СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

6 изненадващи факта за сперматозоидите

ssperm 1
rss

#1. За съществуването на сперматозоидите – света разбира през 1677 година

Година преди това, холандският учен и производител на микроскопи – Антъни ван Льовенхук прави няколко революционни проучвания в тази посока. През 1674 година, той разглежда за първи път живи микроби под своето единствен по рода подобрен микроскоп. По- късно, през 1677 година, ученият решава да изследва собствената си сперма под един от неговите микроскопи и съобщава, че е видял „животни“ наподобяващи змиорка под обектива на микроскопа си.  Антъни ван Льовенхук е първият човек, който е видял как изглеждат сперматозоидите и в първитя, който ги описва (LiveScience).


#2. Редовната еякулация подобрява качествата на спермата
Според множество проучвания редовната еякулация подпомага мобилността и качествата на сперматозоидите. Всеки здрав мъж произвежда около 1500 сперматозоида всяка една секунда – всяка. Дневното число на брой произведени сперматозоиди на дневна база надвищава 1 милион.

#3. Сперматозоидите са най-малките клетки в човешкото тяло!
Ако една яйцеклетка се величае в гигантските си размери- гигантски, спрямо всички останали клетки в човешкото тяло, то противоположна на нейния размер – сперматозоидът е най-малката клетка в човешкото тяло. Сперматозоидите се движат в размерите между 52 μm и 62 μm микрометъра ( една милионна част от метъра.)

Eggs Sperm Macro 1200x628 Facebook 1

#4. Сперматозоидите не биха успели без любезното съдействие на… прогестерона!
Макар и нищожни по размер, сперматозоидите са изключително силни. Те изминават дълъг път в достигането на яйцеклетката, но за проникването в нея им е необходима допълнителна помощ.  Допълнителното производство на важния женски  хормон прогестерона насърчава сперматозоидите като усилва тяхната мобилност и вибрация. Отделянето на този хормон подпомага възпроизвеждането на вибрации в сперматозоидите. Именно тези вибрации позволяват проникването през защитната мембрана на яйцеклетката (LiveScience). 

#5. Сперматозоидите са дезориентирани!
Научно доказано е, че единствената цел на сперматозоидите е да оплодят яйцеклетката, но те не знаят това, нито пък знаят как да стигнат до нея. При кого подозирате, че отива и тази задача? При яйцеклетката, разбира се! Тази функция е заложена в „програмата“ на всяка една здрава и годна за оплождане яйцеклетка. Яйцеклетката сигнализира по специфичен начин и така помага на сперматозодите в намиране на посоката.


#6. Те са милиооони!
Здравите мъжки тестиси
могат да произвеждат около 500 милиона сперматозоиди дневно! 


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com


сперматозоиди

Подобни публикации