СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Белтъците – всичко, което трябва да знаем за тях (част 1)

proteins
rss
Кратка история на белтъците
През 1789 година, френски химик на име Антоан Фуркроа за първи път разглежда и описва белтъците. Първоначално откритите белтъчни елементи са такива с животински произход.

Малко по-късно през 1837 година, холандският химик Й. Берцелиус за първи път предлага и с това въвежда понятието „протеин“. Берцелиус разучава протеин в детайли, като отбелязва, че протеинът представлява дълга верига от аминокиселини, носеща началото си от една единствена аминокиселина.Какво представляват белтъците?
Белтъците
представляват сложни макромолекули, които са изградени от множество елементи (азотни агенти, аминокиселини и т.н.). Белтъците са съставени от важни компоненти, стотици, а понякога хиляди по-малки единици (аминокиселини), които са свързани помежду си с помощта на верижни връзки. Именно тези химични връзки определят тяхната структура (първична, вторична, третична и т.н.).

Каква е ролята на белтъците в организма?
Белтъците
извършват огромен обем от общата работа в човешките клетките и това ги прави жизненонеобходими и структурополагащи за организма. Без тяхното наличие в организма, правилният растеж и развитие са немислими.

Какви са фунциите на белтъците в организма?
Белтъците
са натоварени с множество функции като някои от тях са основни, а други допълващи. Основните функции на белтъците в човешкото тяло са шест (пластична, каталитична, хормонална, транспортна, защитна и енергийна). Всяка функция се свързва с изпълнението на различен вид и брой задачи, които те трябва да изпълнят в организма.

Пластична функция
Пластичната функция на белтъците
представлява такава с особена важност. Белтъците са компонент, който е фундаментална част от протоплазмата на клетките, ядрата и мембраните.   

Каталитична функция
Белтъците
са градивна част на всички ензими, които участват в обменната работа на организма. Ензимите представляват белтъчни комплекси, които имат основно участие за множество химически реакции протичащи в организма. Една от многото функции, които изпълняват е тази да съдействат храносмилателната работа. Каталитичната функция на белтъците е именно в подкрепа на процесите по метаболизиране на вещества в тялото.


Защитна функция
Тази функция се свързва осигуряването на защита на клетъчно ниво. Защитната функция на белтъците представлява подпомагане на някои естествени процеси в човешкия организъм като кръвосъсирването, което предотвратява големи кръвозагуби.

Белтъците
неутрализират действието на постъпващите вирусни молекули, бактерии, микроорганизми, токсини и т.н. В процеса на кръвосъсирване най- голяма заслуга имат два белтъка от този вид – тромбин и фибриноген. Белтъците имат и свойството да повишават защитните сили на организма срещу разнообразни болестотворни агенти.

Транспортна функция
Транспортната функция е изключително важна и се отнася до задачи свързвани с пренасянето на молекули и елементи до или около клетката, или където е необходимо в микрообкръжението. Хемоглобинът и гликопротеините са примери за белтъци изпълняващи транспортна функция.

Енергийна функция
Тази функция не се подрежда до основните и въпреки това е изключително важна. При абсорбацията на 1 грам белтъk се отделят около 4,5 до 4 kcal, което представлява около 17,5 – 18 kJ енергия за тялото. 

Какво е белтъчен баланс?
За разлика от мазнините и въглехидратите, белтъците нямат резервни депа в организма. Неизползваните мазнини и въглехидрати се складират в резервни депа, а това означава, че те са енергиен ресурс, който може да се използва от тялото, при необходимост, в бъдеще.

Например излишното нишесте се складира в черния дроб под формата на резерви (гликоген), което подпомага освобождаването на енергия по-късно, когато е необходимо. Белтъците не създават резервни депа и съответно не се складират в организма по никакъв начин. Тази тяхна характеристика подчертава необходимостта от постоянен внос на белтъци с храната. При равни други условия, приемът на достатъчно количество белтъци осигурява белтъчен баланс. Това означава, че процесът по синтез и разграждане на белтъци протича нормално. Белтъчния баланс има особена взаимовръзка с азотния баланс, а това се дължи на факта, че в голямата си част белтъчният елемент е съставен от азотна молекула. При наличие на белтъчен баланс, въведеният в организма азот (от белтъка) е в същото количество, в което е и непотребният за метаболизма азот, които бива изхвърлян по различни начини.

Как тялото подсказва липсата на белтъчен баланс?

 • Понижаване на имунната защита и имунната способност на организма
 • Нарушаване работата на ендокринната система (нарушаване работата по производството на хормони, промяна в активността на генерираните хормони и други)
 • Нарушена функционалност на централната нервна система и нервната дейност
 • Намалена работоспособност и концентрация, проблеми с паметта, и други.


