СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Работа от вкъщи: Как да направим хоум офиса по-удобен и уютен?

pexels photo 4458556
rss

Ако през изминалата година вашата спалня, кухня или определен кът от жилищно ви пространство са приели функциите на офис, то е възможно тялото ви да усеща негативните ефекти от това. Може ли тези ефекти да бъдат минимизирани и как?
Според проучване, направено от One Call, компания-доставчик на здравни услуги:

  • с 10,3% са се увеличили контузиите и травмите на китката или предмишницата
  • с 13,2% са повече оплакванията от болка в ръцете и краката
  • с 16,2% са се увеличили случаите на цервикалната радикулопатия, възпаление или увреждане на нерви в шийните прешлени
  • с 24,6% са се увеличили оплакванията от болка в долната част на гърба

Какви са всъщност причините?
На пръв поглед не изглежда, работата в офис и работата от вкъщи да се различават толкова, дори се предполага, че второто носи известни предимства по отношение на личното време. Но дали е така?

Истината е, че има плюсове и минуси. Разбира се, домашната атмосфера не е правилно пригодена за работа, а това неизбежно се свързва с проява на напрежение у работещия. Става дума за липсата на удобно работно място и необходимото офис оборудване.

Но не само това, причините могат да бъдат такива от социален, физически, психически и емоционален характер. 

Как можем да направим хоум офиса по-удобен и уютен?

Подкрепете долната част на гърба си
Продължителното седене нарушава кръвообращението, намалява правилното снабдяване на тялото с кислород, затруднява храносмилателните процеси, негативно повлиява ендокринната функция, натоварва гръбначния стълб и подлага междупрешленните дискове на непрекъснато напрежение.

Това, с което можете да смалите тези негативни ефекти е като осигурите допълнителна подкрепа на долната част на гърба. За тази цел можете да използвате анатомична облегалка, малка възглавница или дори навита хавлиена кърпа, която да притиска долната част на гърба и да намали натоварването.  

Това ще намали напрежението, което поемат междупрешленните дискове, като по този начин ще намали умората и тежестта в гърба и кръста. Обърнете внимание и на положението на тялото ви, торсът не трябва да бъде усукан, ръцете трябва да бъдат на нивото на клавиатурата, лактите е препоръчително да имат опора.

Спазвайте стриктна хигиена на работа
Часовете прекарани в гледане на екрана неминуемо оказва негативни ефекти върху зрението. В тази връзка е важно стриктно спазване на работна хигиена – всеки прекаран час пред компютъра да бъде последван от 5-7 минути почивка, през които погледът да се фокусира над далечни обекти. Това ще намали струпването на напрежение в очите, както и възникването на сухота. В тази връзка, при ежедневна работа пред компютър, се препоръчва използването на изкуствени сълзи.

Очите ни непрекъснато произвеждат определено количество сълзи, които образуват т. нар. слъзен филм (слой). Това се случва благодарение на работата на слъзната жлеза. Слъзната жлеза има задачата да произведе определено количество сълзи, които имат чисто защитна функция за очите. Целта на мигателните движение, които осъществяваме непрекъснато, е равномерното покритие на роговицата и конюктивата с произведения слъзен филм. Слъзния филм е защитно покритие, което обгръща окото. Функцията на слъзния филм е фундаментална за зрението, тъй като всяко премигване почиства и заглажда повърхността на роговицата. Без този слъзен филм, нормалното зрение не е възможно.


Опитайте се да се движите колкото се може повече
Продължително ограничената двигателна активност може да има изключително негативни ефекти по отношение на общото здраве. В тази връзка е препоръчително да намерите приятен и забавен начин да раздвижвате тялото си всеки ден. Практикуването на динамичен стречинг – 20 минути всеки ден ще съдейства за подобряване мобилността на ставите, подкрепа на кръвообращението и обменните процеси, както и подобряване тонуса на тялото.

Липсата на двигателна активност през по-голямата част от деня трябва да се компенсира с продължителни разходки на открито. От една страна, това ще съдейства за почивка на мозъка и очите, а от друга страна, ще подпомогне за подобряване на обменните процеси в тялото и поддържане на теглото.

Важно е да се отбележи, че е добре да помислите за натоварването, което поема долната част на тялото, независимо от това, че всъщност не се движите – краката ви се изморяват. Продължителното време, прекарано в седеж пречи на нормалната циркулация на кръвта. За да намалите тези ефекти можете да използвате предмет, върху които да поставите под краката си, докато седите. Трябва да се каже още, че е важно да сменяте позицията на вашето тяло възможно по-често.

Нерядко срещата грешка по време на работа пред компютър е седенето с кръстосани крака, което изключително натоварва ставите и връзките. Ако усетите неразположние или болка в долната част на тялото, то по-добре е да станете и се разходете за няколко минути.


Направете график на работния си ден
Факт е, че домашният уют ни дава изобилие от възможности – да работим в избрано от нас време, да почиваме в избрано от нас време, да се занимаваме с домакински или лични задачи измежду работните и т.н. Оказва се обаче, че този подход е далеч неподходящ и по този начин работата изостава и се натрупва. Това се дължи на факта, че границата между личното и работното време се размива, което е неизбежно. Липсата на ясно установена продължителност на работното време предразполага към увеличаване на работните часове, което е нездравословно и непрепоръчително. Това, което много би ни помогнало е поставянето на точен час за начало и край на работния ден. В стандартния работен хабитат сме свикнали да почиваме в точно определени часове от деня, добре би било ако успеем да пренесен този график и в домашната работна среда. Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.


работа

Подобни публикации