СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Тренировките – повече или по-ефективни

file 1
rss

За никого не е тайна, че резултатите идват благодарение на усилена работа и постоянство. Ако искаме да бъдем в добра форма, трябва да спортуваме, да се храним правилно, и не на последно място – да си почиваме качествено. Много от нас обаче си мислят, че колкото повече тренираме – толкова по-добри резултати ще имаме. Колкото повече тежести вдигаме – толкова по-силни ще сме , колкото повече кардио правим- толкова повече ще отслабнем– логично, нали? Да, но когато става въпрос за човешкия организъм – нищо не е толкова лесно и еднозначно.

Тренировъчен обем

За да имаме прогрес в тренировките, трябва да достигаме някакъв праг на възможностите си и леко да го подминаваме. Този праг е различен за всеки човек и зависи от много различни фактори като години, тренировъчен стаж и др. Това означава, че трябва да надминаваме себе си всеки път с мъничко. Е – всичко това не показва ли, че е по-добре да тренираме повече – за по-добри резултати?

Не бързайте!

Не всяко увеличаване на тренировъчния обем е придружено с повишаване на резултатите. Когато това увеличаване е съпроводено с неблагоприятни фактори като некачествено възстановяване и прекомерно натоварване, може много бързо да се стигне до негативни резултати.

Чували ли сте за Закона на намаляващата възвръщаемост?

Този закон гласи, че като започнем от определена точка, последователното добавяне на елементи от променлив ресурс (напр. труд) към устойчив фиксиран ресурс, води до намаляване на пределния резултат.  Отнасяйки се за икономиката, той идеално пасва и на нашия пример в тренировките и това, че максимата – „колкото повече, толкова повече“ не е правилно.

Колко често?

Това колко пъти да тренирате седмично зависи от фактори на нервната ви система и способността да се възстановявате след тренировка. Като цяло честотата на трениране не е чак толкова важен фактор. Дори, когато започнем да тренирам от 4 на 7 пъти седмично, във времето ще започнем да даваме все по-малко от себе си на всяка тренировка, защото изтощението ще е много повече и накрая ще се окаже, че 4 пъти седмично качествена тренировка е по-ефективна от цял седмица в залата. Затова разпределяйте тренировките си в 3-4 дни, за да може да сте заредени и отпочинали за всяка тренировка. 

Запомнете – качество , а не количество!

Добре, но как да разпределя тренировките правилно?

Има най-различни тренировъчни програми – такива за цяло тяло, само определени мускулни групи, кръгови, кросфит и т .н. Най-важното, което трябва да направите в избора на програма за себе си е – да изберете тази, която ви харесва най-много. Да – няма нужда да тичате маратон, ако обичате да тренирате във фитнеса. Няма нужда да тренирате тежко и изтощително ако предпочитате леки, зареждащи тренировки . Това – което ви доставя удоволствие ще доведе до най-добри резултати, защото със сигурност ще го правите най-редовно. Ключът е в постоянството. А сме най-активни и последователни в действията, които ни доставят удоволствие. Ефективните тренировки са разнообразните тренировки. Тези, при които има надграждане и предизвикателство, правилно разпределени във времето и съобразени с желанията и възможностите на нашия организъм.

Както всичко в живота, така и при тренировките истината за тяхната честота на провеждане е в търсенето на златната среда-умерено и полезно . Няма точен отговор на това как, кога и колко. Всеки човек трябва да намери неговата златна среда – като това означава да може да се възстановява добре, и да се чувства жизнен извън залата . Не забравяйте, че мускулите ни растат, когато си почиваме. Това не означава, че дните когато не спортуваме в залата (или вкъщи) не трябва да бъдем активни. Разходки, колоездене, плуване и всякакъв вид движение са в плюс за активната ни почивка и доброто ни общо състояние.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

тренировки

Подобни публикации