СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Всичко, което трябва да знаем за кафето

coffee
rss

Повече за кафето
Кафето е алкалоидна напитка, чиято история е на повече от 700 години. Счита се, че за първи път кафето се появява под формата на лекарствен медикамент в аптеките, през далечната 1615 година.
Кафето е напитка, която се приготвя от зрели, изпечени и смлени зърна на кафееното дърво или от изсушен разтворим кафеен екстракт. Най-разпространени са два сорта – по-богатото на кофеин Coffea canephora – „робуста“ и по-богатото на ароматни субстанции Coffea arabica – „арабика“.Химичният състав на кафето е изключително богат, а една съставка се отличава- пуриновите алкалоиди кофеин (0,9-2,3 %). Кофеинът е натурално съединение, което се съдържа в листата и плодовете на различни растения. Негов източник могат да бъдат кафето, листата на зелен чай, какаовите зърна, плодовете на гуарана и други.  Други компоненти, които присъстват в състава на кафето са теофилин, теобромин, мазнини, въглехидрати минерали и други. Доказано е, че в разнообразните сортове кафе се съдържат от 500 до 800 ароматни съединения.

Кафето се характеризира с бързоусвоимост в организма. Действително неговата абсорбция се случва при попадане в стомаха. Оттам кофеинът достига черния дроб. Знаем, че черният дроб е изключително натоварен орган, който има участие в над 400 жизненоважни функции като обменна, храносмилателна, екскреторна, терморегулаторна, хемолитична и други.

Кофеинът се преработва до „по- елементарни“ съединения именно с достигането до черния дроб. В резултат на това, новите възпроизведени съединения на свой ред могат да повлияят работата на различни органи в тялото ни. Посредством кръвта, кофеинът бързо се транспортира до мозъка и действие наподобяващ това на стимулант върху централна нервна система. Мозъкът ни получава най- силен ефект от кофеина, а ето как точно става това въздействие.

Темата за кафето и неговото действие върху човешкото тяло е обект на множество научни изследвания в много точки на света. Кафето е доказан био-стимулатор, който има активиращо действие най-вече над мозъчната и метаболитната система. Доказват се редица ползи, които консумацията на кафе има върху човешкото тяло.

Енергизира и тонизира тялото
Проучвания доказват, че кофеинът повишава нивата на енергия в тялото и общо съдейства производителността на човека (NIH). Кофеинът има силно изразено, блокиращо умората действие. Той възпрепятства свързването на аденозин в мозъка. Аденозинът е специфичен невротрансмитер, който се натрупва и ни кара да се чувстваме изморени. Аденозинът се свързва по естествен начин с определени центрове намиращи се в мозъка ни, които забавят мозъчната ни активност. При „блокиране“ на неговия синтез, се редуцира чувството за умора и отпадналост. На първо място кофеина има силно изразено блокиращо действие. Той възпрепятства свързването на аденозин в мозъка. Аденозинът е специфичен невротрансмитер, който се натрупва и ни кара да се чувстваме изморени. Аденозинът се свързва по естествен начин с определени центрове намиращи се в мозъка ни, които забавят мозъчната ни активност. При „блокиране“ на неговия синтез, се редуцира чувството за умора и отпадналост.

Кофеинът има и качеството да съдейства производството и отделянето на глутамин (аминокиселина) и допамин (невротрансмитер). По този начин активира притока на енергия и стимулира физическата издръжливост.
Освен това, кофеинът има качеството да съдейства производството и отделянето на глутамин (аминокиселина) и допамин (невротрансмитер). По този начин активира притока на енергия, стимулира мозъчната дейност и повишава настроението.

