СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Витамин B8 – защо е толкова важен за организма?

b8
rss


Повече за витамин B8
Витамин B
(или инозитол) представлява витаминоподобен компонент, който в голяма степен се произвежда самостоятелно в нашия организъм (до 80% от наличното количество на витамин B8 в организма се синтезира самостоятелно.  

За първи път този витамин е открит, след провеждане на изследвания от руският учен Паладин през1895 година. Първоначалното наименование на витамин B8 е фитинова киселина, което се използва и до днес.

По структура витамин B8 се характеризира като водноразтворим коензим, което означава, че се разтваря във вода, подобно на витамините от група B. Водоразтворимите витамини се характеризират с различна структура от мастноразтворимите и това се изразява в  липсата на мобилност в техните молекули или водоразтворимите не се транспортират самостоятелно и свободно.   

Този елемент се намира във всички органи на човешкото тяло, но предимно е концентриран в структурата на нервните клетки, още в кръвта и вътреочната тъкан.

Роля на витамин B8 в организма

 Най-общо този елемент е необходим в няколко направления –  за работата не нервната, отделителната и репродуктивната система, за кръвта и кръвното налягане и за клетъчната защита.

Важен за правилното функциониране на нервната система
Витамин B8
има важна защитна роля като предпазва клетките от пропускливост и по този начин ги защитава и намалява рисковете от клетъчни увреждания. Вече споменахме, че витамин B8 е концентриран главно в мембраните на нервните клетки в тялото ни. Благодарение на наличието на инозитола се насърчава правилното транспортиране на нервните импулси, което го прави елемент със съществено значение за работата на нервната система.

glavna cropped

Подпомага обмяната на веществата
Витамин B8
насърчава правилната обмяна на веществата в организма и най-вече мазнините в тялото. Инозитолът е елемент, благодарение на който се балансира циркулацията на липидните групи. Витамин B8 съдейства синтеза на фосфолипиди. Фосфолипидите представляват вид липиди, които са изградени на глицеролна база. Всъщност благодарение на тях се намалява струпването на мазнини в черния дроб. Витамин B8 действа и като помощник в метаболитните процеси и помага правилния разпад на веществата, което е важно за усвояването им в тялото.

Стимулира мускулната и мозъчната активност
Витамин B8
подпомага за по-бързото производство на белтъчни молекули в организма, което особено допринася мускулната активност и растеж. Инозитолът е хранително вещество, което успешно съдейства и мозъчната работа като може да подпомогне концентрацията, паметта и настроението.


Подпомага функционалността и работата на репродуктивната система
И женската, и мъжката плодовитост имат особена връзка с наличието на инозитол в кръвта. Инозитолът подпомага правилното делене на яйцеклетките и сниажва завишените нива на важният женски хормон- естрогена. При мъжете, витамин B8 увеличава количесвото и качеството на сперматозоидите.


Дефицит на витамин B8 в организма

За недостиг на витамин B8 в организма може да подскажат следните индикации:

 • Липса на енергия
 • Поява на дерматити
 • Мускулни болки и крампи
 • Загуба на апетит
 • Проблеми с кръвообращението
 • Повишен холестерин над нормалното съдържание в кръвта (над  7,3 милимола)
 • Косопад

vitamin b8 foods

Храни, богати на витамин B8

 • Бобови и пшенични култури
 • Сурови ядки
 • Цитрусови плодове
 • Мед
 • Сусамов тахан
 • Зеле, моркови, грах, домати, спанак, картофи, диня, папая, карфиол, авокадо, гъби
 • Хайвер и някои морски деликатеси
 • Черен дроб и други.

  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com
витамин

Подобни публикации