СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Какво представлява SAMe и каква е ролята на този елемент за работата на черния дроб?

same
rss


Какво представлява SAMe?
S-Аденозилметионин (SAMe)
представлява естествен елемент, който се локализира в почти всяка една тъкан или органична течност в човешкото тяло. SAMe представлява комплекс от една аминокиселина – метионин, която е свързана с важна молекула – аденозин трифосфат (АТФ). 

От какво е изграден SAMe?

Метионин
Метионинът
представлява есенциална алфа-аминокиселина, която има жизненоважно значение за човешкия организъм, тъй като участва в редица функции и процеси.

Метионинът е необходим за:

 • Продукцията на мелатонин (хормона на съня) в тялото и неговите биологични свойства
 • Подпомага обмяната на веществата в тялото (протеини, липиди и някои основни витамини)
 • Подкрепя функцията на черния дроб, съдейства естествената му детоксикираща задача
 • Има имуномодулираща активност- повишава имунния отговор на организма
 • Подпомага продукцията на някои аминокиселини, фосфолипиди
 • Съдейства възстановителните процеси в тялото и други.


Аденозин трифосфат
Аденозин трифосфат
или аденозинтрифосфорна киселина представлява важно вещество (ензим), което е изградено от 3 молекулни елемента фосфорна киселина.

Аденозин трифосфат се произвежда в митохондриите в нашето тяло по напълно естествен начин. Митохондриите са ангажирани с непрестанен процес по доставяне на аденозитрифосфат (основната молекула), която е носител на енергия в клетките. Или от това следва, че аденозин трифосфат е пряко свързан с продукцията на енергия в клетките.

АТФ е необходим за:

 • Процесите по кръвоснабдяване в тялото
 • Основен източник на енергия за клетките
 • съдейства за по-бързото възстановяване на организма
 • Необходим за метаболизирането и обмяната на веществата и други.


SAMe има свойството да циркулира в кръвта и поради това има ключово значение за всичи клетки в човешкото тяло. SAMe действа като основен метилов донор в организма, поради което има фундаментално значение за синтеза и функционалността на протеини, хормони, невротрансмитери и ДНК в тялото. Едно от двете основни направления, в които SAMe действа е именно като подпомага работата на черния дроб.


В какво се изразява чернодробната работа?
Черният дроб
е важна част от храносмилателната система. Факт е, че черният дроб е орган, който е натоварен с изключително тежка задача – черният дроб играе ролята на „филтър“. Работата му представлява повече от 400 жизненоважни функции, сред които обменна, храносмилателна, екскреторна, терморегулаторна, хемолитична, детоксична и други. Черният дроб най-вече е отговорен за пречистването на токсините от тялото, производството на храносмилателни ензими, холестерол, обмяната на веществата, филтрацията на кръвта и други.


Каква е ролята на SAMe в работата на черния дроб?
Що се отнася до чернодробната работа, то SAMe работи основно в две направления, поради което се обяснява участието му като основно хранително вещество за черния дроб:

1. Подобрява концентрацията на глутатион в черния дроб
SAMe подпомага преформирането на най-важното антиоксидантно вещество за черния дроб- глутатиона, като с това съдейства по-високата му концентрация. По този начин SAMe има ключова роля метаболитната функция на черния дроб. Едновременно в това SAMe действа като антиоксидант и мощен детоксикатор в тялото.

2. Има водеща роля в чернодробното пречистване, като подкрепя регенерацията на клетъчната маса. 
Глутатионът е елемент
, който черният дроб използва за елиминирането на токсините. Когато глутатионът срещне токсин или друг подобен елемент, той има качеството да се свърже с него и да го прави по-водоразтворим и лесен за неутрализизация. В тази форма токсинът бива  елиминиран и изведен от организма с урина.  


Как SAMe се „контактува“ в чернодробните клетки?
Значителна част от SAMe се превръща в глутатион в черния дроб. Допълнителният прием на SAMe може да подобри концентрацията на глутатион в черния дроб. А с какво е толкова важен глутатионът?

Глутатионът (L-Glutathione) представлява клетъчен антиоксидант, който е концентриран главно в черния дроб. По структура, глутатионът представлява вид протеин (трипептид), който съдържа три аминокиселини- цистеин, глицин и гама-глутаматова киселина. Ролята на глутатиона в организма е важна, тъй като този елемент има принос в случването на няколко важни процеса.

Функцията на този антиоксидант включва извличане на вредните (токсични) вещества от черния дроб, правилно протичане на процесите по имунната защита на тялото, подобряване състоянието на червените кръвни клетки и други.

Именно поради това, че глутатионът е елемент, чийто разположение е главно в черния дроб, SAMe може да подобри регенерацията на клетките в черния дроб.


Помага ли SAMe в чернодробното прочистване и как?
Черният дроб
освобождава глутатион, който като елемент има задачата да „абсорбира“ ненужните вещества. Поради причината, че глутатионът подпомага процесите по обработка на веществата черния дроб и улеснява изхвърлянето на отпадните (токсични) елементи от организма, SAMe може съдейства чернодробното прочистване. В тази връзка SAMe е особено необходим, тъй като с увеличаване концентрацията на глутатиона, SAMe съдейства чернодробното прочистване.

При освободаважето си от черния дроб, глутатионът подпомага цялостта и функционалността на червените и бели кръвни клетки. В това отношение глутатионът се оказва незаменим, тъй като благодарение на него кръвните клетки са защитени от действието (негативните ефекти) на свободните радикали. Също така този елемент съдейства за намаляване рисковете на клетъчно увреждане и подпомага процесите по регенерация на клетъчна маса.

Черният дроб е сред органите, в които концентрацията на SAMe е в най-голямо количество в тялото. В добавка на подкрепящата роля, която този елемент има за чернодробната работа, то SAMe може да се разглежда като основно хранително вещество за черния дроб.
Освен това, за осъществяване на работата- черният дроб синтезира специфични ензими, които използва за регенерирация на множество тъкани, а някои от същите ензими са зависими основно от наличието на SAMe. 
  

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате SAMe (капсулна форма):

same

Основни ползи от приема на SAMe:

 • Подпомага чернодробната работа; Има основно участие в естествените процеси на детоксикация на черния дроб
 • Успешно повлиява хроничната умора и натрупания стрес
 • Помага за регулиране на емоционалното състояние и адаптиране към стресови ситуации
 • Действа ефективно при болка в ставите и повишава тяхната мобилност
 • Има стимулиращият мозъчната дейност ефект
 • Положително повлиява настроението
 • Подобрява кръвообращението и мускулната функция
 • Подкрепя мозъчната функция (съдейства когнитивните функции)
 • Подпомага работата на мозъчната система
 • Мощен антиоксидант • Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com


* Важно е да се подчертае, че приемът на какъвто и да е било биологично активен елемент или лекарствен препарат е препоръчително предварително да се съветва със специалист!

Използвани източници:

* NCBI, Tao Guo, Lei Chang, Yusha Xiao, and Quanyan Liu, S-Adenosyl-L-Methionine for the Treatment of Chronic Liver Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis“ (2015)

* NCBI, S-adenosylmethionine (SAMe) therapy in liver disease: A review of current evidence and clinical utility“, Quentin M.Anstee, Christopher P.Day (2012)

* NIH, Purohit V, Russo D. “Role of S-adenosyl-L-methionine in the treatment of alcoholic liver disease: Introduction and summary of the symposium.” (2002)

Подобни публикации