СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

6-те най-добри добавки за здрава коса, кожа и нокти

pexels photo 8844391
rss
Целогодишната грижа за косата, кожата и ноктите е изключително важна, но именно лятото е времето, в което става най-необходима поради агресивното слънчево влияние. Ето и 6-те най-добри добавки, които ще подкрепят състоянието на косата, кожата и ноктите:

Колаген
Колагенът
е основен компонент на кожата. Той играе важна роля в нейното укрепване, еластичност и хидратация. С напредване на възрастта тялото произвежда все по-малко колаген. Недостигът на колаген довежда до суха кожа и образуване на бръчки. Няколко проучвания обаче показват, че добавки, съдържащи колаген, могат да помогнат в забавяне процесите на стареене на кожата, като редуцират появата на бръчки и сухотата. Намаляването на бръчките се обяснява поради способността на колагеновите добавки да стимулират определени процеси в тялото за самостоятелно производство на колаген.Приемът на колагенови добавки може да насърчи освен производството на колаген, както споменахме, но и други важни протеини, които помагат здравето на кожата – еластин и фибрилин и други. [1]Приемът на колаген може да подобри и здравината на косата и ноктите, като предотвратява тяхната чупливост.

 

Collagen Smoothie 365 3

 

Цинк
Причината цинкът да е изключително важен за здравето на косата, кожата и ноктите е, че участва в клетъчния метаболизъм, ензимните функции, нормалното кръвocъcирвaнe, както и във възстановяването на клетките и тъканите.

Цинкът има свойствата да съдейства лечението на тежки и повърхностни рани от изгаряния, кожни раздразнения и наранявания. Главната причина е, че цинкът подпомага производството на колаген. Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан и най-изобилният протеин в тялото ни, тъй като се намира в нашите кости, мускули, сухожилия, връзки, кожа и хрущяли. Именно той е основният компонент на съединителните тъкани, които изграждат сухожилията, връзките, кожата и т.н.

Действието на цинка по отношение здравето на кожата е добре проучено. Добавките с цинк, могат чувствително да съдействат в лечението на акне. Ефективни са в редуциране производството на себум, както и за блокирането на бактериалното развитие. Себумът представлява специфичен мастен секрет, който се отделя от мастните жлези. Цинкът неутрализира бактериалното действие и потиска активността на мастните жлези. [2]


CH Zinc 80 capsules RGB

Витамин B1
Витамин B1 (тиамин) e мощен антиоксидант, който успешно неутрализира действието на свободните радикали и забавя процесите на стареене на клетките. Антиоксидантите са група биохимични вещества (нискомолекулни съединения), които имат огромен принос за организма, тъй като помагат в защитата от оксидативен стрес. Ролята на антиоксидантите е да редуцират продукцията на оксиданти (свободни радикали, чиято продукция се свързва с нормалните процеси протичащи в клетките).  

Множество изследвания, направени през последното десетилетие доказват, че тиаминът може да бъде от голяма полза за здравето на косата, кожата и ноктите.

Някои изследвания предполагат, че B1 има мощни свойства против стареене. Тиаминът всъщност функционира като антиоксидант в тялото и работи в защита на тъканите и органите от възпаления и нарушения, свързани с възрастта. Той предпазва кръвоносните съдове от свиване, което води до косопад. [3]

Vitamin B Complex 90 tabs RGB work

Витамин Е
Основната роля, която има витамин E е да действа като антиоксидант, като се бори с действието на натрупания оксидативен стрес в тялото. [3] Натрупването на оксидативен стрес представлява състояние, което се дължи именно на недостиг на антиоксиданти. Ролята на антиоксидантите е да редуцират продукцията на оксиданти (свободни радикали, чиято продукция се свързва с нормалните процеси, протичащи в клетките). Натрупването на оксидативния стрес е основното, което задейства процесите на стареене и клетъчните увреждания.

Витамин Е е добре известен като „витамин за кожата“, а това се обяснява от положителното въздействие, което оказва върху състоянието на кожата. Витамин Е подпомага на процесите по съсирване на кръвта. По този начин съдейства за бързото заздравяване на рани и белези, както и неутрализиране на раздразненията.
Неслучайно този витамин има широко приложение във фармакологията за направата на козметика за професионална грижа за кожата. Често използван компонент е и в много различни кремове за локално приложение, което може да подпомогне в справянето с някои кожни раздразнения или локални възпаления и други.

кожаОмега-3 мастни киселини
Oмега-3 мастните киселини
действат, като подкрепят здравината и естествената еластичност на кожата, предпазват от вредните слънчеви ултравиолетови A (UVA) и ултравиолетови B (UVB) лъчи,  могат да ускорят заздравяването на рани, успешно редуцират кожни раздразнения, зачервявания и сухота.

Още омега-3 мастните киселини
са жизненоважен компонент на кожата, който може да предотврати преждевременното стареене. Според проучвания, в допълнение към подобряването на хидратацията на кожата и намаляването на омазняването, омега-3 съдействат в лечението на много кожни заболявания, като атопичен дерматит, акне, псориазис и други. [4]

Освен това омега-3 може да подкрепи здравето на косата и ноктите, подобрявайки техния растеж и здравина. [5]

добавкиСелен
Селенът
е сред жизненоважните макронутриенти за човешкия организъм. [6] Наличието на този елемент се свързва с особено важни процеси, които се случват непрекъснато в нашия организъм. Наличието на селен в кръвта е определящо по отношение на имунната функция, състоянието на сърдечно-съдовата и ендокринната система. Селенът стимулира сексуалната активност, забавя естествените процеси на стареене и активира имунитета.

Селенът е и важен елемент в клетъчната антиоксидантна защита, като демонстрира силни защитни ефекти срещу увреждания на кожата, причинени от ултравиолетово лъчение. В тази връзка, допълнителният прием на селен може да предпази кожата от UV-индуцирани увреждания. [6]

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com. Използвани източници:
[1] Binic I, Lazarevic V, Ljubenovic M, Mojsa J, Sokolovic D. Skin ageing: natural weapons and strategies. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:827248. doi: 10.1155/2013/827248. Epub 2013 Jan 29. PMID: 23431351; PMCID: PMC3569896.
[2] Bae YS, Hill ND, Bibi Y, Dreiher J, Cohen AD. Innovative uses for zinc in dermatology. Dermatol Clin. 2010 Jul;28(3):587-97. doi: 10.1016/j.det.2010.03.006. PMID: 20510767.
[3] Nichols, H., 16 Science-Backed Benefits of Vitamin B1 (Thiamine), www.well-beingsecrets.com, 2018
[4] Meagen M. McCusker, Jane M. Grant-Kels, Healing fats of the skin: the structural and immunologic roles of the ω-6 and ω-3 fatty acids, Clinics in Dermatology,Volume 28, Issue 4, 2010, https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.020.
[5] Le Floc’h C, Cheniti A, Connétable S, Piccardi N, Vincenzi C, Tosti A. Effect of a nutritional supplement on hair loss in women. J Cosmet Dermatol. 2015 Mar;14(1):76-82. doi: 10.1111/jocd.12127. Epub 2015 Jan 8. PMID: 25573272.
[6] McKenzie RC. Selenium, ultraviolet radiation and the skin. Clin Exp Dermatol. 2000 Nov;25(8):631-6. doi: 10.1046/j.1365-2230.2000.00725.x. PMID: 11167979. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11167979/

Подобни публикации