СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Връзката между имунната и храносмилателната система

stomach
rss
Човешкото тяло е дом на милиони бактерии, сред тях такива с полезно действие за организма, но и опасни. В общия случай в човешкото тяло има повече от 600 вида бактерии. Изключително голям обем бактерии са концентрирани в стомашно-чревния ни тракт. Една по-голяма част от тези бактерии е необходима и жизненоважна за правилното функциониране на стомашно чревния-тракт. Въпросът е: Как реагира имунната ни система? И още каква е връзката между имунната и храносмилателната система. Именно на тези въпроси предстои да се опитаме да отговорим.

Бактериите в стомашно-чревния тракт
Нека да разгледам малко по-детайлно бактериите, които се намират в стомашно-чревния тракт. Броят на бактериите и техния вид зависят от характеристиките на всеки индивид (възраст, начин на живот и хранене, здравословен статус и т.н.). Най-голямо значение сред изброените има начинът на хранене, разбира се. 
Всяко новородено дете се ражда със стерилен храносмилателен тракт, в който малко след раждането започва колонизирането на микроорганизми. Това е напълно разбираемо поради няколко причини – новата заобикаляща среда, приемът на храна, вода и т.н. Някои от първите бактерии, които се формират в стомашно-чревния тракт на всяко новородено са бифидобактериите (до часове) и ентеробактериите (до дни).

Ентеробактериите „Enterobacteriaceae“ представляват голяма група, грам-отрицателни пръчковидни, бактерии. Ентеробактериите се заселват в стомашно-чревния тракт с приема на мляко. Тези бактерии се развиват до няколко дни след раждането на индивида, а малко по-късно стават неизменна част от стомашната микрофлора.  

Бифидобактериите „Bifidobacterium“ се установяват по същия начин, но малко по-бързо. Бифидобактериите представляват група, грам-положителни, бактерии. Тези бактерии са необходими за формиране на стомашната микробиота не само при хората, а и при всички бозайници.

Благодарение на взаимодействието на тези и други бактерии в стомашно-чревния тракт се генерират множество микробни популации. Именно на тях се дължи храносмилателната способност.

Каква е връзката между имунната и храносмилателната система?
Знаем, че имунната система е съставена от редица компоненти, които имат задачата да „сканират“ разнообразни агенти от микрообкръжението с цел защита на организма. Микробните популации в стомашно-чревния тракт имат непрекъсната „комуникация“ с имунната система като стимулират производството на имуноглобулини А (т.нар. IgA). Този процес трае непрекъснато като за 24 часа микробните популации генерират до 5 g антитела. Тези антитела пък се свързват с други бактерии и хранителни антигени. Имуноглобулините са мини елементи, които изграждат антитела като по този начин повишават имунната функция и блокират действието на постъпилите бактерии „неприятели“ в организма. Имуноглобулините се обособяват в няколко вида – IgA, IgG, IgM, IgE, IgD. Всеки вид имуноглобулини е ангажиран с различни задачи в организма, освен с общата задача – идентифициране на чужди обекти в микрообкръжението.

Разполага ли храносмилателната ни система със собствена имунна система?
Това звучи доста странно, дори невероятно, но е така. Причината за това връзката на стомашната лигавица с външната среда, което пък респективно предполага контакт с множество патогени. Именно поради това, храносмилателната система изгражда специализирана защита (лигавична имунна система).

 
Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме комбинация от 6 изключително ценни бактерии във всяка опаковка на Probi Max.
Probi Max e висококачествен пробиотик, който дължи мощното си действие на шесте по-горе изброени бактерии – приятели на човешкия организъм – Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophiles, Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium spp, Lactobacillus lactis, Lactobacillus casei. Probi Max е продукт, който съчетава многокомпонентното им действие. Именно това, превръща Probi Max в изключително ефективно средство, което ще подпомогне правилното функциониране на имунната, стомашно-чревната, отделителната и пикочо-половата система.

Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus acidophilus
представлява вид бактерия, която е част от бактериалното семейство „Lactobacillus“. Lactobacillus acidophilus се намира в стомашно-чревния тракт, като е концентрирана предимно в червата. Lactobacillus acidophilus е бактерия -приятел на човешкия организъм (NCBI), тъй като е ангажирана с това да произвежда важният ензим- лактаза. Този ензим разгражда лактозата, която се намира в млякото, до млечна киселина. Именно поради това Lactobacillus acidophilus има силно пробиотично действие над организма.

Streptococcus thermophiles
Streptococcus thermophiles
е стрептококова, грам-положителна бактерия, участваща в млечнокиселата ферментация (NCBI). Тази бактерия е от семейство „Streptococcaceae“ и е типичен лактобацил, бактерия-приятел на човешкия организъм, а и полезен щам за човешкото здраве. Streptococcus thermophiles е единствената безвредна за човека стрептококова бактерия.

Lactobacillus bulgaricus
Lactobacillus bulgaricus е бактерия
, която ни е сравнително по-позната като компонент сред останалите в Probi Max. Lactobacillus bulgaricus е една от бактериите, които участват в млечнокиселата ферментация. Тази бактерия се отличава с изключително полезно действие. Естествената й среда е храносмилателният тракт, Lactobacillus bulgaricus е част от чревната микрофлора и съдейства голяма част от процесите по храносмилане, както и процесите случващи се в отделителната система. 

Bifidobacterium spp
Bifidobacterium spp
е щам бактерия, който също е концентриран в стомашно-чревния тракт. Bifidobacterium spp има две основни функции в човешкото тяло и те са – да съдейства процесите по храносмилането и да предпазва стомашно-чревния тракт от влиянието на постъпващите вредни бактерии. Действието, което Bifidobacterium spp има над стомашно-чревния тракт има пряка връзка с имунния отговор като го модулира положително (NCBI). Bifidobacterium spp действа като подсилва производство на цитокини (сигнални молекули). Цитокините пък има качеството да модулират равновесието между хуморален и клетъчен имунен отговор на организма. 


Lactobacillus lactis
Lactobacillus lactis
представлява грам-положителна бактерия, която също участва в млечно-киселата ферментация, подобно на Streptococcus thermophiles, дори е от същото семейство „Streptococcaceae“. Lactobacillus lactis подпомага организма в следните направления:

  • Има противовъзпалително и антиоксидантно действие 
  • Балансира чревната микрофлора
  • Намалява рисковете от проява на възпалителни заболявания на червата
  • Подпомага в понижаване на кръвното налягане
  • Има активност и силен инхибиращ (неутрализиращ) ефект срещу няколко вида гъбички от родовете Aspergillus, Fusarium и Candida.

Lactobacillus casei
Lactobacillus casei
е вид бактерия, която се намира в естествено състояние в червата, чревната микрофлора, пикочните и половите пътища. Благодарение на наличието на този вид бактерия в организма, се случва усвояването на хранителните вещества от приетата храна. Според проучвания, този щам бактерия контролира действието на някои от по-вредните микроорганизми, намиращи се в червата. При дефицит на този вид бактерия е възможно проявлението на възпалителни стомашно-чревни заболявания.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

имунната

Подобни публикации