СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Как физическата активност може да помогне за подобряване на психичното здраве?

pexels photo 3764154
rss

Според Катрин Сабистън, професор във Факултета по кинезиология и физическо възпитание към University of Toronto, положителното въздействие на физическата активност върху психичното здраве е добре проучено и доказано в множество изследвания.

Има неоспорими доказателства, че физическата активност е благоприятна за психичното здраве“, споделя Сабистън. [1]

Сабистън е съавтор на проучване, публикувано в Journal of Sport and Exercise Psychology [2], където се пише, че юноши (в периода между 6–12 години), които са участвали в колективни спортове по време на гимназиалното си обучение, съобщават за по-ниски нива на депресия в по-късна възраст.

Доколко са свързани физическата активност и психичното здраве?
Симптомите, с които се придружават повечето психични заболявания, сред които тревожност и депресия, могат да възпрепятстват физическата активност или обратно намалената физическа активност може да има влошаващ психичното здраве ефект. Тези симптоми се изразяват най-често в ниско самочувствие, липса на мотивация, апатия, ленивост и т.н. Човек, който се намира в такова състояние трудно може да намери вид физическа активност, с която да се занимава, особено в случаите когато ефектите от психичното състояние засягат физическото здраве и жизненост. 


Експерти в областта са категорични – има неоспорими доказателства, че физическата активност може да има благоприятни ефекти за психичното здраве. [3], [4], [5]

Умерената физическа активност може да бъде ключова в предотвратяването на някои форми на психични заболявания, а за лица, които са диагностицирани с психични заболявания, физическата активност може да помогне за намаляване на тези симптоми и подобряване на качеството им на живот. Не само, че може да допринесе в лечението на такива състояние, а може и да се счита за алтернатива на лекарствени медикаменти, предназначени за лечение на леки психични заболявания.

Как точно физическата активност подобрява настроението?
Според проучвания, има редица механизми, чрез които физическата активност се свързва с мозъчната дейност и мозъчната химия. Физическата активност повишава телесната ни температура, а когато тялото ни се затопля, това дава еднозначни сигнали на нашия мозък, че сме обгрижвани и подкрепяни. Също така, от историческа гледна точка, знаем, че в миналото хората са били много по-активни, отколкото сега. И точно с това, физическата активност ни приближава до онова основно ниво на движение, за което човешкото тяло е предназначено.   

Интересен факт е, че физическата активност може да имитира поява на симптоми, присъщи за проблеми с психичното здраве, например тревожност. По време на тренировка, пулсът и сърдечният ритъм се повишават. Това наподобява чувството на паника, което може да се прояви при някои психични заболявания. По този начин, практикувайки умерена физическа активност, тялото ни „произвежда“ сходен физически ефект, което може да помогне за привикване към реални симптоми. 

Освен това физическата активност ни дава възможност, независимо от продължителността на изпълнение, да се откъснем от проблемите и притесненията си. Това „бягство“ може да ни помогне и по друг начин–постигането на определена цел или постижение. Малките цели, които си поставяме, може да бъдат изключителен двигател на чувството за успех, което помага да се избегнат симптомите на психични заболявания.

Екстрактът от семена на Грифония и как може да помогне в справянето с депресивни състояния?
Грифонията
(Griffonia simplicifolia) е храстовидно растение, което е част от голямото семейство Бобови „Fabaceae“. Счита се, че родина на Грифонията е Западна Африка. Използваемата част от растението са ценните семена на Грифонията, които притежават уникален химичен състав, най-вече поради високото съдържание на 5-хидрокситриптофан (5-НТР).

5-НТР представлява елемент, който има основно участие в производството на серотонин, тъй като е инхибиторен невротрансмитер. Серотонинът има огромна роля в множество естествени функции в организма. 5-Хидрокситриптофан (5-HTP) представлява елемент, който се синтезира в нашия организъм по напълно естествен начин. Това се получава чрез една от незаменимите аминокиселини – триптофан. Триптофанът попада в организма ни чрез приетата храна (ако е елемент, който участва в химичния състав на храната). След абсорбцията на триптофана, в мозъка се случват няколко естествени процеса. Новосформирания елемент – 5-хидрокситриптофан или накратко 5-HTP на практика се преформира в серотонин. Серотонинът, който е известен още и като „хормон на щастието“ представлява моноаминен невротрансмитер.

Въпреки че точната причина за появата на депресия в голяма степен е все още обект на изследвания и не е напълно ясна, според проучвания тя е резултат от многокомпонентни фактори. Накратко депресивните състояния са такива засягащи настроението поради комбинация от фактори.

Ефектите на 5-HTP върху симптомите на депресия са добре проучени. Смята се, че добавките с 5-HTP подпомагат в справянето депресията чрез повишаване нивата на серотонин.

Или чрез засилване на естествените процеси по синтезиране на серотонин.

Чрез проучвания се установява, че именно особената връзка на 5-HTP със серотонина чувствително може да намали симптомите на депресия и да повиши настроението.

Ползи от приема на Грифония семена екстракт- 5-HTP:

 • Благоприятства настроението и тонуса
 • Спомага за подобряване на съня
 • Подпомага за справянето с депресивните състояния
 • Подобрява настроението
 • Неутрализира тревожността
 • Редуцира нивата на стрес
 • Насърчава здравословното отслабване и балансираното  хранене
 • Повдига настроението и укрепва духа
 • Помага при преумора и има освежаващо действие  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.
физическа

Използвани източници:

[1] Yanan Wang, University of Toronto, How exercise and the simple act of moving your body can improve mental health, Psychology & Psychiatry, medicalxpress.com, April 26, 2021
[2] Sabiston, Catherine and Jewett, Rachel and Ashdown-Franks, Garcia and Bélanger, Mathieu and Brunet, Jennifer and O’Loughlin, Erin and O’Loughlin, Jennifer, 2016, Number of Years of Team and Individual Sport Participation During Adolescence and Depressive Symptoms in Early Adulthood, volume. 38, Journal of sport & exercise psychology
[3] Craft LL, Perna FM. The Benefits of Exercise for the Clinically Depressed. Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2004;6(3):104-111. doi: 10.4088/pcc.v06n0301. PMID: 15361924; PMCID: PMC474733.
[4] Effectiveness of physical activity on patients with depression and Parkinson’s disease: A systematic review Wu PL, Lee M, Huang TT (2017) Effectiveness of physical activity on patients with depression and Parkinson’s disease: A systematic review. PLOS ONE 12(7): e0181515. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0181515
[5] Dunn AL, Trivedi MH, O’Neal HA. Physical activity dose-response effects on outcomes of depression and anxiety. 2001. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK68727/

Подобни публикации