СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Четирите хронотипа: Как се свързват с нивото ни на продуктивност?

ht
rss

„Познаването на собствения ви хронотип може да ви помогне да разберете как работи вашият биологичен часовник и как можете да го синхронизирате с ежедневните си дейности, за да използвате времето си по възможно най-ефективен начин“, споделя д-р Ева Коен, сертифициран специалист по наука за съня от Kansas-Sleep. [1] Според д-р Коен личният хронотип определя нивото на продуктивност на мозъка и функционалността на тялото. Ето защо е толкова важно да знаем кой е нашият хронотип и какви са неговите характеристики. Какво всъщност представляват хронотипите?
Хронотипът
е циркадна типология, която поставя ясни очертания над характерните разлики, по отношение на състоянието на активност и покой, обособени в четири различни типа-хронотипа. Може да се каже, че човешкият хронотип разглежда използването и разпределянето на времето, което не ние, а нашето тяло прави. Има няколко системи човешки хронотипи, но най-разпространени, приети за универсални, са 4-те хронотипа – „Мечка“, „Вълк“, „Лъв“, „Делфин“.

В своята основа и теория, хронотипите са свързани с циркадния ритъм. Циркадният ритъм представлява всеки биологичен процес, който се случва на едногенно ниво в нашия организъм (т.е. процеси отнасящи се до и в рамките на нашата физика). Циркадният ритъм е, уникален за всеки, биологичен часовник, на който се дължи поведението на тялото в цикли, а продължителността на един цикъл е около 24 часа. 
 
Циркадните ритми са известни на науката от векове. Първото проведено изследване е резултат от наблюдение над биологичното изменение на растение, наблюдавано от френския астроном и геофизик Жан-Жак Дорту де Меран през 1729 година.
Френският учен прави експеримент над растението „Мимоза“ и записва биологичните изменения, които настъпват за определен период от време. Той записва неколкократно подробности от развитието на растението (движение и покой на листата, структура и цвят, които придобива и други подробности). Изследователят използва светлина, вода и кислород като екзогенни влияещи фактори (с външен характер). Целта е наблюдение над измененията, които ще се случат в растението под влиянието на външни (светлина, вода) и вътрешни фактори. Това, което заключава труда му е че движението на растението (при равни други условия) се случва в такт с цикличността на денонощието (цветовете се отварят при наличието на естествена слънчева светлина). Интересното, което френският учен установява е, че развитието на растението не спира своя цикъл дори и при липса на естествена слънчева светлина. [2] Оказва се, че именно това изследване е революционно за живия свят изобщо като полага основите на нова наука-хронобиологията.


Хронотип „Мечка“
Според проучвания около 55% от световното население попада в категорията на хронотип „Мечка“. Това на практика означава, че цикълът на сън и движение (покой и активност), при хората с хронотип Мечка, протича предимно в съответствие със слънчевия цикъл. Хората от хронотип  „Мечка“ не срещат затруднения със ставането рано сутрин, но пък за сметка на това се нуждаят от повече време за почивка – над 8 часа сън на денонощие. В случай че хората от хронотип „Мечка“ не успеят да си набавят достатъчно сън през нощта е възможно да се чувстват изтощени и летаргични на следващия ден. [3]

Според специалисти хората от този хронотип се събуждат заспиват без затруднения. Нивото на производителност при този хронотип е най-добро преди обяд между 10:00 и 14:00 часа. По-късно в часовете между 14:00 и 16:00 ч., нивото на умората се увеличава, намалява концентрацията и съответно продуктивността спада. Друго, което е характерно за този тип хора е, че те са комуникативни, обикновено оптимистично настроени личности, които умеят да балансират себе си в ежедневието.

Хронотип „Вълк“
Около 15-20% от световното население попада в хронотип „Вълк“. На хората от този хронотип могат да бъдат приписани основно две от характеристиките на животното вълк. [4] Първо, от една страната присъщо за вълците е да предпочитат лов при смръчаване, а от друга те са териториални животни.

Нощната активност на това животно много наподобява жизнения ритъм на хората от този хронотип. Нивото на продуктивност при хронотип „Вълк“ е най-високо през нощта между 17:00-00:00 часа. На хората от този хронотип не просто не им се нрави ранното събуждане, а те направо го мразят.

Както знаем, вълкът е типичният хищник, който изключително държи на територията, която обитава- ето от това идва и втората прилика. Хората от този хронотип ревностно пазят личното си физическо и емоционално пространство. Друго, което е характерно за този хронотип хора е, че те са по-скоро песимисти, интроверти, които са по-резервирани в комуникацията.

Хронотип „Лъв“
Подобно на хронотип „Вълк“, хронотип „Лъв“ съставлява около 15% от световното население.
Продуктивността при хората от този хронотип е най-висока преди обяд. Хората от този хронотип обичат ранното започване на деня. Обикновено във времето преди обяд, между 08:00-12:00 часа, този хронотип хора са в състояние да свършат огромно количество работа.  

В следобедните часове се усеща рязък спад в енергията, с което следва хората от този хронотип да се заемат с по-леки задачи. За хората от хронотип „Лъв“ е много важно предварителното създаване на седмична програма.  Този тип хора се нуждаят от не повече от 8 часа сън – от 22:00 до 06:00 часа. Друго, което в присъщо за хората от хронотип „Лъв“ е, че те са по-скоро реалисти, екстровертен тип хора, който обичат да представят себе си пред публика, имат чудесна координация, но баланс не им достига. Хронотип „Делфин“
Най-редкият и потаен хронотип е „Делфинът“, който съставлява само 10% от световното население.
Хората от този хронотип срещат немалки затруднения със съня както при събуждане, така и при заспиване. Често първите се дължат на огромна умора, което се отразява в дисбаланс, а вторите на податливост към външни фактори – шум, светлина и т.н. При хората от хронотип „Делфин“ нивото на продуктивност е най-високо между 15:00-21:00 часа. [5]
Друго което отличава хората от този хронотип е тяхната висока интелигентност, доброта и чистота, както способността им да изпипват детайла.Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.

хронотипИзползвани източници:
[1] Lisa Wulund, Akhilesh B.Reddy, Department of Clinical Neurosciences, Wellcome Trust-MRC Institute of Metabolic Science, University of Cambridge, Addenbrooke’s Hospital, Cambridge CB2 0QQ, UK „A brief history of circadian time: The emergence of redox oscillations as a novel component of biological rhythms“, ScienceDirect, 23 October 2015
[2] Sara Lindberg, „Chronotypes, Sleep, and Productivity“, What are chronotypes?, healthline.com, January 21, 2020
[3] Casper Editorial Team, „How to Find Your Chronotype to Boost Productivity“, The Bear Chronotype, November 4, 2020
[4] Casper Editorial Team, „How to Find Your Chronotype to Boost Productivity“, The Wolf Chronotype, November 4, 2020
[5] Casper Editorial Team, „How to Find Your Chronotype to Boost Productivity“, The Dolphin Chronotype, November 4, 2020 https://casper.com/blog/chronotype/

*Хронотип

Подобни публикации