СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Селен за силна имунна система

cell selenium
rss

Селенът е основен минерал за организма, неговата роля се свързва главно с участието в биосинтеза на важни ензими, които са свързани с антиоксидантната защита на организма срещу вредното действие на свободните радикали. Селенът е важен елемент, който участва основно в имунната способност на организма, здравето на сърдечно-съдовата и ендокринната система.

Предстои да разгледаме какво е действието на селена върху имунната система и каква е активността му при формирането на имунния отговор.


Каква е ролята му в организма?

Селенът е сред жизненоважните минерали за човешкия организъм. Наличието на този елемент се свързва с особено важни процеси, които се случват непрекъснато в нашия организъм. Наличието на селен в кръвта е определящо по отношение на имунната функция, състоянието на сърдечно-съдовата и ендокринната система. Селенът предотвратява костната дистрофия, стимулира сексуалната активност, забавя стареенето и активира имунитета.
Имунитетът е система съставляваща се от защитно- приспособителни реакции на организма. Имунната система е съставена от множество клетки и протеини в нашето тяло. Всеки един от участващите елементи има пряка връзка и зависимост с друг, а крайната им задача е да „разпознават“ и да реагират срещу постъпващи елементи (бактерии, вируси и т.н.) по подходящ за организма начин. 


Как селенът подкрепя имунната система?
Спадането на имунитета и постъпването на бактерии е основният двигател за развитието на вируси и инфекции. Минералът селен има качеството да се свързва с други важни биологично активни компоненти, чиято комбинация има имуномодулиращо действие. Селенът е мощен хранителен елемент, който осъществява важно биологично взаимодействие. Този микроелемент участва като градивен елемент и съдейства за формирането на полипептидните вериги. Селенът има огромна антиоксидантна роля, тъй като е част от състава на важна аминокиселина селеноцистеин (естествено съединение на селена). Това респективно означава, че този минерал има връзка с всички протеини, от които е част,  т.нар. селенопротеини (NCBI). Антиоксидантната му активност се проявява на ниво клетъчни мембрани като възпрепятства настъпващите изменения в клетките и стимулира производството на нови здрави клетки.

Проучвания, съсредоточени в изследването на ефектите на селена върху имунните способности, доказват, че този минерал има противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Приемът на селен съдейства общо имунната система и успешно неутрализира действието на свободните радикали. Причината за това е именно биологично взаимодействие на селена с протеините в тялото. 


Участва в синтеза и функционирането на имунните клетки
Известно е, че нивата на селена в тялото имат влияние върху функционирането на всички компоненти на имунната система и способността им да реагират на разнообразни патогени. Значителни количества от наличния селен в организма се намира в имунните тъкани – далак, лимфни възли и черен дроб (ANNAIL).

Според проучвания, дефицитът на селен намалява производството на важни имунни клетки в тялото, както и техния имунен капацитет в т.ч. на неутрофилите, Т-клетките, NK клетките, и клетъчна активност, някои имуноглобулини (серумни концентрации) IgG и IgM, и антитела. 

Селенът има особена роля в генерирането на някои жизненоважни имунни клетки в тялото. Подпомага образуването на микро и макрофаги, с което успешно увеличава защитата на организма. Ролята на макрофагите и микрофагите е основно унищожаване и неутрализиране действието на разнообразни патогени. Макрофагите и микрофагите също имат свойството да фагоцитират. Постъпилият болестотворен агент се прикрепя към повърхността на макрофагите и микрофагите. След разпознаването му като зловреден започва процесът на фагоцитоза. Макрофага или микрофага започва отделянето на клетъчна материя и постепенно започва да променя мембраната си като накрая обгръща изцяло патогена. По този начин патогенът се подлага на вътреклетъчно смилане или на унищожение.

Селенът участва и във вродения имунен отговор като подкрепя синтеза на интерферони. Интерфероните са важна част от вродения имунен отговор. Интерфероните са имунни клетки, които имат задачата да неутрализират репликацията на постъпилите патогени. Интерфероните са заети основно с блокирането на вирусните и ракови клетки в тялото. Интерфероните се задействат бързо след постъпването на патоген, с което го разпознават и секретират специфични клетъчни течности, за да предпазят здравите клетки в микрообкръжението.  

Една от най-широко изследваните възможности за действието на селена върху имунната система е ефективността на микроелемента върху функцията на неутрофилите. Неутрофилите (т.нар. неутрофилни гранулоцити) представляват вид левкоцити (бели кръвни телца). Ролята на тези клетки в тялото е огромна, тъй като задача им се свързва с регулиране на възпалителните процеси в тялото.

Неутрофилите са най-разпространените левкоцитни клетки в периферната кръв. Неутрофилите имат свойството да фагоцитират и поради това ефикасно елиминират  разнообразни микроорганизми. При абсорбацията в организма, селенът се преформира в селенопротеини. Счита се, че селенопротеините могат да повишат действието на неутрофилните гранулоцити в тялото. Неутрофилните гранулоцити са снабдени със специални „Ре“ рецептори, чрез които фиксират патогена. Малко преди това е бил активиран процес на разпознаване на микроорганизма като зловреден и с това започва процеса на фагоцитоза. Неутрофилния гланулоцит започва отделянето на клетъчна материя и постепенно започва да променя мембраната си като накрая обгръща изцяло патогена и го унищожава.

С какво се характеризира дефицитът на селен в организма?
 • Понижена имунна способност
 • Репродуктивни проблеми при мъжете и жените
 • Мускулни възпаления
 • Чувство на умора и отпадналост
 • Проблеми с щитовидната жлеза
 • Липса на концентрация и проблеми с паметта
 • Чупливи нокти, кожни раздразнения и косопад
 • Рецидивиращи възпаленияНие от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате Selenium – Селен 80 вегетариански капсули х 100 mcg

Регулярният прием на Селен (капсулна форма) ще съдейства за:

 • Поддържането на оптимална имунна функция (подобрява имунния отговор на организма)
 • Съдейства работата на щитовидната жлеза
 • Съдейства работата на сърдечно- съдовата система
 • Защитава здравите клетки и неутрализира действието на оксидативния стрес
 • Подкрепя репродуктивните способности и функции
 • Съдейства мускулната работа.

  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com
селен

Използвани източници:
* NCBI, „The Role of Selenium in Inflammation and Immunity: From Molecular Mechanisms to Therapeutic Opportunities“, Zhi Huang, Aaron H. Rose and Peter R. Hoffmanncorresponding (2012)

* „Selenium in the Immune System“, John R. Arthur, Roderick C. McKenzie, Geoffrey J. Beckett (2003)


* ANNAIL, „Advances in Understanding Selenium’s Role in the Immune System“, JULIAN E. SPALLHOLZ  L. MALLORY BOYLAN  HAL S. LARSEN https://www.researchgate.net/scientific-contributions/L-Mallory-Boylan-39096350

Подобни публикации