СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Каква е ролята на витамин B12 в нервната система?

cvetita 7 1
rss

Витамин B12 (Cobalamine) е водоразтворим витамин, който има основно значение за организма. Името на този витамин е свързано с неговата структура, т.е. поради съдържанието на кобалт. Витамин B12 е необходим за няколко основни системи и процеси в човешкото тяло, но има и жизненоважно значение за множество поддържащи тялото функции: 

 • необходим за синтеза на ДНК и РНК;
 • основно вещество при образуването на еритроцити в кръвта;
 • подкрепя нормалното кръвообращение;
 • съдейства функциите на надбъбречната жлеза;
 • необходим за правилното функциониране на нервната система;
 • подкрепя процесите по храносмилането, както и усвояването на основните хранителни вещества. [1]

Как витамин B12 съдейства работата на нервната система и какви са научните доказателства за това?

Витамин B12 и ролята му за здравето на нервните и кръвните клетки

Витамин В12 е важен витамин за поддържане на здрави нервни клетки. Витамин B12 помага за производството на ДНК и РНК, генетичен материал на тялото. Той работи в „сътрудничество“ с витамин В9, наричан още фолат или фолиева киселина, за да подпомогне в продукцията на червените кръвни клетки, както и да съдейства абсорбцията и транспортирането на желязото в тялото.

Витамин B12 и продукцията на S-аденозилметионин
Фолатът и В12 работят заедно, за да произведат S-аденозилметионин–съединение, участващо в имунната функция и настроението. S-аденозилметионинът се локализира в почти всяка една тъкан или органична течност в човешкото тяло и има свойството да циркулира в кръвта, действайки като основен метилов донор в организма. Това е причината, поради която има и фундаментално значение за синтеза и функционалността на протеини, хормони, ензими и невротрансмитери в тялото.

Според направени проучвания, S-аденозилметионинът има активност при депресивни и тревожни състояния. [3] Доказва се, че може да повлияе положително върху депресивните епизоди и да намали симтоматиката, с която се съпровождат. Освен това се регистрира и активност в подобряване на настроението при някои хора. [4] Наред с това, може да прояви синергичен (засилващ) ефект при приема на някои седативни медикаменти.

Витамин B12 и действието му върху мозъчната функция
Благодарение на своята функция по отношение на клетъчното образуване и липидния метаболизъм, витамин В12 играе жизненоважна роля за нервната система. Той е от решаващо значение за регенерацията и новосформирането на обвивките на нервните влакна (т. нар. миелинови обвивки), които предпазват нервите от загуба на енергия и осигуряват правилното и ефективно предаване на нервните потоци, т.е. информацията, която трябва да бъде препратена между органите и тъканите, т.е. процеси продуциращи например усещането за допир и двигателна функция.  В допълнение, витамин В12 участва в синтеза на важни елементи, като невротрансмитери и хормони, които контролират мозъчната функция, а по този начин и възприятие, настроение и състояние на ума.


Не на последно място, както вече споменахме витамин B12 съдейства продукцията на S-аденозилметионина, а той се явява натурален тонизатор за мозъка, като има активност в подобряване на паметта и концентрацията.  

Какви други основни действия има Витамин B12?

Необходим за кръвотворенето 
Витамин В12
е основното хранително вещество, което е необходимо за
произвеждането на еритроцитите (червените кръвни телца) в кръвта. Главната
функция, която имат еритроцитите е транспортирането на кислород от източника на неговото производство, т.е. белите дробове до поредица от тъкани и органи в цялото тяло. Поради тази причина витамин В12 е жизненоважен елемент за много други системи и процеси в организма. Според проучвания, ниските нива на витамин В12 може да бъде първоизточник на намалено производство на червени кръвни клетки или деформации на еритроцитите.

