СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Подходящ ли е приемът на цинк като превенция срещу COVID-19?

nk a 1
rss

Накратко за цинка
Цинкът е елемент
, който участва във формирането на клетъчния метаболизъм, а това е от съществено значение за имунитета. Цинкът e минерал, който е отговорен за ензимните функции, за естественото развитие и растеж, за качественото зaздрaвявaнe нa рaнитe, за нормалното кръвocъcирвaнe, зa възстановяването на клетките и тъканите и други.

Цинкът е сред елементите, които не се синтезират самостоятелно в човешкия организъм, а същевременно е изключително необходим за множество органични функции.

Доказано е, че недостигът на това хранително вещество влияе значително върху способността на имунна система да функционира правилно. Логично това излага организма ни на повишен риск от инфекции и болести (грипове и вируси), тъй като имунната система не може да неутрализира действието на постъпили бактерии и вируси.

Предстои да разгледаме повече за това какво сочат проучванията по отношение на активността, която има цинкът върху коронавирусната инфекция. Ще представим кратък преглед на различни клинични изпитвания, които концентрират вниманието върху този минерал като ефективна превенция срещу COVID-19.   

Множество проучвания разгледат връзката на цинка с имунната способност на човешкото тяло и протективната роля, която има този минерал. Цинкът е основен микроелемент, който действа като сигнална молекула, което го превръща в елемент с жизненоважна роля във физиологията на имунната система.

Противовъзпалително действие
Доказва се, че цинкът действа като противовъзпалително средство и също така функционира като антиоксидантна стабилизираща мембрана. [1] Дефицитът на цинк се отразява пряко на синтеза на имунните клетки и тяхната функционалност. Недостигът на това хранително вещество може да резултира неблагоприятно върху важни функции като фагоцитоза. [2]

Според изследвания върху животни, дефицитът на цинк се свързва с намаляване функционалността на тимуса и лимфоидната тъкан, което представлява пречка за производството на важните Т-клетки на имунната система. [3]  
Т клетките или Т-лимфоцитите представляват вид бели кръвни клетки (лимфоцити). Т клетките се продуцират в тимуса. Този вид клетки, подобно на останалите имунни клетки имат задачата да циркулират в тялото. Т клетките има способността да получават сигнал за наличието на патогенни и патогеноподобни агенти в тялото. Т клетките извърват „сканиране“ на зловредни патогени и в съответствие с идентифицирането им, действат неутрализиращо.

Цинкът е изключително важен за поддържането на  имунната система на оптимално ниво. Според проучвания, цинкът може да бъде изключително ефективен в борбата с инфекции засягащи горните дихателни пътища. Приемът на цинк в рамките на 24 часа от първите признаци на настинка или грип може да съкрати продължителността на заболяването. Също така може да помогне за намаляване тежестта на симптомите и цялостното протичане на инфекцията. Причината за това е, че цинкът има свойството да засили производството на антитела, които се борят с инфекцията.Следователно, недостигът на цинк може да увеличи риска от инфекции. В някои по-стари проучвания СЗО съобщава, че е възможно недостигът на цинк да бъде причина за около 13% от всички инфекции на долните дихателни пътища, най-често пневмония и грип, при деца на възраст под 5 години.[4]

 Други клинични проучвания, доказват активността на цинка при защита на тъканите.

Дихателните пътища са покрити с епител, които е изграден от епителни клетки. Според пручвания, нарушенията в целостта на този епител улесняват навлизането на вируси и други патогени, което предполага навлизането им и в кръвния поток. Доказва се, че цинкът подобрява целостта на белите дробове при изследвания върху животни. [5]

От друга страна, недостигът на цинк е свързан с повишени нива на клетъчните медиатори на възпалението. Това означава, че дефицитът на цинк може да свърже с по-тежка развитие на възпалителните заболявания, особено такива, засягащи белите дробове. [6]

Освен това, хранителните добавки с цинк могат да бъдат чудесно средство, придружаващо, в лечението на при грипове и настинки. Регулярният прием на хранителни добавки с цинк е обещаващ и щадящ начин за поддържане на естествените имунни сили и формирането на стабилен имунитет. Приемът на цинк се осъществява по схема, тъй като точната дневна доза е изключително важна.

Цинкът има качествата да съдейства процесите по формиране и производство на клетките. Освен това този елемент има свойството да активира процеси по производството на имуноглобулини (серумни гликопротеини). Имуноглобулините са мини елементи, които изграждат антитела като по този начин повишават имунната функция и блокират действието на постъпилите бактерии „неприятели“ в организма.

Цинкът е необходим за развитието има имунните клетки и има съществена роля в „комуникацията“ между тях [7]. Именно това, подчертава важността на този елемент като важен имуномодулатор в тялото, който има качеството да подобри имунния отговор на организма.

Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Цинк на капсули.


Приемът на цинк:

  • Подпомага имунната система
  • Съдейства бързото оздравяване при грипове и настинки
  • Действа като антиоксидант
  • Подпомага зарастването на рани
  • Спомага за защита на кожата от външни фактори

    Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.
цинкИзползвани източници:

[1] Prasad AS (2009) Zinc: role in immunity, oxidative stress and chronic inflammation. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 12(6):646–652. https://doi.org/10.1097/MCO.0b013e3283312956

[2] Reviewed by Brunilda Nazario, „Can I use Zinc to help treat or prevent coronavirus?“ , WebMD, www.webmd.com, October 13, 2020

[3] Amit Pal, Rosanna Squitti, Mario Picozza, Anil Pawar, Mauro Rongioletti, Atanu Kumar Dutta, Sibasish Sahoo, Kalyan Goswami, Praveen Sharma & Rajendra Prasad, „Zinc and COVID-19: Basis of Current Clinical Trials“, SprigerLink, link.springer.com, (2020)

[4] Fraker PJ, DePasquale-Jardieu P, Zwickl CM, Luecke RW (1978) Regeneration of T-cell helper function in zinc-deficient adult mice. Proc Natl Acad Sci U S A 75(11):5660–5664. https://doi.org/10.1073/pnas.75.11.5660

[5] Inga Wessels, Benjamin Rolles, Lothar Rink, „The Potential Impact of Zinc Supplementation on COVID-19 Pathogenesis“, NCBI, Zinc Protects the Human Body From Entering of the Virus; b. Zinc is essential for preserving tissue barriers, (2020)

[6] Inga Wessels, Benjamin Rolles, Lothar Rink, „The Potential Impact of Zinc Supplementation on COVID-19 Pathogenesis“, NCBI,Zinc Balances the Immune Response During Infectious Diseases, (2020)

[7] Eugenio Mocchegiani, Robertina Giacconi, Catia Cipriano, Marco Malavolta, „NK and NKT cells in aging and longevity: role of zinc and metallothioneins“, NCBI, (2009)

Подобни публикации