Подпомага изгарянето на мазнините
Кофеинът
е компонент, който въздейства и над изгарянето на гликоген. Гликогенът представлява специфичен въглехидрат, който е източник на енергия за организма. Много често той замества дефицита на хранителни вещества и подпомага умствената и физическата работа, която тялото ни извършва. За задоволяване на естествената потребност на организма от енергия, тялото ни изгаря определено количество гликоген (NIH). Кофеинът обаче има отношение в този изолиран и органичен процес по интересен и непредполагаем начин. Кофеинът съдейства изгарянето на мазнините като ги използва за преобразуването на енергия, енергия, за чийто прилив отново е отговорен именно той – кофеинът. По този начин изгарянето на гликогена се забавя, което предполага рязък спад на енергията в по-късен етап след приема на кофеин.

Има протективно действие
Черния дроб
е орган, който изпълнява стотици важни функции в нашето тяло. Работата му представлява повече от 400 жизненоважни функции като обменна, храносмилателна, екскреторна, терморегулаторна, хемолитична, детоксична и други. Черният дроб най-вече е отговорен за пречистването на токсините от тялото, производството на храносмилателни ензими, холестерол, обмяната на веществата, филтрацията на кръвта и други.

Интересен факт е, че кофеинът може да насърчи естествените процеси на чернодробно прочистване (NIH). Една от характеристиките на кофеина е, че при консумация той е бързоусвоим от организма. Действително неговата абсорбция се случва при попадане в стомаха. Оттам кофеинът достига черния дроб и се преработва до „по- елементарни“ съединения. В резултат на това, новите възпроизведени съединения на свой ред могат да повлияят работата на различни органи в тялото ни.

Подпомага метаболитната скорост на организма
Кофеинът
има качествата да активира процесите по отделяне на стомашни сокове в стомаха. Храносмилателната киселинна течност съдържа пепсиноген, слуз, алкален сок и солна киселина. Кофеинът завишава по специфичен начин функцията на това съединение и по така съдейства за ускоряване разграждането на въглехидратите и протеините.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Специално кафе Цветита – Signature Blend     

  • Сорт: 100% Арабика
  • Произход на кафето: Бразилия, Етиопия, Панама, Колумбия
  • Вкус: тъмен шоколад, лешник, сушени сливи
  • Послевкус: сладък, плодови нотки
  • Наситеност: силно тяло
  • Начин на изпичане: средно изпечен
  • Смилане: на зърна, еспресо, филтър
  • Препоръчваме за: Джезве, Еспресо машина, Кафеварка


Какво е Specialty Coffee(специално кафе)?
Specialty Coffee
 е висококачествено кафе, чието производство е плод на многоетапен, детайлизиран процес. Отправна точка на дългия път, който изминава специалното кафе е изборът на място за засаждане на кафеения сорт и прецизно отглеждане. Следват много усилия по обирането на реколтата, селектирането на зърната, изпичането и пакетирането им.

Каква е разликата между специалното и обикновеното кафе?
Отговорът е един: качеството. Specialty Coffee се различава коренно от обикновеното кафе и това си личи още при първата „среща“ с него. Specialty Coffeeе прецизност, търпение и внимание към детайла, за да се постигне онзи съвършен вкус, който носи всяка глътка.

Защо Specialty Coffee е толкова специално?
Specialty Coffee е изключително рядък клас кафе, който се произвежда в ограничени количества- около 5% от общото производство на кафе в света. Очарованието на Specialty Coffee трудно може да бъде разказано. Може би единственият начин е да го опиташ.


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

кафе


Използвани източници:
* NIH, Investigation of the effects of coffee on alertness and performance during the day and night, A. P. Smith, P. Brockman, R. Flynn, A. Maben, M. Thomas
* NIN, Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers, A. G. Dulloo, C. A. Geissler, T. Horton, A. Collins, D. S. Miller
* NIH, Coffee, cirrhosis, and transaminase enzymes, Arthur L. Klatsky, Cynthia Morton, Natalia Udaltsova, Gary D. Friedman
* „Хигиена на храненето“; Под редакцията на доц. д-р Р. Еникова, дм (2014)

Подобни публикации