СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

5 хранителни добавки за повишаване на енергията

suplem
rss

В динамичния свят, в който живеем, енергията е ценен ресурс, който често не стига и свършва по-бързо от колкото можем да го възстановим. Стресът от ежедневието, натоварените графици и непрекъснатото търсене между личния и професионалния живот могат да доведат до усещане за умора и липса на енергия. Точно затова, хранителните добавки се превръщат в популярен избор за мнозина, търсещи естествен начин да подобрят своето енергийно ниво и общото си здравословно състояние.

Топ 5 хранителни добавки за повишаване на енергията

Спирулина

Спирулината е невероятна суперхрана; концентриран източник на протеини (до 85%), витамини, антиоксиданти и други хранителни вещества. Част от естествения й състав са минералите желязо, магнезий, калий, калций, манган и други. [1]

Тя стимулира, укрепва и подсилва имунната система на човека и се оказва особено полезна за поддържането на здравословен и балансиран режим на хранене. Според проучвания над животни, Спирулината подобрява липидния и глюкозния метаболизъм, редуцира мазнините в черния дроб и укрепва сърдечното здраве. [2] Поради ценния си натурален състав Спирулина е растение, което е активно срещу възпалителните процеси в организма. Друго доказателство за нейните ценни свойства е това, че голяма част от химичния й състав представлява чист протеин. Спирулината действа като естествен имуностимулатор, подпомага положителния имунен отговор на организма и е чудесен източник на аминокиселини.

Спирулина е източник на фикоцианин, който представлява пигментен протеинов комплекс. Именно на фикоцианина се дължи специфичният синьо-зелен цвят на растението. Проучвания доказват, че фикоцианинът е антиоксидантно вещество, което има качествата да неутрализира действието на свободните радикали. Като хранителна добавка за енергия най-често се предлага под формата на спирулина таблетки.

таблетки-спирулина

 

Тирозин

Л-Тирозинът (L-Tyrosine) е една от двадесетте канонични аминокиселини. Аминокиселините са органични съединения, които се характеризират с определена група (напр. карбоксилна група или друга), която е прикрепена по специфичен начин към централния въглероден атом. Аминокиселините са основен градивен „материал“ на важни молекули в нашето тяло (полипептиди, белтъчини и т.н.).

Л-Тирозинът е заменима, неесенциална аминокиселина, която се синтезира самостоятелно в нашия организъм. Л-тирозинът е резултат от действието на друга незаменима аминокиселина фенилаланин.  

Л-Тирозинът е важен за производството на невротрансмитери, които „предават” информация в мозъка. Смята се, че тези невротрансмитери намаляват с времето при извършването на психически и физически дейности, което повлиява отрицателно на концентрацията и енергийните нива в тялото. [3]

Проучвания  установяват, че добавките на тирозин помагат за подобряване на когнитивните функции, както и за повишаване на енергийните нива. [4]

Инозин

Инозинът представлява пуринов нуклеозид и е едно от основните съединения, съдържащи се в клетките. Този елемент е от основно значение за процесите по преформирането на аденозин трифосфатната киселина (АТФ). Аденозин трифосфатната киселина (АТФ) представлява химично макроенергично съединение (ензим), което е изградено от богати на енергия връзки в. т.ч 3 базови връзки- аденин, рибоза и фосфорна киселина. Или АТФ се явява енергийно „депо“ в нашето тяло. Митохондриите представляват двумембранни клетъчни органели, срещащи се в еукариотните клетки. Спечелили са името „малки енергийни фабрики“, поради техния химичен изглед и важните функции за организма. Тяхната задача се свързва с осигуряването на постоянни доставки от аденозин трифосфат (основната молекула), която е носител на енергия в клетките. При производството на това вещество – аденозин трифосфат се използва определен обем химична енергия. Този процес се нарича още клетъчно дишане и много от неговите етапи протичат именно в митохондриите. Без наличието на инозин този процес би бил невъзможен, а от това се подразбира и основното значение на този елемент за нашия организъм.

