СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

5-те най-добри хранителни добавки за подсилване на имунната система

immune 2
rss

Имунитетът ни е система, която е изградена от имунни клетки, циркулиращи непрестанно в тялото, за да му осигурят защита от постъпващи патогени, в т.ч. бактерии и вируси. [1]

Поддържането на имунната система на оптимално ниво ще съдейства за предотвратяване на инфекции и заболявания. Начинът на живот, разбира се, е фундаментален елемент в това отношение- балансираният хранителен режим, пълноценният сън и умерената физическа активност са изключително важни за добрата функционалност на имунната система.


Приемът на някои витамини, минерали и други вещества може да подкрепи имунната система и да повиши положителния имунен отговор на организма.

Ето и 5-те най-добри хранителни добавки, които са доказали своя потенциал за повишаване на имунната система:

Цинк
Цинкът е елемент
, който участва във формирането на клетъчния метаболизъм, а това е от съществено значение за имунитета. Цинкът e минерал, който е отговорен за ензимните функции, за естественото развитие и растеж, за качественото зaздрaвявaнe нa рaнитe, за нормалното кръвocъcирвaнe, зa възстановяването на клетките и тъканите и други.

Цинкът има огромна роля във формирането на клетъчния метаболизъм, а това е ключов фактор за имунитета. Цинкът има качествата да съдейства процесите по формиране и производство на клетките в тялото. Освен това този елемент има свойството да активира процеси по производството на имуноглобулини (серумни гликопротеини). Имуноглобулините са мини елементи, които изграждат антитела като по този начин повишават имунната функция и блокират действието на постъпилите бактерии „неприятели“ в организма.

Цинкът е необходим за развитието на имунните клетки и има съществена роля в „комуникацията“ между тях. Именно това, подчертава важността на този елемент като важен имуномодулатор в тялото, който има качеството да подобри имунния отговор на организма.

Многобройни изследвания в тази посока доказват, че хранителните добавки с цинк са изключително ефективни в превенцията срещу инфекции.

Доказва се, че цинкът действа като противовъзпалително средство и също така функционира като антиоксидантна стабилизираща мембрана. [2] Дефицитът на цинк се отразява пряко на синтеза на имунните клетки и тяхната функционалност. Недостигът на това хранително вещество може да резултира неблагоприятно върху важни функции като фагоцитозата. [3]

Според изследвания върху животни, дефицитът на цинк се свързва с намаляване функционалността на тимуса и лимфоидната тъкан, което представлява пречка за производството на важните Т-клетки на имунната система. [4]  

имунна


Омега-3 мастни киселини
Омега- 3 мастните киселини
са група съставена от девет полиненаситени мастни киселини, а от тях четири са мазнините с жизненоважно значение за човешкото тяло:

 • алфа-линоленова киселина (АLA) – намира се предимно в растенията
 • докозахексаеновата киселина (DHA); ейкозапентаенова киселина (EPA); докозапентаенова киселина (DPA) – намират се предимно в животински храни като мазна риба 


Според проучвания, омега-3 мастните киселини са особено ефективни в подкрепа на имунната система. Изследователите проучват как рибено масло с високо съдържание на DHA повлиява B-клетъчните функции при хора с наднормено тегло. В-клетките или В-лимфоцитите са вид левкоцити (бели кръвни клетки), чиято основна задача се свързва с генерирането на антитела в организма. Този процес се случва благодарение на наличието на клетъчните B рецептори на повърхността на B клетката. Те имат ключова роля в адаптивния (придобит) имунен отговор на организма. В-клетките стимулират освобождаването на антитела, тези антитела могат да атакуват специфични бактерии и вирусни антигени, с които тялото контактува, в настоящия момент или в бъдеще. [5] 

Резултати от тазгодишни изследвания показват, че приемът на омега-3 мастните киселини може да редуцира действащи възпаления в организма. Това се дължи на активността на омега-3 в подобряване функцията на имунните В-клетки. [6]

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Fish Oil 3: Омега 3 + Витамин Е – в капсулна форма.

fish oil 3 omega 3 vitamin e 120 softgel kapsuli

Рибеното масло се извлича от тъканите на мазна риба (обикновено херинга, риба тон, аншоа или скумрия). Доказано е, че най-добрите източници на рибено масло са онези видове риби, живеещи в дълбоки и ледено студени води.

