СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Гастрит – симптоми, рискови фактори и лечение

file 3
rss

Гастритът представлява възпалително заболяване, което засяга стомашната лигавица (т.нар. стомашна мукоза). Гастритът е състояние, което се изразява с възникнал възпалителен процес по повърхността на стомашната лигавица, но е възможно това възпаление да обхване по- чувствителни слоеве на тъканта на стомашната стена.

Кои са основните видове гастрит?
Основните видове гастрит се обособяват на остър и храничен:

Острият гастрит се подразделя на: 

 • Катарален;
 • Фибринозен;
 • Некротичен;
 • Флегмонозен.

Наличие на остър гастрит има тогава, когато възпалителния процес в стомашната лигавица се формира с предопределяща източника бързина. Обичайното му проявление се случва посредством взаимодействие с постъпило вещество в стомаха. Агресивното въздействие на това вещество предизвиква дразнене. Това може да бъде перорално приет медикамент, храна, кафе, алкохол и други. В случай, че първоизточника на възпалението е изяснен и в последствие бързо елиминиран това раздразнение отшумява, обикновено в период от 7 до 10 дни. При опит болката и дискомфорта да бъдат пренебрегнати или притъпени с други обезболяващи медикаменти, острият гастрит неусетно може да премине в хроничен. 

Хроничният гастрит на свой ред може да бъде:

 • Тип А – Автоимунен;
 • Тип B – гастрит, засягащ антрума на стомаха, обикновено причинител е бактерия Helicobacterpylori;
 • Тип C – рядък гастрит, поради с химично въздействие.  

Хроничният гастрит се характеризира с дистрофични изменения в стомашната вътрешност и нейната цялост. Хроничния гастрит се различава от острия по рецидивиращия си характер. Преобразуването на острия гастрит в хроничен за съжаление, крие сериозни рискове от нататъшни усложнения за стомашно- чревната система.

Хроничния гастрит може силно да прогресира в стомашни язви или вътрешно стомашно кървене. Други подобни, нежелателни усложнения могат да бъдат разрастване на съединителната тъкан, ерозия (възможно е тя да бъде локализирана или генерализирана) на лигавицата на стомаха, пернициозна анемия и други.


С каква симптоматика се проявява? 
Възпалението често може да протича без явни симптоми, както и в зависимост от нарастването или вида му. Най- често за гастрит може да подсказват:

 • липсата на апетит или необичайно ранно засищане при хранене;
 • дехидратация и непрестанна жажда;
 • неясна и упорита болка или парене, обикновено в горната централна част на корема с колеблив интензитет и локация;
 • забавено храносмилане, подуване на корема и газове (метеоризъм);
 • гадене или повръщане;
 • стомашни киселини, непрекъснато хълцане;
 • запек или обострена диария;
 • чувство на общ дискомфорт и напрежение.


Важно е при наличието на някой от изброените симптоми, незабавно да се консултирате със специалист. Нелекуваният остър гастрит много често прераства в хроничен, а това крие серизни предпоставки за други стомашно-чревни заболявания. Не бива да пренебрегвате симптомите, в изчакване гастритът да премине от само себе си. Задължително е лечението да бъде своевременно и съгласувано със специалист. Важно е също лечението да бъде комплексно: чрез прием на антибактериални и имуностимулиращо медикаменти и спазване на диетичен режим.

Най- често срещаните рискови фактори за проява на гастрит

Неправилно храненене
Неправилното хранене
е основна причина за възникването както на гастрити, така и на редица други стомашно-чревни увреждания. Към този първоизточник могат да се включат няколко фактора, сред които: недохранването, преяждането, липсата на хранителен график, приемът на дразнеща стомаха храна (всякаква пакетирана храна), лоши хранителни навици (ядене непосредствено преди лягане или „похапване“ без времеви интервал), консумацията предимно на киселинни храни и много други.

Последното е много често срещан фактор. Продължителната консумация на киселинни храни нарушава pH баланса в стомаха и в дългосрочен план това може да бъде рисков фактор за сериозни здравословни проблеми. Киселинните храни уязвяват стомашната лигавица и я предразполагат към възпаления и изменения. Причината това да е възможно е, че при храносмилането на киселинните храни имаме наличие на остатъчни елементи (киселинни отпадъци), които могат да бъдат предпоставка за стомашно-чревни проблеми.  