Коензим Q10 капсули

Коензим Q10 или (CoQ10) представлява съединение, което естествено се синтезира в човешкото тяло, тоест човешкото тяло го произвежда. Поначало тази витаминоподобна субстанция се локализира в митохондриите на клетките, където действа и се съхранява. Митохондриалната функция е незаменима за качественото производство на енергия в клетките. Доказано е, че след 25 годишна възраст клетъчният синтез на коензим Q10 претърпява изменения. Производството му намалява с възрастта, а недостигът му има негативно участие за множество естествени функции в организма. За да се предотврати изчерпването му от организма е препоръчително коензим Q10 да се приема регулярно под формата на хранителна добавка. Наличието на това жизненоважно химично съединение е от огромно значение за вашето здраве.

Q10-капсули

Коензим Q10 е съединение, което особено се препоръчва на професионални атлети и хора трениращи своята сила и издръжливост. Видът на физическата активност е без значение (футбол, колоездене, фитнес тренировки, бягане, баскетбол, професионални спортове и други), коензим е еднакво ефективен за тялото по редица направления. Приемът на коензим Q10 допринася за увеличаване на издръжливостта, силата и съответно енергията в тялото. Коензим Q10 има т.нар. освобождаващо енергията действие, което респективно увеличава издръжливостта по време на тренировката. Освен това този елемент се намира в естествено състояние във всяка клетка в нашето тяло и представлява незаменим фактор при производството на енергия.


Левцин

Левцинът представлява незаменима аминокиселина. Той е една от трите разклонени аминокиселини в групата на BCAA – разклонени аминокиселини, които подобряват състоянието на протеиновия баланс в скелетните мускули.  BCAA представлява комбинация от три аминокиселини с разклонена молекулна структура – левцин, изолевцин и валин.

левцин-и-левзея-капсули


На първо място левцинът е двигател на белтъчините в анаболните процеси. Попадайки в кръвообращението, левцинът има свойството да се прикрепяне към мускулните клетки и нишки, с което помага в процесите на преобразуване и производство на енергия в тялото.

Левцинът има изключително важно роля в организма, която се свързва с протеиновия синтез. Освен че насърчава синтезирането на протеиновия синтез, левцинът съдействат за неутрализирането на катаболните процеси в тялото. Това означава, че левцинът съдейства за редуциране на разрушителните (катаболни) процеси или такива по разграждане на мускулна тъкан. Едновременно с това левцинът подпомага и засилва анаболните процеси в организма.  

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: CvetitaHerbal.com.


Използвани източници:
[1] Vermorel M, Toullec G, Dumond D, Pion R. Valeur protĕique et energĕtique des algues bleues spirulines supplĕmentĕes en acides aminĕs: utizisation digestive et mĕtabolique par le rat en croissance [Protein and energy value of spiruline blue algae supplemented by amino acids: digestive and metabolic utilization by the growing rat]. Ann Nutr Aliment. 1975;29(6):535-52. French. PMID: 824996.

[2] Liang Y, Bao Y, Gao X, Deng K, An S, Wang Z, Huang X, Liu D, Liu Z, Wang F, Fan Y. Effects of spirulina supplementation on lipid metabolism disorder, oxidative stress caused by high-energy dietary in Hu sheep. Meat Sci. 2020 Jun;164:108094. doi: 10.1016/j.meatsci.2020.108094. Epub 2020 Feb 25. PMID: 32146297.

[3] Mora F, Segovia G, Del Arco A, de Blas M, Garrido P. Stress, neurotransmitters, corticosterone and body-brain integration. Brain Res. 2012 Oct 2;1476:71-85. doi: 10.1016/j.brainres.2011.12.049. Epub 2012 Jan 3. PMID: 22285436.

[4] Jongkees BJ, Hommel B, Kühn S, Colzato LS. Effect of tyrosine supplementation on clinical and healthy populations under stress or cognitive demands–A review. J Psychiatr Res. 2015 Nov;70:50-7. doi: 10.1016/j.jpsychires.2015.08.014. Epub 2015 Aug 25. PMID: 26424423.

[5] McAllan L, Cotter PD, Roche HM, Korpela R, Nilaweera KN. Impact of leucine on energy balance. J Physiol Biochem. 2013 Mar;69(1):155-63. doi: 10.1007/s13105-012-0170-2. Epub 2012 Apr 26. PMID: 22535285. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22535285/

Подобни публикации