Какво представляват аминокиселините?
Вече споменахме, че аминокиселините са основни градивни елементи на белтъците. В природата съществуват над 80 различни вида аминокиселини, но само 22 от тях имат значение за хранителните белтъци. Съществуват 20 основни аминокиселини, които са изключително необходими при случването на множество биохимични процеси в човешкото тяло. От тях 9 са аминокиселините, които се считат за незаменими (есенциални). Тези 9 аминокиселини не се синтезират самостоятелно в организма или казано с други думи организмът ни не ги произвежда.

BCAA са едни от незаменимите аминокиселини с разклонена верига. BCAA представлява комбинация от три аминокиселини с разклонена молекулна структура – Левцин, Изолевцин и Валин.

Повече за BCAA (Левцин: Изолевцин: Валин) 
Съществуват няколко вида съотношения между есенциалните елементи в BCAA (Левцин: Изолевцин: Валин).  

Левцинът е незаменима аминокиселина, една от трите разклонени аминокиселини в групата на BCAA – разклонени аминокиселини, която подобрява състоянието на протеиновия баланс в скелетните мускули. Левцинът е най- силният двигател на белтъчините в анаболните процеси. Това означава, че левцинът е отговорен за важна задача – протеиновия синтез. Освен това левцинът е елемент, който е  натоварен с възпрепятстването на катаболните процеси  или тези по разграждането на мускулна тъкан и едновременно с това засилва анаболните процеси в организма.

Изолевцинът също е есенциална аминокиселина. Сред главните й качества е участието в образуването на хемоглобина и способността за регулиране нивото на кръвната захар. Изолевцинът съдейства повишаването нивата на енергията и издръжливостта, и съдейства за бързото възстановяване. Комбинация между изолевцин, левцин и валин, съдейства за повишаване на физическата издръжливост и снабдяването на мускулите с необходимата енергия.

Валинът е третият компонент на BCAA и също е незаменима аминокиселина, която човешкият организъм не може да произвежда. Валинът принадлежи към групата на двадесетте протеиногенни аминокиселини (тези които изграждат белтъците). Валинът играе важна роля и в поддържане на азотното равновесие (азотен баланс) в организма. Това означава, че действа уравновесяващо и балансиращо над приетото в организма и разпаднатото при обмяната на веществата количество на белтъци. Освен това валинът стимулира мускулния метаболизъм и подпомага регенерацията на тъканите и възстановителните процеси.


BCAA увеличават издръжливостта и ускоряват възстановяването след тежки физически натоварвания
Попадайки в кръвообращението, BCAA се прикрепя към мускулните клетки и нишки, и служи за вече наличен източник на енергия. Трита елемента левцин, изолевцин и валинс включени в групата на ВСАА не преминават през чернодробния метаболизъм. BCAA се съхраняват в тъканите на мускулатурата поради това се определя и основната им биологична роля да стимулира протеиновия синтез в мускулите. За разлика от другите аминокиселини, аминокиселините с разклонена верига се метаболизират по- бързо и това се случва директно в мускулите. Така се обяснява и тяхното предимство, тъй като притежават способността да подпомагат качествената регенерация на мускулните клетки след тежки тренировки.

BCAA стимулират мускулния растеж  и предпазват от загуба на мускулна маса
В този смисъл, BCAA са аминокиселини с важно свойство да съдействат протеиновия синтез за растеж на мускулната маса и регенерация на мускулната тъкан. Овен че съдействат синтезирането на протеина, BCAA намаляват неговото разграждане. ВСАА се считат за най-важните анаболни и антикатаболни (такива, които възпрепятстват разрушителните, катаболни процеси в организма) есенциални аминокиселини. 


Ние от екипа на Cvetita Herbal препоръчваме 10/Ten BCAA в съотношение 2:1:1.
Приемът на 10/Ten BCAA:

 • Ускорява възстановяването след физически натоварвания
 • Увеличава издръжливостта
 • Подпомага изгарянето на мазнини и редуцират наднорменото тегло
 • Стимулира мускулния растеж
 • Регулира нивото на кръвна захар
 • Потиска общата умора по време на продължителни натоварвания
 • Предпазва от загуба на сила и мускулна маса

Енергизира и тонизира тялото

белтъците

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com
Използвани източници:
* study.com, „Protein Turnover & Balance“, Rebecca Gillaspy
* clinicalnutritionespen.com, „Components of energy balance“ (2008)
* „Хигиена на храненето“;Под редакцията на доц. д-р Р. Еникова, дм (2014)

Подобни публикации