Подкрепя имунната система
Витамин В12
има решаваща роля за състоянието на имунната система. Недостатъчните
нива на витамин В12 могат да бъдат причина за настъпването на промени в имунните
реакции (т.е. понижен имунен отговор). Това се дължи на връзката на витамин B12 с
производството на нуклеинова киселина и синтеза на протеини. Освен за доставката на
кислород, червените кръвни клетки са жизненоважни за имунната система, тъй като
участват в имунния отговор, а това подчертава необходимостта от поддържането на оптимални нива от този витамин в тялото.

B12

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме да опитате и Спрей B12 с Лайка–натурален продукт под формата на бързодействащ спрей, който съчетава свойствата на Витамин B12 с лечебното действие на Лайката.


Лайка
Лайката е билка, която е богата на разнообразие от ценни вещества. В цветовете на растението се съдържа до 2% етерично масло, богато на азулен. Азуленът представлява ненаситен въглеводород, притежаващ противовъзпалително, антиалергично и седативно действие. Азуленът на лайката се нарича хамазулен. Цветовете на растението съдържат още важни флавоноидни елементи, растителни стероли, горчиви вещества и мастни киселини. Част от химичния състав на лайката са още лутеолин и кверцетин–мощни биофлавоноиди (растителни пигменти) и кумарините–умбелиферон и херниарин.


Основни ползи при приема на Лайка  за организма

Подпомага неутрализирането на проблемите със съня
Нарушенията на съня обобщават съществуващите отклонения от физиологичния ход на съня, при които сънят е незадоволителен и неефективен. Нарушенията се разделят на два основни вида: Дисомния и Парасомния. Дисомнията включва всички нарушения на съня или състояния, при които е засегната способността за заспиване, нормалната продължителност на съня и неговото качество. Парасомниятa представлява разстройство свързано с движения и възбуда по време на сън предизвикани от вътрешен психологичен или неврологичен източник. Екстракт от Лайка под формата на хранителна добавка ще спомогне за редуцирането на тези проблеми и ще се отрази отпускащо и успокоително на организма.

Силен имуностимулиращ ефект
Екстрактът от Лайка
има положително показание при борба с различни болестотворни агенти, което се дължи на силно изразеното противовирусно и имуностимулиращо действие на тази билка. Важна част от състава на лайката е кверцетинът. Кверцетинът е антиоксидант, притежаващ мощни противовъзпалителни свойства. Той успешно се бори със свободните радикали и намалява вредните изменения в клетките.

Лайката съдържа още важни биологично активни компоненти, чиято комбинация действа синергично (подсилва благоприятното й общо действие). По този начин противодейства намалената имунна функция и постъпването на бактерии, което са основният двигател за развитието на инфекции.


Приемът на Спрей B12 с Лайка – 30 ml:

 • Подкрепя работата на нервната система
 • Подсилва имунитета
 • Съдейства за подобряване на мозъчната функция
 • Подобрява настроението  и спомага за неутрализиране симптомите на депресия
 • Има противовъзпалително действие
 • Подпомага за неутрализирането на проблемите със съня.Използвани източници:
[1] Zempleni J, Suttie JW, Gregory JF III, Stover PJ. Handbook of Vitamins. Boca Raton, Florida, USA: CRC Press; 2013
[2] Тодоровa, Р., B12, K2, B17 и ocтанaлите витамини, Изд.“Рaспер“ (2019)
[3] Kagan BL, Sultzer DL, Rosenlicht N, Gerner RH. Oral S-adenosylmethionine in depression: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Psychiatry. 1990 May;147(5):591-5. doi: 10.1176/ajp.147.5.591. PMID: 2183633. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2183633/
[4] Bottiglieri T, Laundy M, Crellin R, Toone BK, Carney MW, Reynolds EH. Homocysteine, folate, methylation, and monoamine metabolism in depression. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2000 Aug;69(2):228-32. doi: 10.1136/jnnp.69.2.228. PMID: 10896698; PMCID: PMC1737050. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10896698/

Подобни публикации