Рибеното масло е концентриран източник на полезни мазнини (полиненаситени мастни киселини). То е изключително богато на две важни за тялото омега-3 мастни киселини. Това са докозахексаенова киселина (DHA, полиненаситена незаменима омега– 3 мастна киселина) и ейкозапентаенова киселина.

Регулярният прием на Fish Oil 3 обогатено с Витамин Е осигурява:

 • Намаляване рисковете от сърдечно- съдови заболявания;
 • Намаляване на възникнали възпаления с остър и хроничен характер;
 • Укрепване на костите, ставите и хрущялите;
 • Подпомага зрението;
 • Съдейства на редица мозъчни функции и подобрява паметта и концентрацията;
 • Подпомага здравия и качествен сън;
 • Укрепва имунната система и повишава положителния имунен отговор при вирусни инфекции;
 • Поддържа естествената еластичност и здравина на кожата;
 • Спомага по- бързото възстановяване на клетките и тъканите;
 • Положително въздейства срещу симптомите на депресия и тревожност.

Селен
Селенът е сред жизненоважните минерали за човешкия организъм. Наличието на този елемент се свързва с особено важни процеси, които се случват непрекъснато в нашия организъм. Наличието на селен в кръвта е определящо по отношение на имунната функция, състоянието на сърдечно-съдовата и ендокринната система. Селенът предотвратява костната дистрофия, стимулира сексуалната активност, забавя стареенето и активира имунитета.

Известно е, че нивата на селена в тялото имат влияние върху функционирането на всички компоненти на имунната система и способността им да реагират на разнообразни патогени. Значителни количества от наличния селен в организма се намира в имунните тъкани – далак, лимфни възли и черен дроб. [7]Според проучвания, дефицитът на селен намалява производството на важни имунни клетки в тялото, както и техния имунен капацитет в т.ч. на неутрофилите, Т-клетките, NK клетките, и клетъчна активност, някои имуноглобулини (серумни концентрации) IgG и IgM, и антитела. 

Селенът има особена роля в генерирането на някои жизненоважни имунни клетки в тялото. Подпомага образуването на микро и макрофаги, с което успешно увеличава защитата на организма. Ролята на макрофагите и микрофагите е основно унищожаване и неутрализиране действието на разнообразни патогени. Макрофагите и микрофагите също имат свойството да фагоцитират. Постъпилият болестотворен агент се прикрепя към повърхността на макрофагите и микрофагите. След разпознаването му като зловреден започва процесът на фагоцитоза.  

Можете да опитате Selenium – Селен 80 вегетариански капсули х 100 mcg

Selenium RGB

Регулярният прием на Селен (капсулна форма) ще съдейства за:

 • Поддържането на оптимална имунна функция (подобрява имунния отговор на организма)
 • Съдейства работата на щитовидната жлеза
 • Съдейства работата на сърдечно- съдовата система
 • Защитава здравите клетки и неутрализира действието на оксидативния стрес
 • Подкрепя репродуктивните способности и функции
 • Съдейства мускулната работа.


Витамин B12
Витамин B12 е известен още като кобаламин, което е така поради съдържанието на кобалт. Витамин B12 е водоразтворим витамин, който има огромно значение за човешкия организъм. Витамин B12 е от решаваща роля за правилното образуването на червени кръвни клетки (еритроцитите), неврологичната функция, имунната система-синтеза на ДНК, както и много други системи поддържащи функциите на тялото като нормалното кръвообращение; функциите на надбъбречната жлеза; образуването на еритроцити в кръвта; правилно функциониране на нервната система и храносмилането.

Витамин В12 е от решаваща роля за състоянието на имунната система. Недостатъчните нива на витамин В12 могат да бъдат причина за настъпването на промени в имунните реакции (т.е. имунния отговор). Това се дължи на връзката на витамин B12 с производството на нуклеинова киселина и синтеза на протеини. [8] Освен за доставката на кислород, червените кръвни клетки са жизненоважни за имунната система, като участват в имунния отговор на тялото, а това подчертава необходимостта на оптимални нива от този витамин в тялото. [9]

При дефицит на витамин B12 имунната способност на тялотосе понижава като с това се намалява възможността на имунните сили да се справят с разнообразните патогени в тялото. Дисбалансира се нормалното производство на важните имунни клетки на имунната система, а с това се нарушава ДНК- синтезът.

