СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Протеините – роля в организма и потребности

whey
rss


Повече за протеините
Протеините (белтъчините)
са сред трите жизненоважни хранителни вещества в тялото. По химична структура протеините представляват сложни макромолекули, които са изградени от множество елементи (азотни агенти, аминокиселини и т.н.). Протеините са изградени от важни компоненти, стотици, а понякога хиляди по-малки единици (аминокиселини), които са свързани помежду си с помощта на верижни връзки. Белтъчините са заети с огромен обем от общата работа в човешките клетките и това ги прави жизненонеобходими и структурополагащи за организма. Без тяхното наличие в организма, правилният растеж и развитие са немислими.

Белтъчен баланс
Човешкият организъм е почти лишен от белтъчен резерв, т.е. белтъците не се складират в резервни депа в тялото, както мазнините и въглехидратите. Както знаем, мазнините и въглехидратите не могат да се преформират в белтъчини, а това подчертава огромната необходимост на организма от балансираното набавяне на протеини чрез храна и хранителни добавки.

Потребност от белтъчини
Според СЗО относителния дял на енергията, внасяна с белтъците, трябва да бъде около 10-15% от общия енергиен внос. Препоръчителният  среднодневен прием на пълноценен белтък се определя в зависимост от по-горе посочените фактори.

Според нормативни уредби, дневния прием на белтъци следва да бъде:

 • За деца в ранна възраст (от 6 месеца до 3 години) препоръчителния дневен прием на белтъци е около 17 g;
 • За деца от 6 до 10 години- около 30 g
 • За възрастни от 30 до 60 години (при умерена физическа активност)- около 66 g дневно за мъже и 55 g за жени.Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате 100% Суроватъчен Протеин с Левзея в два неутоими вкуса – Шоколад с лешник и Черешов йогурт.

100% Суроватъчен Протеин с Левзея е суроватъчен протеин с 80% протеиново съдържание (концентрат). Концентрираното съдържание на протеин означава, че съставът му е по-богат на полезни мазнини, въглехидрати и аминокиселини в сравнение с другите видове. 100% Суроватъчен Протеин с Левзея е обогатен и с мощния Левзея екстракт, които допълнително подсилва енергизиращия и тонизиращ ефект. 

Повече за  млечно- суроватъчния протеин
Млечно- суроватъчният протеин се извлича от млякото и е изключително ценен по качества. За получаването на суроватъчния протеин има специална технологична обработка.


Различават се няколко вида суроватъчен протеин и това в огромна степен определя съдържанието му – суроватъчен протеин концентрат, изолат и хидролизат.

100% Суроватъчен Протеин с Левзея е суроватъчен протеин концентрат. В съдържанието му са концентрирани 80 % протеин. Суроватъчният протеин концентрат се характеризира със солидно съдържание на полезни мазнини, въглехидрати и аминокиселини в сравнение с другите видове.


Основни ползи от приема на млечно – суроватъчния протеин

Подсилва имунната система
Поради голямото съдържание на аминокиселини, участващи в образуването на най-важния антиоксидант в организма глутатион (трипептид), суроватъчния протеин подпомага имунната система. Освен това съдейства производството на антитела в организма, което е от огромно значение за положителния имунен отговор. По отношение повишаване на имунната система, в състава на суроватъчния протеин се съдържат и няколко типа имуноглобулини, чието действие за свързва с увеличаване действието на антиоксидантите и положително регулиране на имунната система.

Подобрява работата на храносмилателната система
Суроватъчният протеин действа подобно на пробиотик. Подпомага функциите на  „добрите“, необходими бактерии в червата и намалява влиянието на „лошите“. По този начин балансира чревната флора и редуцира нейната киселинност.

Редуцира действащите възпаления
Възпалението е естествен имунен отговор на организма. Суроватъчният протеин има качествата да овладее някои остри костни и ставни възпалителни процеси.
Суроватъчният протеин съдържа лактоферин. Лактоферинът има свойството да активира производството на противовъзпалителни елементи, които действат редуциращо над действащи ставни възпаления.

Стимулира мускулния растеж и процесите по възстановяването
Споменахме, че суроватъчният протеин е източник на деветте есенциални аминокиселини, сред които BCAA изключително важни за нашия организъм. BCAA са едни от незаменимите аминокиселини с разклонена верига. BCAA представлява комбинация от три аминокиселини с разклонена молекулна структура – Левцин, Изолевцин и Валин. Сред качествата им се отличава това да съдействат протеиновия синтез за растеж на мускулната маса и регенерация на мускулната тъкан. Овен че съдействат синтезирането на протеина, то те намаляват и неговото разграждане.

Повече за Левзея екстракт
Левзеята (Leuzea carthamoides) е растение, виреещо в Североизточна Азия и Сибир. Друго известно име на билката е „Маралов корен“. Левзеята притежава важни за организма, биологично активни съставки като: аскорбинова киселина (витамин С), фолиева киселина, каротин, екдистерон и други.

Благодарение на невероятните си лечебни свойства, Левзеята е изключително активно средство улесняващо някои важни функции в организма.

Основни ползи на Левзея за организма

Натурален адаптоген
Сред доказаните ползи от билката е качеството й на напълно натурален адаптоген. Това, което я отличава от останалите адатогени е изразената анаболна активност (т.е. естествено стимулира мускулния растеж), посредством, която се улеснява нарастването на мускулната маса при активно трениращи.

Освен това Левзеята успешно подобрява естествените способности на тялото за справяне с негативни външни и вътрешни фактори като стрес, тревожност, умора, хормонален дисбаланс и други. Сред доказаните й качества е подпомагането на организма в справянето с физическо или психическо натоварване.

Енергизиращо и тонизиращо действие
Чрез енергизиращото и тонизиращото си действие, Левзеята успешно увеличава физическата сила и издръжливост и също така спомага възстановяването на организма след интензивни физически и психически натоварвания. Действието й се свързва още с намаляване нивата на тревожност, подсилване на концентрацията и паметта и подобряване на настроението.

Предимства при приема на 100% Суроватъчен Протеин с Левзея – Шоколад с лешник и Черешов йогурт:

протеин
 • Суроватъчен протеин с 80% протеиново съдържание
 • Подпомага възстановяването след физическо натоварване
 • Предпазва от катаболни (разрушителни) ефекти в тялото
 • Стимулира мускулния растеж
 • Подпомага развитието на скелетната мускулатура
 • Ускорява възстановителните процеси
 • Спомага за ускоряване на метаболизма
 • Дава енергия и тонус на мускулите, предпазва ги от претоварване
 • Енергизира и тонизира тялото

  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Използвани източници:
* „Хигиена на храненето“; Под редакцията на доц. д-р Р. Еникова, дм (2014)
* study.com, „Protein Turnover & Balance“, Rebecca Gillaspy

*протеин

Подобни публикации