СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Фолиева киселина – всичко, което трябва да знаем за нея

folicacid
rss

Какво представлява фолиевата киселина?
Фолиевата киселина или витамин B9 представлява основен елемент, от чието значение е функционирането на няколко изключително важни процеси в нашия организъм. Подобно на другите витамини от B групата, B9 е фактор, който има значение в процесите по формирането и транспортирането на енергията в тялото. Наличието на фолиева киселина в организма е важно и е от решаващо значение за естествения растеж, формирането и взаимодействието на всяка клетка в нашето тяло.

Как фолиевата киселина действа в организма?
При постъпване с храната или посредством друг източник (хранителни добавки със B9, или на основата на B9), фолиевата киселина попада в тънките черва, където след кратка обработка навлиза в кръвта. Кръвта на свой ред транспортира фолиевата киселина до друга важна част от нашия организъм – черния дроб. Черният дроб е важна част от храносмилателната система. Факт е, че черният дроб е орган, който е натоварен с изключително тежка задача. Работата му представлява повече от 400 жизненоважни функции като обменна, храносмилателна, екскреторна, терморегулаторна, хемолитична, детоксична и други. Именно тази комбинация от задачи подсказа, че черния дроб е органът, който пренася фолиевата киселина до костния мозък. С постъпване на фолиевата киселина до костния мозък, се случва следващ етап от нейната абсорбация и фолиевата киселина вече участва в процесите по образуването на еритроцитите.

Роля на фолиевата киселина в организма

Подпомага образуването на еритроцитите
Една от най- важните функции на фолиевата киселина е образуването на еритроцитите. Еритроцитите представляват червени кръвни клетки, със специфична форма наподобяващо двойновдлъбнати дискове. Тяхната задача е изключително важна, главно може да се обособи като мобилност. Основната функция, която изпълняват е в доставянето на кислород до всички тъкани, чрез съдържащия се в тях хемоглобин. Или еритроцитите изпълняват функция по пренасяне и насищането на кислород на тъканите.  


Важна е преди и в периода на бременност Фолиевата киселина е изключително важен елемент при кръвотворенето, което се подразбира от това, че е незаменим елемент при образуването на еритроцитите. Фолиевата киселина е съществена за правилното формиране на плода и в периода преди бременност. В периода преди бременност, този елемент е нужен главно за формирането на червени кръвни клетки, продукцията на важни компоненти в организма, усвояването на важни минерали, които са приети с храната, регулацията на белтъчния обмен и други. По време на бременността витамин B9 е отговорен за синтеза на ДНК, физическото развитие на плода, формирането на силен имунитет и т.н.

Необходимата дневна доза при бременност се увеличава с около 50 до 60 %. По време на бременност здравословната дневна доза е около 600 до 800 мг. Важно допълнение е, че фолиевата киселина в хранителните вещества се разрушава по време дори на щадяща топлинна обработка, което подсказва необходимостта да се приема и като хранителна добавка. Дневната доза посочена по-горе следва да се коментира допълнително със специалист, тъй като всеки организъм е строго индивидуален.


Съдейства мозъчното здраве
Изследванията върху това, как фолиевата киселина действа на мозъка, показват, че ниските нива на фолиева киселина в кръвта могат да бъдат причина за нарушена мозъчна функция. Според резултати от проучвания, липсата на фолиева киселина в организма се свързва с повишен риск от проява на деменция. Ниските нива на фолиева киселина са свързани с повишен риск от умствени увреждания при възрастни възрастни (NCBI).

Други проучвания доказват, че фолиевата киселина може да подобри мозъчната функция при хора с умствени увреждания и да помогнат в лечението на болестта Алцхаймер.

Намалява рисковете от проява на сърдечно-съдови заболявания
Приемът на фолиева киселина може да помогне за подобряване на здравето на сърдечно- съдовата система и да намали риска от проява на някои сърдечно-съдови заболявания.

Обикновено повишените нива на елемента хомоцистеин са свързани с повишен риск от развитие на сърдечно- съдови заболявания. Нивата на хомоцистеина в кръвта се определят от множество фактори, сред които хранителни навици, генетични и биологични фактори и т.н.

Фолиевата киселина има основна роля в метаболизирането на хомоцистеин в организма. Респективно това означава, че по-ниските нива на фолиева киселина могат да се отразят неблагоприятно върху нивата на хомоцистеин в кръвта. Според проведени проучвания, балансираното и пълноценно набавяне на фолиева киселина може да намали нивата на хомоцистеин и съответно риска от сърдечно-съдови заболявания (NCBI).

Освен това е доказано, че добавките с фолиева киселина подобряват притока на кръв и балансират нивата на кръвното налягане, което може общо да подпомогне в подобряването на сърдечно-съдовата функция. 

 Освен това, този елемент е необходим за кръвотворенето, нормалното функциониране на имунната система, стимулира производството на белтъци в тялото, участва във въглехидратния и мастния обмен, снижава нивата на лошия „LDL“ холестерол, подпомага произвдоството на серотонин в кръвта, съдейства за нормализиране на стомашно-чревната функция, подобрява работата на черния дроб и съдейства процесите по изхвърлянето на токсини от организма.


Дефицит на фолиева киселина 

Недостигът на фолиева киселина в организма може да се прояви в следната симптоматика:

 • Раздразнителност, главоболие
 • Проблеми със съня
 • Депресия
 • Проблеми с паметта и концентрацията
 • Лесна уморяемост
 • Сърцебиене, главоболие и задух
 • Замаяност
 • Скованост на крайниците
 • Загуба на апетит
 • Трудно заздравяване на рани
 • Коремни болки и други.
 • Изтръпване на крайниците и други.


Фолиеводефицитна анемия
Този тип анемии възникват при дефицит на фолиева киселина или недостиг спрямо потребностите за организма. Или неудовлетворяващо количество фолиева киселина прието с храната или посредством друг източник (хранителни добавки със B9, или на основата на B9). Фолиеводефицитната анемия може да се прояви и при невъзможност за нейното правилно усвояване в организма. Фолиеводефицитната анемия наподобява B₁₂ дефицитната анемия, но премината значително по- леко от нея.


Източници на фолиева киселина:

 • Семена и ядки, царевица
 • Свежи листни зеленчуци (магданоз, мента, коприва, спанак, маруля, броколи, коприва и други), сушени плодове (боровинки, сливи, фурми, кайсии);
 • И други зеленчуци карфиол, аспержи, рукола, червено цвекло, бамя, тиквички;
 • Черен дроб, говеждо и свинско месо, риба тон, сьомга, мляко, извара, яйца, кашкавал.
 • Авокадо, папая, портокал, тиква, малини, банани и други


  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com
фолиева
Подобни публикации