СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Комбинация от три елемента с мощно укрепващо действие (Витамин B1-B6-B12)

rss

 

Витамините имат фундаментална роля във всички естествени процеси, които се случват ежедневно в нашия организъм. Различните витамини имат участие в различни органични реакции в тялото, но общото между тях е, че са необходими за оптимална жизнена функция. Предстои да разгледаме комбинацията (Витамин B1-B6-B12) и повече за нейното действие.

Витамин B1
Витамин B1
(„thiamine“ или тиамин) представлява водоразтворим витамин, което означава, че се разтваря във вода, подобно на витамините от група B. Водоразтворимите витамини се характеризират с различна структура от мастноразтворимите и това се изразява в липсата на мобилност в техните молекули или водоразтворимите не се транспортират самостоятелно и свободно.   

Тиаминът е основно хранително вещество, от което всички тъкани на тялото се нуждаят, за да функционират правилно. Тиаминът е първият витамин от група В, който науката открива в люспите на белия ориз през 1912 година и ето защо към името му е добавен номер 1.


Роля на витамин B1 в организма

Важен за синтеза на енергия в тялото
На първо място, тялото се нуждае от тиамин, за да произведе аденозин трифосфат. В тази връзка витамин B1 е от фундаментално значение за процесите по метаболизиране на аденозин трифосфорна киселина (или АТФ). АТФ представлява химично макроенергично съединение (т.е. ензим), което е изградено от богати на енергия връзки – в. т.ч 3 базови връзки- аденин, рибоза и фосфорна киселина.

Митохондриите представляват двумембранни клетъчни органели, срещащи се в еукариотните клетки. Спечелили са името „малки енергийни фабрики“, поради техния химичен изглед и важните функции за организма. Тяхната задача се свързва с осигуряването на постоянни доставки от аденозин трифосфат (основната молекула), който е носител на енергия в клетките. При производството на това вещество – аденозин трифосфат се използва определен обем химична енергия. Този процес се нарича още клетъчно дишане и много от неговите етапи протичат именно в митохондриите. Витамин B1 е жизненоважен в организма, тъй като наличието на достатъчно количество от този елемент насърчава производството на енергия.

Неутрализира действието на свободните радикали
Витамин B1 e мощен антиоксидант, който успешно неутрализира действието на свободните радикали и забавя процесите на стареене на клетките. Антиоксидантите са група биохимични вещества (нискомолекулни съединения), които имат огромен принос за организма, тъй като помагат в защитата от оксидативен стрес. Ролята на антиоксидантите е да редуцират продукцията на оксиданти (свободни радикали, чиято продукция се свързва с нормалните процеси протичащи в клетките).   

Витамин B6
Витамин B6
(„pyridoxine„или пиридоксин) представлява витаминоподобен елемент, който е един от жизненоважните компоненти за нашия организъм. Пиридоксинът е главният биоенергетик в организма, участва в обмяната на веществата, особено в обмяната на белтъчините и мазнините и в синтеза на ферменти. Витамин B6 насърчава правилната обмяна на веществата в организма. 

Роля на витамин B6 в организма

Стимулира обмяната на веществата
Витамин B6
насърчава правилната обмяна на веществата в организма. Този елемент има роля по отношение на белтъчния и въглехидратния метаболизъм. Освен това пиридоксинът е елемент, който е частично отговорен за липидния обмен. Пиридоксинът се справя успешно и в подпомагане абсорбацията на важни микро- и макроелементи, аминокиселини (в т.ч. основни цистин, глутамин и други).

Подпомага метаболизирането на важни вещества
Витамин B6
частично съдейства и синтеза на някои важни хормони, отговорни за регулиране на въглехидратния и белтъчния метаболизъм. Витамин B6 се синтезира в кръвта, след процеси протичащи в микрофлората на червата. Именно това подчертава ролята на този елемент за метаболизирането на веществата. Витамин B6 съдейства за по-лесното усвояване и на витаминоподобни елементи и захари в червата. Пиридоксинът има участие в правилното взаимодействие  и разпределение на глюкозните елементи в тялото.

