СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Всичко, което трябва да знаем за обмяната на аминокиселините (част 1)

amino
rss

Белтъците представляват сложни молекули (макромолекули), които имат изключително важна роля в човешкия организъм. Белтъците са незаменима съставна част на човешките клетки, които преминават през непрекъснат процен на регенерация. По същество тези елементи са комплекс от аминокиселини. Белтъците извършват, така да се каже по-голямата част от общата работата в човешките клетките и са жизненонеобходими и структурополагащи. Протеините са градивен елемент на всяка клетка и  тъкани в човешкото тяло и са заети със формирането на клетката, нейната функционалност и взаимодействие. [1]

Както знаем, животинските белтъчини са основен източник на протеини за човешкия организъм. При консумация, животинските белтъчини се абсорбират и разграждат до амикиселини в тялото благодарение на наличните храносмилателни ензими. Храносмилателните ензими в човешкото тяло могат да се раделят по функция и свойства. Основно голяма част от тях е ангажирана с това да разгради т.нар. плазмени белтъци (белтъци намиращи се в кръвната плазма), а друга част ензими пък имат задачата да съдейства усвояването на нуклеиновите киселини и т.н.

Целта на този процес е превръщането на белтъците в енергия като преобразуването на 1 грам белтък се равнява на приблизително 4,5 kcаl или това за 18, 8 kJ (kJ-приемът на енергия).

Белтъците не са сред елементите, които формират резерви в нашето тяло, както например въглехидратите и по тази причина е изключително важен правилният им обмен в организма ни.
Нивата на наличните белтъци в тялото, тяхната абсорбация и разграждане е от съществено значение за състоянието на нашия организъм и общото здраве. Именно поради това, белтъците се намират под контрола на няколко елемента. Тези елементи имат за задача да гарантират правилното случването на множеството процеси зазсягащи белтъчната обмяна – инсулинът, глюкокортикоидите, тироксинът, соматотропният хормон и някои производни на хормона тестостерон са ангажирани с тази важна задача .


Накратко за аминокиселините
Аминокиселините са основните структурни единици на белтъците. От известните в природата 80 аминокиселини само 22 имат значение като съставна част на хранителните белтъци. Част от аминокиселините се явяват незаменими, т.е. те не могат да се синтезират от човешкия организъм и задължително трябва да постъпват с храната- валин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, треонин, триптофан, фенилаланин, хистамин. Незаменимите аминокиселини осигуряват нормален растеж при децата и подрастващите и оптимален азотен баланс при възрастните. Незаменимите аминикиселини се наричат есенциални. Техните количества и съотнощения определят т.н. „биологична стойност“ на хранителните белтъци. С тази най-висока биологична стойност се характеризират белтъци в храните от животински произход – яйца, месо, мляко, риба. Висока е биологичната стойност и на белтъците на ядковите плодове и соята. Биологичната стойност на белтъците зависи от аминокиселинния им състав и се определя чрез сравнение с еталонни аминокиселинни скали. Според FAO [2] най-добрата аминокиселинна комбинация е утвърдена през 1978 г. и с нея се правят всички сравнения на белтъците в храните. За „еталонен“ се приема белтъкът на кокошето яйце. [3]

Какво е аминокиселинна обмяна и защо е толкова важна?
Аминокиселините
са сходни с мазнините и въглехидратите по отношение на това, че се окисляват в тялото, за да снабдят организма с енергия.
„Възрастният човек получава от тях около 1250 kJ или 300 kcal дневено, т.е. попълва около 10%-15% от енергийните си нужди за сметка на окислението на аминокиселините. Обаче пълното им окислението до  (въглероден диоксид) и O (вода) не винаги е възможно: от една страна, аминогрупата се превръща в урея, а, от друга страна, въглеродният скелет в редица случаи не се разгражда а се отделя в урината под формата на доста сложни съединения.“[4]

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме 10/Ten BCAA в съотношение 2:1:1.

