СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Как използването на мобилен телефон влияe на съня?

cvetita 3 1
rss
Една от най-очевидните всеобщи, но същевременно пренебрегнати зависимости, е тази към мобилните устройства.
Вредни ли са мобилните устройства за съня ни?
Може ли прекомерното им използване да намали неговото качество?
Как да разбера дали съм пристрастен?
 • На тези и други интересни въпроси по темата се опитва да отговори едно от последните проучвания на изследователски екип към King’s College, Лондон. Екипът установява, че близо 40% от всички анкетирани в проучването студенти проявяват симптоми на зависимост към телефона си
 • В статия, публикувана във Frontiers in Psychiatry, изследователите от проучването описват, че работата им се концентрира върху търсене на връзка между зависимостта от мобилно устройство и качеството на съня при млади хора. [1]
 • Изследването се провежда между 21 януари и 30 февруари 2019 година, а в него взимат участие 1043 участника на възраст 18–30-годишна възраст. Използваният изследователски подход е специално адаптиран индекс за оценка качеството на съня. Участниците трябва да отговорят на затворени въпроси посредством скала, в която да представят в каква степен се считат за пристрастени към мобилния си телефон.
 • Проучването включва серия въпроси, с които да се изчисли колко е времето, в което студентите използват телефоните си. Също така да се установи дали използването на телефона се е превърнало в зависимост, която нарушава нормалния жизнен ритъм и здраве. Въпросникът, който студентите трябва да попълнят съдържа стандартни въпроси, за чиито отговори е доказано, че ще установят пристрастяване, ако има такова. Примерен въпрос от въпросника е: Пропускали ли сте някакви важни дейности (напр. учебни занятия) поради невъзможност за прекъсване на дейност, свързана с мобилния ви телефон?
 • Заложени са и няколко въпроса, свързани със съня относно заспиване и събуждане. Резултатите от проучването сочат, че 406 участника от всички 1043 отговарят на критериите, подсказващи пристрастяване към мобилен телефон.
 • Според проучването близо 40% от участниците съобщават за зависимост от мобилен телефон. При същите пристрастяването към мобилен телефон е свързано и с влошаване на съня, независимо от продължителността на изпозлване на устройството. 
 • Тези участници съобщават, че използване на мобилен телефон е извън техен контрол и изпитват голямо безпокойство, ако устройството им не е наблизо. Те също така отбелязват, че използването на мобилния им телефон им пречи да извършват други дейности, които по-рано са планирали да направят в определен ден.
 • Проучването несъмнено доказва, че използването на мобилен телефон е фактор, допринасящ за лишаването от сън – както при студентите, отговарящи на критериите за пристрастяване, така и при тези, които не спадат към този процент. 

Според експерти, за да се говори за зависимост от телефон, таблет, компютър или друго устройство, трябва да са налице следните няколко признака:

 • Нежелание за прекъсване на определено занимание, което се извършва посредством устройство;
 • Пренебрежително отношение към личните и/или професионални задължения и отговорности;
 • Раздразнителност при нарушаване на занимание с мобилно устройство, таблет, компютър или друго;
 • Повишена разсеяност;
 • Прекомерен прием на кафе, алкохол и т.н. във времето, в което се използва устройството;
 • Използване на устройството по време на хранене (тук се има предвид хранене пред компютър);
 • Неглижиране на личната хигиена;
 • Късно заспиване и късно събуждане; недоспиване и продължителна умора;
 • Намалена двигателна активност и други.


Какво още е важно да знаем?
Научно доказано е, че светлината от електронните устройства, които използваме – компютри, телефони, таблети, телевизори и т.н., може да повлияе отрицателно върху качествения ни сън. Причината е, че тази светлина изпраща сигнали в мозъка ни, по-точно до хипоталамуса, които възпрепятстват настройването на тялото за почивка. 

Ако искаме да възстановим биологичния си часовник е важно да се лишим от такъв тип светлина вечер за известно време. [3]

Много от дейностите, свързани с мобилния ни телефон могат да предизвикат компулсивното желание да продължаваме да презареждаме определени страници/профили в социалните мрежи, да проверяваме входящата си кутия за нови имейли, непрестанно да скролваме, да отговаряме, да четем, да публикуваме, да цъкаме на разни бутони и реклами и т.н. до безкрай. 

Ако искаме да подобрим съня си и да запазим здравословен жизнен ритъм, трябва да се откажем от мобилното си устройство, особено вечер. В крайна сметка това може да бъде само в наша полза – ще си набавяме по-здравословно количество сън и в по-адекватни часове, а и на сутринта ще се чувстваме много по-отпочинали.   

Препоръчваме ви да разгледате по-долу изброените въпроси. Запишете си отговорите на лист и го запазете. Създайте си собствено правило, което да резонира с дадени от вас отговори. Дайте си време – седмица или месец и отново си запишете отговорите на същите въпроси, за да видите дали има подобрение.

 1. Мислите ли за вашия смартфон, дори когато не го използвате?
 2. Какво правите във времето, когато комуникирайки с човек в социалните мрежи, изчаквате неговия отговор – оставяте ли телефона си или преглеждате някакви новини и публикации?
 3. Когато правите публикация в социалните мрежи – препроверявате ли многократно нейното съдържание?
 4. Чувствате ли се нетърпеливи и раздразнителни, ако не държите телефона си?
 5. Проверявате ли телефона си непрекъснато дори и да не очаквате съобщение, обаждане или друго? 
 6. Проявява ли се у вас усещането за „изключване”, в случай че не сте използвали телефона си за период от 12-24ч?
 7. Къде държите вашия мобилен телефон докато се разхождате? (в джоб, в чанта или в ръка)
 8. Използвате ли мобилния си телефон докато се храните?
 9. Използвате ли мобилния си телефон докато шофирате?
 10. Колко време прекарвате дневно в активно използване на вашия мобилен телефон? (повечето мобилни телефони водят такава статистика автоматично, проверете я).  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.


сън

Подобни публикации