Хранителни токсоинфекции
Нерядко гастритите възникват и като резултат от попадането и развитието на бактерии в стомаха. Обикновено става дума за развитието на стрептококови или стафилококови бактерии – Helicobacterpyloriе бактерия, Klebsiella P. Escherichia coli  и други. Макар и стомахът ни да е дом за множество бактерии (приятели), постъпването на такива опасни бактерии е неблагоприятно за здравето на стомаха. Такива бактерии могат бързо да се колонизира в стомаха и дванадесетопръстника.  Развитието им в стомаха е повече от добра предпоставка не само за гастрит,  а и за други сериозни гастроинтестинални нарушения.

Прекомерна консумация на алкохол и тютютнопушене
Тютюнопушенето и консумацията на алкохол 
също са сред често срещаните първоизточници на остър гастрит. Поради дразнещото си действие, те нарушават протичането на редица естествени процеси и съсипват функциите на стомашната лигавицата и повишават в пъти нивото на киселинност в стомашния сок.

Прием на някои медикаменти
Появата на остър гастрит нерядко е следствие от прием на някои медикаменти (важи за такива с краткосрочен и дългосрочен прием). Медикаментите, които имат най- силно увреждащо стомашната лигавица действие са нестероидните противовъзпалителни средства (т. нар. салицилати). Както знаем, по време на процеса на храносмилане, стомахът ни отделя стомашни киселини, които помагат разграждането на храната. Стомахът има рН баланс, който варира от 2,0 до 3,5, което е силно киселинно, но необходимо за процеса на храносмилане. В тази високо киселинна среда, така приетите нестероидните противовъзпалителни средства ще се абсорбират бавно. Това предполага възникването на ерозивни промени в стомашната лигавица. Подобно е действието и на много антибиотични средства, още и на по-леките медикаменти като аспирин или диуретици.

Физически и психически стрес
Физическият и психическият стрес
 са фактори заемащи едно от първите места в това отношение. Колебливостта на слънчевите лъчи, рязката промяна в температурите и динамичното ежедневие също допринасят. Тревожността и хроничната умора носят редица други негативни последици за храненето, почивката, движението и общото ни здраве.


Защо спазването на диета е толкова важно при гастрит?

Храненето е от решаващо значение при острите и хронични форми на гастрит. Но защо всъщност е толкова важно спазването на диета.

Временното изключване на някои дразнещи храни и напитки от дневното ви меню би било от огромно значение за лечението на този тип стомашно възпаление.
Сред тях са и някой любими като кафето, алкохолът, зеленият и черен чай, пълнозърнести и бобови храни, семената и ядките, някой млечни продукти като сметаната, тестени изделия, тлъсти меса и риба, зърнените храни, някой пресни зеленчуци и плодове.

Неспазването на лечебна диета ще изостри симптомите и ще работи за прогресиране на заболяването, което е силно нежелан ефект. Трябва да се избягват тези и други храни, които посредством своя състав оказват дразнене на стомашната лигавица. Важно е също приеманата храна да бъде с лесно смилаема консистенция и едновременно неутрална, за да не предизвика повишаване киселинността на стомашния сок. В тази връзка приготвянето на храната също е компонент, с който трябва да се съобразим. За предпочитане е щадяща термична обработка, каквито са обработката на пара, варенето и печенето.  
Трябва да се изключат напълно рафинираните, пържените, мазните и тежки храни още консервите, лютите сосове и подправките. Препоръчително е храната да бъде във вид на крем супи или пюрета.

Важно е да се спомене, че честите хранения на малки порции и умерената температурата на храната също допринасят оздравяването.  

 
Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Probi Max. Probi Max e висококачествен пробиотик, който дължи мощното си действие на шест бактерии- приятели на човешкия организъм:

 • Lactobacillus acidophilus
 • Streptococcus thermophiles
 • Lactobacillus bulgaricus
 • Bifidobacterium spp
 • Lactobacillus lactis
 • Lactobacillus casei

Probi Max е продукт, който съчетава действието на шест бактерии, които имат изключително голямо значение за правилното функциониране на имунната, стомашно-чревната, отделителната и пикочо-половата система.

гастрит

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

Подобни публикации