СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Всичко, което трябва да знаем за здравето на щитовидната жлеза (част 1)

1 1 1
rss


Според данни, болестите на щитовидната жлеза засягат огромен процент от световното население. Това нарежда заболяванията на щитовидната жлеза сред първите места в „класацията“ на най-разпространените неинфекциозни заболявания изобщо.

Какво представлява щитовидната жлеза?
Щитовидната жлеза е орган
, който е натоварен с изключително важна задача, а именно продукцията на хормони в тялото. На свой ред тази основна задача се свързва с множество процеси в организма (дишането, метаболитните процеси (обмяната на веществата), съня, движението, сексуалното желание,  настроението и т.н.).  Именно това подчертава важността от правилното функциониране на щитовидната жлеза.  

Повече за устройството на щитовидната жлеза
Щитовидната жлеза
представлява малък орган, който се намира в предната част на шията. Точното разположение на щитовидната жлеза е на нивото на гръкляна, около горния отдел на трахеята. Устройството на щитовидната жлеза представлява два дяла (ляв и десен дял, нар. се още „лобове“), които са свързани чрез провлак (стеснение помежду им). Формата на щитовидната жлеза силно наподобява пеперуда с разперени крила, а тези „крила“ се простират около гърлото. 


Щитовидната жлеза е малък орган, но само на фона на останалите в тялото ни. Всъщност щитовидната жлеза е най-голямата жлеза в човешкото тяло. Размерът на двустранно разположените й лобове е около 50-60 мм. ширина-  80 мм. дължина. Щитовидната жлеза тежи приблизително 20 до 28 г., но в това отношение има разлика при жените и мъжете. Щитовидната жлеза при жените е с по-голям размер. Щитовидната жлеза се характеризира още с мехуреста повърхност, ако двата дяла (крилата) се разглеждат под микроскоп, се вижда, че всяко от тях се състои от фоликули (мехурчета), чиито вътрешни стени са застлани с еднослойни клетки- тиреоцити, а в кухината на фоликула се намира гъсто лепкаво вещество – колоид.

Функция на щитовидната жлеза в тялото
Основната функция на щитовидната жлеза всъщност е и фундаментална за цялото ни тяло – свързва се с отделянето на хормони.

Задачите, с които е натоварена щитовидната жлеза са:
  • Производство на тиреоглобулин (гликопротеин)
  • Складиране на йод и други хранителни вещества, който са необходими за производството на хормони
  • Генериране и отделяне на щитовидни хормони.
  • Генериране и отделяне на калцитонин.


Щитовидната жлеза се възползва от постъпилият йод и други хранителни вещества в организма (напр. чрез храната) и благодарение на еднослойните клетки (тиреоцитите) синтезира главно два хормона:

  • Tироксин (или т.нар. „tetrajodthyronin“ – тетрайодтиронин или накратко T4) – пасивен (неактивен) хормон
  • Трийодтиронин „trijodthyronin“- (T3) – активен хормон

Освен тях в микрообкръжението на фоликулите в порьозната съединителна тъкан са разположени светли C- клетки, които са ангажирани с производството на друг хормон:

  • Калцитонин (или  т.нар. тиреокалцитонин) – “ thyrocalcitonin“

И още тъканите, обкръжаващи щитовидната жлеза, се натрупва още един хормон:

  • Серотонин – „serotonin“.

Синтез и транспортиране на хормони
Правилното изпълнение на функцията на щитовидната жлеза се дължи на малките мехурчета (фоликули или т.нар. фоликуларни клетки) покриващи повърхността й. Фоликуларните клетки синтезират специфичен секрет, който се отправя към кухината на фоликула или към намиращия се там колоид. Тази субстанция преминава през еднослойните клетки (тироцитите) и се въвежда в кръвта по вътрекапилярната мрежа. Тиреоцитите синтезират двата хормона, които съдържат йод – тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). При освобождаването им се свързват с белтъчна маса и образуват нова молекула тироглобулин (изградена от гликопротеин). Тироглобулинът преминава през хидролиза от страна на протеолитичните ензими. При този процес вече е възможно освобождаване на хормоните в кръвта. В тази верига от процеси се включват и транпортни протеини.

Транспортните протеини са натоватени с две основни задачи, които се обособяват под важната им роля – мобилността на важните молекули и елементи в тялото.

  • Транспортните протеини се прикрепят при разтворени вещества и ги пренасят до където е необходимо;
  • Транспортните протеини преформират хидрофилни елементи (това също е транспорна функция).

Този вид протеини са заети в това да пренесат важни за организма елементи до клетките и тъканите или където това е необходимо.Транспортните протеини са молекули преносители (пренасят йони и монозахариди) и конексони (пренасят йони, нискомолекулни съединения).

Роля на хормоните на щитовидната жлеза

Тироксин и трийодтиронин
Тироксинът (Т3) и трийодтиронинът (Т4)  
имат задачава да стимулират обмяната на веществата (в т.ч. газовата, водната, белтъчната, въглехидратната, мастната). На практика във всички клетки на организма, под тяхното влияние се случва метаболизирането на белтъчините, мазнините, въглехидратите и т.н. Тироксинът (Т3) и трийодтиронинът  (Т4)  регулират огромен обем от процеси в организма – дишането, приема на храна, движението. Те влияят на серия процеси в организма. Имат отношение за състоянието и качеството на работа на сърдечния и скелетните мускули, подобряват кръвотвотната функция, стимулират моториката на стомашно-чревния тракт. Друго, което се отнася до ролята на тироидните хормони е огромната роля по отношение психичната, емоционалната и половата дейност на човека. От тях зависи още психическото, физическото и умственото развитие.
 
Серотонин
Серотонинът
представлява моноаминен невротрансмитер, който се синтезира в серотонергичните неврони на централната нервна система. Серотонинът има роля в регулирането на  съня, настроението, сексуалното желания, апетита, болката и т.н.


Тиреокалцитонин
Тиреокалцитонинът
е отговорен главно за метаболизирането на калция в тялото.  Калцият е елемент, който е сред най- важните за организма и то със своето налично количество, тъй като е известна важността му в поддържането на костната маса и плътност. Сред основните функции на калция е правилното циркулиране на кръвта, за да се осигурява нормално движение на мускулите. Освен това калцият съдейства за балансираното освобождаване на хормони и ензимната обмяна. Калцият съдейства функциите на важни невротранмитери и подпомага пренасянето на сигнали от мозъка до други части на тялото.Тиреокалцитонинът отговаря и за генерирането на нервни импулси в нервната и мускулната тъкан.


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: http://cvetitaherbal.com

щитовиднаИзползвани източници:
* Monica C. Skarulis, M.D., Chief Clinical Endocrine Section, Director Inter-Institute Endocrine Training Program, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK)
* Physiology, Thyroid Hormone, Muhammad A. Shahid; Muhammad A. Ashraf; Sandeep Sharma, (NCBI)
* „Заболявания на щитовидната жлеза“, Артемиева.Е, (2005) „Хомо Футурис“, София
* „Thyroid Hormones“, Irina Bancos, M.D. (2018), hormone.org

Подобни публикации