СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Здравословни ползи от приема на 5-HTP, базирани на науката

pexels photo 4210661
rss

5-Хидрокситриптофан (5-HTP) представлява елемент, който се синтезира в нашия организъм по напълно естествен начин. Това се получава чрез една от незаменимите аминокиселини, нар. триптофан. Триптофанът попада в организма ни чрез приетата храна (ако е елемент, който участва в химичния състав на храната). След абсорбцията на триптофана, в мозъка се случват няколко естествени процеса. Новосформирания елемент – 5- хидрокситриптофан или накратко 5-HTP на практика се преформира в серотонин. Серотонинът, известен още като „хормон на щастието“ или 5-хидрокситриптамин (5НТ) представлява моноаминен невротрансмитер.1. Насърчава съня, като увеличава производството на мелатонин
Мелатонинът е хормон
, който се произвежда самостоятелно и по напълно естествен път в човешкото тяло. Мелатонинът има  жизненоважна роля в регулирането на съня Нивата му започват да се покачват вечер, за да подпомогнат съня, а сутрин се понижават, за да подпомогнат събуждането. 5-хидрокситриптофанът произвежда серотонин, който може да се превърне в хормона мелатонин. Следователно приемането на хранителна добавка с 5-HTP може да помогне за бързото заспиване, като увеличи производството на мелатонин в тялото.


Едно проучване от 2018 г. установява, че комбинацията GABA / 5-HTP може да предизвика сън, а също така да подобри качеството на съня и продължителността на времето за сън. [1]

В това проучване се изследват ефектите на 5-хидрокситриптофана (5-HTP) и гама-аминомаслената киселина (GABA) върху животни. Резултатите сочат, че след предизвикване на безсъние посредством приема на кофеин, прием на комбинацията от GABA / 5-HTP насърчава релаксацията. Всъщност почти всички проучвания върху животни предполагат, че 5-HTP подобрява качеството на съня и че ефектът е по-голям, когато 5-HTP се комбинира с GABA.


2. Може да помогне в справянето с някои депресивни състояния
Въпреки че точната причина за появата на депресия в голяма степен е все още обект на изследвания и не е напълно ясна, според проучвания тя е резултат от многокомпонентни фактори. Накратко депресивните състояния са такива засягащи настроението поради комбинация от фактори.

Смята се, че сред честите фактори е настъпването на дисбаланс в нивата на серотонина, което пряко повлиява на настроението по начин, подобен на „ефект на доминото“.

Ефектите на 5-HTP върху симптомите на депресия са добре проучени. Смята се, че добавките с 5-HTP подпомагат в справянето депресията чрез повишаване нивата на серотонин.

Или чрез засилване на естествените процеси по синтезиране на серотонин. Чрез проучвания се установява, че именно особената връзка на 5-HTP със серотонина чувствително може да намали симптомите на депресия и да повиши настроението.


3. Допринася в лечението на фибромиалгия
Голяма част от проучванията върху използването на 5-HTP за облекчаване на болката се концентрират в лечението на фибромиалгия. Фибромиалгията е състояние, което причинява хронична нервна болка,  в т.ч. мускулна и костна, както и обща слабост. Хроничната болка от фибромиалгия може да повлияе съня и настроението на човек. Към момента причините за развитието на фибромиалгия все още са неизвестни. Според проучвания обаче ниските нива на серотонина са пряко свързани със състоянието.

Тъй като 5-HTP може да повиши нивата на серотонин в тялото, експерти смятат, че добавките 5-HTP могат да помогнат за облекчаване на някои симптоми на фибромиалгията.

Пример за направата на такива научни заключения е проучване от 1990, където според данни 5-HTP може да подобри симптомите на фибромиалгия, включително мускулна болка, проблеми със съня, тревожност и умора. [2]


4. Може да помогне за борба с главоболието и мигрената
Мигрената
представлява неврологично състояние (или вегетативно съдово нарушение), което може да се прояви чрез множество симптоми. Мигрената коренно се различава от обикновеното главоболие именно по симптоматиката, с която се проявява. Всъщност първоизточникът на мигрената е локално свиване на артерии, разположени в главния мозък. Това бива последвано от поява на силно главоболие, което обикновено е концентрирано в едната половина на главата.


Според някои проучвания, един от първоизточниците за проява на мигрена може да бъдат ниските нива на серотонина. В такъв случай, приемът на 5-HTP би бил ключов в противодействието на симптоматиката.

Едно проучване при 124 души установява, че дневният прием на 5-HTP в продължение на шест месеца предотвратява или значително намалява броя на мигренозните атаки при 71% от участниците.

5. Подкрепя тялото в състояния на тревожност и паника
Тревожността може да се прояви с редица различни симптоми. Симптоматиката на състоянието на тревожност често може да бъде трудно забележима, епизодична, или не толкова характерна. Тревожността представлява чувство на нервност и притеснение, което може да бъде резултат от множество фактори. Тревожността може да бъде остра или хронична, в зависимост от продължителността й. 

Дефицитът на серотонин може да има критично влияние в понижено настроение, тревожност, депресия и паника. Счита се, че приемането на 5-HTP добавки може да помогне за намаляване на тревожността и паниката.  


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com. 

5-HTP

Използвани източници:


[1] Hong KB, Park Y, Suh HJ.   Two combined amino acids promote sleep activity in caffeine-induced sleepless model systems.   Nutr Res Pract. 2018 Jun;12(3):208-214.   https://doi.org/10.4162/nrp.2018.12.3.208
[2] Caruso I, Sarzi Puttini P, Cazzola M, Azzolini V. Double-blind study of 5-hydroxytryptophan versus placebo in the treatment of primary fibromyalgia syndrome. J Int Med Res. 1990 May-Jun;18(3):201-9. doi: 10.1177/030006059001800304. PMID: 2193835. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2193835/

Подобни публикации