СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Пасифлората – красива и полезна

passionflower1
rss

Пасифлората е растение от екзотичното семейство Пасифлорови (Passifloraceae). То произхожда от тропичните и субтропичните зони на Аржентина, Бразилия и Перу. Среща се и в южните части на Северна Америка. Известни са около 500 вида пасифлора.

Най-често пасифлората се отглежда, за да краси градината. Освен че пленява с необикновените си цветове обаче, някои изследвания показват, че определени видове пасифлора притежават и лечебни свойства. Така например Passiflora incarnata може да помогне за лечение на тревожност и безсъние.

Освен това пасифлората дава и много вкусни плодове – маракуя.

Малко история

Има данни, че индианците са използвали пасифлората за лечение на различни състояния. Сред тях са циреи, рани, болки в ушите и чернодробни проблеми.

Испанските изследователи научават за пасифлората от местните перуанци. Те нарекли тези растения така заради приликата им с разпятие. В християнските традиции „пасифлора“ е термин, използван за описание на последния период от земния живот на Иисус Христос, включително разпъването му на кръст.

В Европа са използвали растението за лечение на безпокойство и възбуда, както и за лечение на хронична тревожност. Плодът се използва и за ароматизиране на храни и напитки.

Какви са потенциалните ползи от употребата на пасифлора?

Според Националния център за допълващо и интегративно здраве (NCCIH) в САЩ са необходими още изследвания, за да се оценят потенциалните ползи от използването ѝ. Някои проучвания показват, че вида Passiflora incarnata може да помогне за облекчаване на тревожността, превъзбудата и безсънието. Други видове пасифлора са показали обещаващи резултати при лечение на стомашни проблеми.

Редица изследователи приписват на пасифлората още редица полезни свойства: облекчаване на болки, нормализиране на сърдечния ритъм, помагане при симптоми на менопауза. Тя действа благоприятно и при хиперактивност с дефицит на вниманието. Освен това се прилага върху кожата при изгаряния, а също и за лечение на хемороиди.

Как Passiflora incarnata успокоява съзнанието?

Passiflora incarnata има много различни имена, включително лилава пасифлора и майска папрат. Проучвания показват, че тя може да помогне за облекчаване на безсънието и тревожността. Това се случва, тъй като повишава нивото на *гама-аминомаслената киселина (GABA) в мозъка. Въпросното съединение понижава мозъчната активност, което може да помогне на човек да се отпусне и да заспи по-добре.

В проучване, публикувано в Phytotherapy Research, участниците пият дневна доза билков чай с лилава пасифлора. След седем дни те съобщават за подобрения в качеството на съня си. Изследователите предполагат, че растението може да помогне на възрастните да се справят с леки нарушения на съня. [1]

Освен това експертите са на мнение, че този вид пасифлора може да се справи с тревожността. Проучване, отразено в списание Anesthesia and Analgesia, изследва ефекта ѝ върху пациенти, на които предстои операция. Хората, които са я консумирали, съобщават за по-лека тревожност в сравнение с тези, които са получавали плацебо препарат. [2]                                                                                                                                             пасифлора


Passiflora foetida м
оже да успокои стомаха

Други представители на семейство Пасифлорови могат да помогнат за лечение на стомашни проблеми. Passiflora foetida е по-известна като миризлива пасифлора. В проучване, поместено в Indian Journal of Pharmacology, учените изследват потенциала ѝ за лечение на стомашни язви. Те установили, че тя помага за облекчаване на язви при плъхове. Освен това растението се явява и *антиоксидант. [3]

Статия, публикувана в BioMed Research International, съобщава за работата на учени, които изследват Passiflora serratodigitata. Те създават екстракт от листата и стъблата ѝ. Този екстракт също показа обещаващи резултати при лечението на язви при плъхове. Необходими са обаче допълнителни изследвания върху хора. [4]

Пасифлората в козметиката

Пасифлората се използва често и в козметиката като съставка при процедури за кожата. Поддръжниците на това твърдение смятат, че пасифлората помага при някои кожни заболявания, включително суха, повяхнала кожа и акне. Все още се провеждат научни изследвания в подкрепа на тази теория.

Противопоказания

Тъй като засега няма достатъчно направени проучвания за това как пасифлората действа по време на бременност, кърмене и при малки деца, тя не се препоръчва за тези групи.  

* Гама-аминомаслена киселина (GABA) представлява невротрансмитер, който е отговорен за инхибиторните и потискащи процеси в мозъка, давайки възможност за почивка и релаксация на ума и тялото.

*Антиоксидантите са група биохимични вещества, действащи благоприятно върху човешкия организъм. Те са нискомолекулни съединения, попадащи в организма чрез различни хранителни продукти. Основното свойство на тези вещества е унищожаването на свободните радикали в организма, като тежки метали и токсини.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com

phase 5 plus

Използвани източници:

[1] Ngan A, Conduit R. A double-blind, placebo-controlled investigation of the effects of Passiflora incarnata (passionflower) herbal tea on subjective sleep quality. Phytother Res. 2011 Aug;25(8):1153-9. doi: 10.1002/ptr.3400. Epub 2011 Feb 3. PMID: 21294203. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21294203/

[2] Movafegh A, Alizadeh R, Hajimohamadi F, Esfehani F, Nejatfar M. Preoperative oral Passiflora incarnata reduces anxiety in ambulatory surgery patients: a double-blind, placebo-controlled study. Anesth Analg. 2008 Jun;106(6):1728-32. doi: 10.1213/ane.0b013e318172c3f9. PMID: 18499602.

[3] Sathish R, Sahu A, Natarajan K. Antiulcer and antioxidant activity of ethanolic extract of Passiflora foetida L. Indian J Pharmacol. 2011;43(3):336-339. doi:10.4103/0253-7613.81501

[4] Strasser M, Noriega P, Löbenberg R, Bou-Chacra N, Bacchi EM. Antiulcerogenic potential activity of free and nanoencapsulated Passiflora serratodigitata L. extracts. Biomed Res Int. 2014;2014:434067. doi:10.1155/2014/434067

Подобни публикации