Вече споменахме, че пиридоксинът има и качеството положително да модулира липидния обмен. Витамин B6 подпомага в намаляване скоростта на образуване и разпадане на мастните киселини и неутрализира натрупването на холестеринови плаки по стените на кръвоносните съдове. 

Необходим за работата на нервната система
Витамин B6
подпомага работата на нервната система, поради свойството му да регулира глюкозата. По този начин пиридоксинът балансира множество процеси и съдейства работата на нервната система. Според проучвания, този елемент успешно контролина метаболизирането на компоненти и тъкани в главния мозък като с това съдейства за подобряване на паметта, настроението и съня.

Витамин B6 има участие и в процесите по формиране на гликоген в мускулите, което предполага съхраняване на важните нуклеинови киселини. Това пък подпомага постигането на равно съотношение между важните калий и натрий, с което се улеснява работата на цялата нервна система.

Витамин B12
Витамин B12
(„cobalaminе“ или кобаламин) също е водоразтворим витамин. Витамин B12 е  елемент с фундаментално значение за организма. Името на този витамин е свързано с неговата структура, т.е. поради съдържанието на кобалт. Витамин B12 е необходим за няколко основни системи и процеси в човешкото тяло. Основно този елемент е от решаваща роля за правилното образуването на червени кръвни клетки (еритроцитите). Освен това обаче е нужен за неврологичната функция и синтеза на ДНК, както и много други поддържащи функциите на тялото като нормалното кръвообращение; поддържане функциите на надбъбречната жлеза; образуването на еритроцити в кръвта; правилно функциониране на нервната система и храносмилането.

Необходим за кръвотворенето
Витамин В12
е основното хранително вещество, което е необходимо за произвеждането на еритроцитите (червените кръвни телца) в кръвта. Главната функция, която имат еритроцитите е транспортирането на кислород от източника на неговото производство, т.е. белите дробове до поредица от тъкани и органи в цялото тяло. Поради тази причина витамин В12 е жизненоважен елемент за много други системи и процеси в организма. Според проучвания, ниските нива на витамин В12 може да бъде първоизточник на намалено производство на червени кръвни клетки или деформации на еритроцитите.

Подкрепя имунната система
Витамин В12
има решаваща роля за състоянието на имунната система. Недостатъчните нива на витамин В12 могат да бъдат причина за настъпването на промени в имунните реакции (т.е. имунния отговор). Това се дължи на връзката на витамин B12 с производството на нуклеинова киселина и синтеза на протеини (Springerlink). Освен за доставката на кислород, червените кръвни клетки са жизненоважни за имунната система, като участват в имунния отговор на тялото, а това подчертава необходимостта на оптимални нива от този витамин в тялото (NCBI).

Съдейства работата на нервната система
Витамин В12
е особено важен витамин за поддържане на здрави нервни клетки. Проучвания установяват активността му да подкрепя производството на ДНК и РНК. Витамин В12 работи в специфична взаимовръзка с витамин В9 (фолат, фолиева киселина), за да подпомогне свързването на хемоглобина в еритроцитите с желязото (MS).

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препръчваме Vitamin B Complex – Витамин B1-B6-B12 – 90 таблетки.

Приемът на Витамин B1-B6-B12 под формата на хранителна добавка ще:

  • Съдейства за поддържане на оптимална имунна функция
  • Подпомогне синтеза на енергия в тялото
  • Неутрализира действието на свободните радикали
  • Съдейства кръвотворенето и подобрява кръвообращението
  • Подпомогне обмяната на други витамини, минерали, ензими и аминокиселини
  • Подкрепи работата на нервната и сърдечно-съдовата система    Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com
витамин


Използвани източници:

* link.springer.com, „Vitamin B12, Folic Acid, and the Immune System“, Kathleen Mikkelsen, Vasso Apostolopoulos (2019)

* NCBI, „Immunomodulation by vitamin B12: augmentation of CD8+ T lymphocytes and natural killer (NK) cell activity in vitamin B12-deficient patients by methyl-B12 treatment“, J Tamura, K Kubota, H Murakami, M sawamura, T Matsushima, T Tamura, T Saitoh, H Kurabayshi, and T Naruse

* „B12, K2, B17 и останалите витамини“, Изд.“Распер“ (2019), Росица Тодорова

Подобни публикации