Vitamin B12 90 tablets for LIGHT background RGB

Витамин D
Витамин D е сред най- необходимите елементи поради това, че е основно хранително вещество, което поддържа и подпомага човешкото здраве. Най-общо, витамин D е отговорен за регулиране на имунната функция и потискане на протичащи инфекциозни реакции. Витамин D има и множество други ефекти върху биологичните процеси, в това число попада и имунната регулация, метаболитните процеси, подкрепата на нервната и мускулната система, абсорбацията на други важни микро- и макроелементи в тялото и др. [10]

Сред важните роли на витамин D в организма са:

 • Подпомага абсорбацията на елементите калций и фосфор
 • Витамин D има качеството да регулира и подобрява обмяната на тези елементи в тялото, което го прави отчасти отговорен за изпълнението на някои важни процеси. Витамин D представлява помощник в образуването на костна тъкан и формирането на зъбите и костите особено при подрастващи. Освен това витамин D съдейства здравето на костите и поддържането на костна маса и плътност;
 • Има положителен ефект върху сърдечно- съдовите процеси;
 • Важен е за мозъчната функция и подобрява психическото състояние;
 • Подкрепя мисловните процеси исъдейства паметта;
 • Подпомага правилното съсирване на кръвта и балансира нивата на кръвното налягане;
 • Има противовъзпалително действие;
 • Подпомага имунната регулация и повишава положителния имунен отговор;
 • Влияе положително над естествения растеж и забавя процесите на стареене;

Холекалциферол (витамин D3) представлява една по-специфична форма на витамин D, която се синтезира по различен начин. Витамин D3 e най- ефективната форма на витамин D. Неслучайно витамин D3 е т.нар. „Слънчев витамин“, тъй като човешкото тяло може да го синтезира под въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Vitamin D3 60 tabs RGB web


Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препръчваме Vitamin D3 – Витамин D3 – 60 таблетки.
Приемът на Витамин D3 под формата на хранителна добавка ще:

 • Подпомогне за поддържане на оптимална имунна функция;
 • Съдейства за поддържане на нормална костна плътност;
 • Подобри работата на сърдечно- съдовата и ендокринната система;
 • Повиши енергията в тялото;
 • Подкрепи функциите на мозъка и подсили паметта;
 • Подпомогне усвояването на други витамини и минерали в тялото.  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

Използвани източници:

[1] Lindsay B. Nicholson, Cellular and Molecular Medicine, University of Bristol, Bristol, U.K., The immune system, Essays Biochem., NCBI, 2016
[2] Prasad AS (2009) Zinc: role in immunity, oxidative stress and chronic inflammation. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 12(6):646–652. https://doi.org/10.1097/MCO.0b013e3283312956
[3] Reviewed by Brunilda Nazario, „Can I use Zinc to help treat or prevent coronavirus?“ , WebMD, www.webmd.com, October 13, 2020
[4] Amit Pal, Rosanna Squitti, Mario Picozza, Anil Pawar, Mauro Rongioletti, Atanu Kumar Dutta, Sibasish Sahoo, Kalyan Goswami, Praveen Sharma & Rajendra Prasad, „Zinc and COVID-19: Basis of Current Clinical Trials“, SprigerLink, link.springer.com, (2020)
[5] Jennifer Grebow, „DHA Fish Oil Shows Immune Health Benefits in Adults in New Study. Is This a New Market Opportunity?“, Nutritional outlook, April 4, 2018
[6] Journal на Leukocyte Biology, (2020)
[7] JULIAN E. SPALLHOLZ  L. MALLORY BOYLAN  HAL S. LARSEN Part III. Minerals, „Advances in Understanding Selenium’s Role in the Immune System“, ANNAILS, 01 June 1990
[8] Kathleen Mikkelsen, Vasso Apostolopoulos, “ Vitamin B12, Folic Acid, and the Immune System“, Nutrition and Immunity pp 103-114 31 July 2019
[9] J TAMURA, K KUBOTA,* H MURAKAMI,† M SAWAMURA, T MATSUSHIMA, T TAMURA, T SAITOH, H KURABAYSHI, T NARUSE “ Immunomodulation by vitamin B12: augmentation of CD8+ T lymphocytes and natural killer (NK) cell activity in vitamin B12-deficient patients by methyl-B12 treatment“, Clin Exp Immunol., NCBI, 1999 Apr
[10] Тодорова Р. „B12, K2, B17 и останалите витамини, „Витамините от групата D“, изд. РАСПЕР, София, 2019, с. 99

Подобни публикации