. Например, храни, на които някога са се наслаждавали, при депресия може да имат неприятен вкус. Друг пример е пониженото либидо, намален интерес и сексуално желание.
  • Социална анхедония
    Хората със социална анхедония са склонни да изпитват намалено удоволствие от комуникацията. Например, човек, който обича да се среща с приятелите си, при депресия става безразличен и се откъсва от социалното си обкръжение.


Всъщност причината за това са най-вече хормонални промени например намаляване продукцията на еритропоетин, хормон с неврозащитно действие, който отговаря за познавателните способности и емоционалните реакции.


Промени в апетита
Друг често срещан признак на депресия е промяната в хранителния прием. За някои хора това означава загуба на апетит, за други увеличен апетит. Това също е хормонално обвързано и се дължи на промяна в производството на хормоните на глада – лептин и грелин.

От една страна, намалената енергия може да бъде причина за намалено желание за приготвяне на храна или хранене, от друга страна чувството на тъга може да доведе до преяждане. Депресивните състояния могат да се свържат и с множество други хранителни и храносмилателни разстройства, които да бъда първоизточник на множество стомашно-чревни заболявания.  Проучвания установява, че голям процент от хората са склонни км преяждане, което се дължи на чисто емоционални причини.

Нарушения на съня

Нарушенията на съня са налице при 90% от хората с депресия. Това може да се прояви под формата на затруднено заспиване (безсъние) или прекомерен сън (хиперсомния).

Безсънието е най-често срещания симптом и се смята, че се среща в приблизително 80% от хората с комбинирана симpтоматика.  

Проблемите със съня могат да бъдат както причина за депресия, така и симптом на депресия. По този начин подобряването на способността за заспиване, както и самото качество на съня е изключително важно.

Отделно от това, налични са хронобиологични нарушения, което отново се дължи на хормонални колебания. Нарушаване интензитета и количеството на произведения мелатонин, т.нар. хормон на съня, може да окаже изключително огромна роля в качеството и количеството на съня при човек с депресия.
 

Умора
Хроничното чувство на умора 
също е сред често срещаните симптоми на депресия. Скорошни проучвания установяват, че загубата на енергия може значително да повлияе мотивацията на човек.

Въпреки че науката добре разбира механизмите, които мозъкът използва, за да реши дали дадена задача си струва усилията, влиянието на умората върху този процес все още не е достатъчно изследвано.

Изследователският екип провежда проучване, за да изследва въздействието на умората върху мотивацията. От публикуваните резултати в Nature Communications става ясно, че хората са по-малко склонни да работят и да полагат усилия – дори срещу възнаграждение – ако са навлезли в определен ритъм на умора. [1]

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

депресия

Използвани източници:

[1] Nature Communications, ‘Neural and computational mechanisms of momentary fatigue and persistence in effort-based choice’, Experimental study, DOI 10.1038/s41467-021-24927-7, 2021
[2] Shaw K, Turner J, Del Mar C. Tryptophan and 5-hydroxytryptophan for depression. Cochrane Database Syst Rev. 2002;(1):CD003198. doi: 10.1002/14651858.CD003198. PMID: 11869656.
[3] Hong KB, Park Y, Suh HJ. Two combined amino acids promote sleep activity in caffeine-induced sleepless model systems. Nutr Res Pract. 2018 Jun;12(3):208-214. doi: 10.4162/nrp.2018.12.3.208. Epub 2018 Apr 10. PMID: 29854326; PMCID: PMC5974066.

Подобни публикации