СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Вредните компоненти в козметиката, които трябва да избягваме (част 2)

cosmetic
rss

Миналата седмица отворихме една необятна тема – „Вредните компоненти в козметиката“. Представихме седем опасни по своето съдържание компоненти – парабени, фталати, триклозан, титаниев диоксид, пропилен гликол, синтетични аромати и оцветители. Ако сте пропуснали първата част, то можете да я видите тук.

По разбираеми причини въпросите, които изникват в тази посока, рядко са обект на дискусия. Какво съдържат козметичните продукти? Има ли опасни съставки за човешкото здраве и колко са опасни всъщност? В търсене на тези и други отговори ще се занимаем със следващите пет вредни компоненти в козметиката, които трябва да избягваме:
 
Aluminum – Алуминий
Алуминият представлява химичен елемент
, който се характеризира с лек сребрист цвят. Свойствата на този метал (общите са: лесен за обработка, устойчив, неразтворим в алкохол, частично разтворим във вода и т.н.) го правят втория най-разпространен метал в световен мащаб. Освен като конструктивен материал с разнообразно приложение, алуминият е метал, който се използва и в козметичната индустрия. Главно алуминият се прилага в някои дезодоранти и стикове против изпотяване, но често намира приложение и във фиксиращите лакове и спрейове за коса още лаковете и геловете за нокти.

Според проучвания, по отношение на човешкото здраве – алуминият може да проникне в първия до 3-ия слой на кожата, зависи от вложеното количество алуминий в конкретния продукт. Така измиването на кожата с вода става безсмислено, тъй като елементът не може да бъде отмит. При изследване действието, което алуминият може да има върху организма се установява, че същото може да причини кожни заболявания, алергични реакции, хормонални и нервни смущения, респираторни проблеми и други. Това, разбира се, пак повтаряме зависи от вложеното количество от въпросната суровина, както и съчетанието й с другите съставни компоненти в продукта. На практика обаче вредните ефекти на алуминият върху човешкото здраве не могат да бъдат точно прогнозирани, тъй като действието на този метал се свързва и с общото здраве и състояние на индивида (потребителя).
 
front view young female manicure with black gloves doing manicure white 140725 24262

Formaldehyde – Формалдехид
Формалдехидът
представлява най-простата алдехидна форма („Аlcohol dehydrogenatusор“ органична молекула). Консистенцията на формалдехидът е газообразна. Този елемент е синтетичен и се характеризира още със специфична миризма. Според проучвания, формалдехидът е канцерогенен компонент, който има качеството да преформира определена консистенция във взривоопасна маса.


Приложението на формалдехида в козметиката е често срещано явление. Формалдехидът се влага в минимални дози в редица продукти, като най-често се използва при направата на продукти за грижа и хигиена. Според данни, този елемент се използва наред по честота с парабените, които пък са отличен синтетичен консервант в козметичната индустрия. В случай, че този елемент е вложен в наистина минимални количества, то негативните ефекти са по-скоро странични, проявяват се много рядко. Комбинации на формалдехид обаче (напр. с водни разтвори формалдехидът образува формалин – силно канцерогенна, токсична консистенция), както и по-сериозно количества от него могат да причинят сериозно здравсловни смущения. Сред тях – остри кожни раздразнения, обриви, възпаления на очите, носа и гърлото, дерматити, респираторни проблеми и други.

Octyl methoxycinnamate Октилметоксицинамат
Октилметоксициманатът
представлява химично постигнато съединение – естер. Според проучвания, октилметоксициманатът е токсичен елемент, които има неблагоприятен принос към околната среда (NCBI). Октилметоксициманатът е забранен компонент в козметиката за някои страни-членки на Европейския съюз.

В козметиката, това съединение се използва главно като UV филтър или задачата му е да консервира продукта. Това на практика означава, че главно с влага в раздела на слънцезащитната козметика.  

Октилметоксициманатът е елемент
, който бързо прониква в епидермиса (първият слой на кожата), а това го прави изключително подходяща съставка в слънцезащитни кремове, лосиони и масла. Използва се още и в декоративната козметика– за направата на шампоани за боядисване на косата, червила, гланцове и масла за устни, лакове за нокти, кремове за ръце, body лосиони и други. 


По отношение на това дали е рисков елемент за човешкото здраве, то отговорът на науката е категоричен- Да, октилметоксициманатът е токсичен и може да бъде елемент с вредно влияние върху – функционалността на кожата, чернодробната работа, бъбречната функция и отделителната система изобщо. Октилметоксициманатът се образува чрез комбиниране на метоксицинаминова киселина и 2-етилхексанолни съединения, които не са вредни сами по себе си. Комбинацията им образува бистра течност, която не се разтваря във вода. Октилметоксициманатът има характеристиката да се разтваря в мазни консистенции, именно поради това, този елемент търси мазнини в тялото, в който да се абсорбира успешно.     

Petrolatum – Петролатум
Петролатумът
представлява върлеводородна смес (нефтен продукт), който се характеризира с мазна полу-течна консистенция. В козметиката петролатумът се използва главно в хидратиращи продукти – кремове за лице и ръце, body лосиони, масла и олио.Този елемент въздейства хидратиращо върху кожата, но това е първоначалния ефект, който има продуктът. Характерно за повечето продукти на основата на петролатум или в комбинации с него, ще забележите, че действието на продукта намалява, а след него кожата остава суха и безжизнена. Това най-лесно може да се забележи в ефекта на кремовете за ръце. При правилно рафиниране, петролатумът се счита за безвредна консистенция и няма канцерогенна активност. В лошия случай, петролатумът може да бъде причина за сухота, запушване порите на кожата, създаване на благоприятна среда за развитието на бактерии, поява на упорито акне, дерматити и други.


P-phenylenediamine – Синтетични оцветители от въглищен катран
Синтетичен оцветител от въглищен катран
представлява  кристално твърдо вещество, което във въздуха се променя в цветово отношение като варира от лилав до черен цвят. Въглищният катран се добива по химичен път, в процеса на рафиниране на петрол и се извлича в помощта на различни химикали, зависи от производителя.

hands hairdresser washing hair 141172 3333

Този елемент се използва главно като междинен продукт за оцветяване и като основно багрило. В козметиката р-phenylenediamine е елемент, който намира приложение главно като компонент, присъстващ в състава на боите за коса. Синтетичните оцветители от въглищен катран придават търсения цвят и желана му устойчивост срещу външни фактори – естествена светлина, вода, въздух и т.н. Тоест, този елемент се използва главно като осветител и консервант на продукта.
Тъмните цветове съдържат повече от този елемент, докато светлите нюанси далеч по-малко. Това  се обяснява поради факта, че самият синтетичен оцветител от въглищен катран носи естествен тъмен цвят и съответно вложението му в светли нюанси се налага да бъде много по-малко. На етикетите на боите за коса, можете да го срещнете под имената окислителни багрила или окислителни пигменти.

Що се отнася до действието му върху човешкото здраве, то тук отново става дума да вложеното количество от този компонент в продукта, както и останалите съставки. По-големи дози от синтетичните оцветители от въглищен катран в продукт могат да бъдат повод за проява на тежки дерматити, обриви, дразнене на очите, конюктивити, бъбречни проблеми, световъртеж и други (NCBI).

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

козметика

Подобни публикации