Повече за BCAA (Левцин: Изолевцин: Валин) 
Съществуват няколко вида съотношения между есенциалните елементи в BCAA (Левцин: Изолевцин: Валин).  

Левцинът е незаменима аминокиселина, една от трите разклонени аминокиселини в групата на BCAA – разклонени аминокиселини, която подобрява състоянието на протеиновия баланс в скелетните мускули. Левцинът е най- силният двигател на белтъчините в анаболните процеси. Това означава, че левцинът е отговорен за важна задача – протеиновия синтез. Освен това левцинът е елемент, който е  натоварен с възпрепятстването на катаболните процеси  или тези по разграждането на мускулна тъкан и едновременно с това засилва анаболните процеси в организма.

Изолевцинът също е есенциална аминокиселина. Сред главните й качества е участието в образуването на хемоглобина и способността за регулиране нивото на кръвната захар. Изолевцинът съдейства повишаването нивата на енергията и издръжливостта, и съдейства за бързото възстановяване. Комбинация между изолевцин, левцин и валин, съдейства за повишаване на физическата издръжливост и снабдяването на мускулите с необходимата енергия.

Валинът е третият компонент на BCAA и също е незаменима аминокиселина, която човешкият организъм не може да произвежда. Валинът принадлежи към групата на двадесетте протеиногенни аминокиселини (тези които изграждат белтъците). Валинът играе важна роля и в поддържане на азотното равновесие (азотен баланс) в организма. Това означава, че действа уравновесяващо и балансиращо над приетото в организма и разпаднатото при обмяната на веществата количество на белтъци. Освен това валинът стимулира мускулния метаболизъм и подпомага регенерацията на тъканите и възстановителните процеси.

BCAA увеличават издръжливостта и ускоряват възстановяването след тежки физически натоварвания
Попадайки в кръвообращението, BCAA се прикрепя към мускулните клетки и нишки, и служи за вече наличен източник на енергия. Трита елемента левцин, изолевцин и валинс включени в групата на ВСАА не преминават през чернодробния метаболизъм. BCAA се съхраняват в тъканите на мускулатурата поради това се определя и основната им биологична роля да стимулира протеиновия синтез в мускулите. За разлика от другите аминокиселини, аминокиселините с разклонена верига се метаболизират по- бързо и това се случва директно в мускулите. Така се обяснява и тяхното предимство, тъй като притежават способността да подпомагат качествената регенерация на мускулните клетки след тежки тренировки.BCAA стимулират мускулния растеж  и предпазват от загуба на мускулна маса
В този смисъл, BCAA са аминокиселини с важно свойство да съдействат протеиновия синтез за растеж на мускулната маса и регенерация на мускулната тъкан. Овен че съдействат синтезирането на протеина, BCAA намаляват неговото разграждане. ВСАА се считат за най-важните анаболни и антикатаболни (такива, които възпрепятстват разрушителните, катаболни процеси в организма) есенциални аминокиселини. Приемът на 10/Ten BCAA:

  • Ускорява възстановяването след физически натоварвания
  • Увеличава издръжливостта
  • Подпомага изгарянето на мазнини и редуцират наднорменото тегло
  • Стимулира мускулния растеж
  • Регулира нивото на кръвна захар
  • Потиска общата умора по време на продължителни натоварвания
  • Предпазва от загуба на сила и мускулна маса
  • Енергизира и тонизира тялото    Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.
аминокиселини


Използвани източници:

[1] MedlinePlus, „What are proteins and what do they do?“, NIH
[2] Food and Agriculture Organization, www.fao.org
[3] Еникoвa Р.,“ Хигиена на храненето“; Под редакцията на доц.д-р Р. Eникoвa, дм, Плeвeн (2014)
[4] Гачeв Е., Биохимия, XI.2. Oбмяна на aминокиселините; Глава XI. Бeлтъчнa и аминoкиселиннa oбмянa, (1996)

*аминокиселина

Подобни публикации