СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Витамин B12– защо е толкова важен за организма?

d 3
rss

Витамин B12 е известен още като кобаламин, което е така поради съдържанието на кобалт. Витамин B12 е водоразтворим витамин, който има огромно значение за човешкия организъм. Витамин B12 е от решаваща роля за правилното образуването на червени кръвни клетки (еритроцитите), неврологичната функция, имунната система-синтеза на ДНК, както и много други системи поддържащи функциите на тялото като нормалното кръвообращение; функциите на надбъбречната жлеза; образуването на еритроцити в кръвта; правилно функциониране на нервната система и храносмилането.Повече за витамин B12
Този витамин е един от най-важните за човешкото тяло. Витамин B12 е открит през 18 век, при изследвания на една от тежките, смъртоносни форми на анемия. През 1934 година двама учени получили Нобелова награда за изучаването на лечебните свойства на витамин B12. Те детайлно описали процесите, които се случват с организма на човека, при недостиг на кобаламин. Във витамин B12 се съдържат нужните на организма кобалт и съединения от цианогрупата.

Витамин B12
е елемент с фундаментално значение за организма. Вече споменахме, че името на този витамин е свързано с неговата структура, т.е. поради съдържанието на кобалт. Витамин B12 е необходим за няколко основни системи и процеси в човешкото тяло. Основно този елемент е от решаваща роля за правилното образуването на червени кръвни клетки (еритроцитите).  

Витамин B12 има характерен червен цвят, няма миризма. Цианкобаламинът може да се натрупва в черния дроб за по-нататъшно използване при необходимост от организма. В тялото на възрастен човек се съдържат 2-5 мг от него. Малки количества от него се синтезират от чревната микрофлора. Резорбирането на витамин B12 се извършва в долните дялове на тънките черва в присъствието на калций. Когато попадне в кръвообращението, витаминът се свързва с транспорните протеини. Транспортните протеини са натоватени с две основни задачи, които се обособяват под важната им роля – мобилността на важните молекули и елементи в тялото:

Транспортните протеини се прикрепят при разтворени вещества и ги пренасят до където е необходимо;

Транспортните протеини преформират хидрофилни елементи (това също е транспорна функция). 

Именно поради това свойство, да се свърже с траспортните протеини, витамин B12 се пренася до всички клетки в тялото ни.

За какво е необходим витамин В12?

Важен за кръвотворенето
Витамин В12
е основното хранително вещество, което е необходимо за произвеждането на еритроцитите (червените кръвни телца) в кръвта. Главната функция, която имат еритроцитите е транспортирането на кислород от източника на неговото производство, т.е. белите дробове до поредица от тъкани и органи в цялото тяло. Поради тази причина витамин В12 е жизненоважен елемент за много други системи и процеси в организма. Според проучвания, ниските нива на витамин В12 могат да бъдат първоизточник на намалено производство на червени кръвни клетки или деформации на еритроцитите.

Подкрепя имунната система
Витамин В12
има решаваща роля за състоянието на имунната система. Недостатъчните нива на витамин В12 могат да бъдат причина за настъпването на промени в имунните реакции (т.е. имунния отговор). Това се дължи на връзката на витамин B12 с производството на нуклеинова киселина и синтеза на протеини (Springerlink). Освен за доставката на кислород, червените кръвни клетки са жизненоважни за имунната система, като участват в имунния отговор на тялото, а това подчертава необходимостта на оптимални нива от този витамин в тялото (NCBI).

Съдейства работата на нервната система
Витамин В12
е особено важен витамин за поддържане на здрави нервни клетки. Проучвания установяват активността му да подкрепя производството на ДНК и РНК. Витамин В12 работи в специфична взаимовръзка с витамин В9 (фолат, фолиева киселина), за да подпомогне свързването на хемоглобина в еритроцитите с желязото (MS).

Недостигът на B12 засяга:

Имунната система
Имунната способност се понижава като с това се намалява възможността на имунните сили да се справят с разнообразните патогени в тялото. Дисбалансира се нормалното производство на важните имунни клетки на имунната система, а с това се нарушава ДНК- синтезът.

Сърдечно-съдова система
Дефицитът на виитамин B12 може да бъде първоизточник на множество сърдечно-съдови проблеми, тъй като това е свързано с увеличаване нивата на хомоцистина. Това може да резултира във възникването на тромбози или увеличаване риска от други сърдечно-съдови заболявания.

Кръвна система
Недостигът на  B12 в организма е причина за възникване на B12 дефицитна анемия. Анемията вследствие от дефицит на B12 се нарича още пернициозна. Този тип анемии засягат най- често жени и мъже над 40 годишна възраст.  Характерно за този тип анемии е невъзможност за формиране на червени кръвни клетки, поради недостатъчно количество на витамин B12 или поради нарушената му обмяна в организма. Причините за възникването на този вид анемия могат да бъдат няколко, но най-честата е недостатъчно или некачествено снабдяване с витамин B12 спрямо потребностите на организма.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препръчваме Vitamin B Complex – Витамин B1-B6-B12 – 90 таблетки

Приемът на Витамин B1-B6-B12 под формата на хранителна добавка ще:

  • Съдейства за поддържане на оптимална имунна функция
  • Подпомогне синтеза на енергия в тялото
  • Неутрализира действието на свободните радикали
  • Съдейства кръвотворенето и подобрява кръвообращението
  • Подпомогне обмяната на други витамини, минерали, ензими и аминокиселини
  • Подкрепи работата на нервната и сърдечно-съдовата система    Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.
витамин

Използвани източници:
* „B12, K2, B17 и ocтанaлите витамини“, Изд.“Рaспер“ (2019), Рocицa Тодоровa

Подобни публикации