СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Магията на шипковото брашно: противовъзпалителни и антиоксидантни свойства

shipkovo brashno
rss

Шипковия плод – познат, достъпен, полезен. Знаете ли всъщност, че шипката е „Царицата на билките”? Природата е превърнала плодовете на шипката в своеобразен склад на витамини. Още в дълбоката древност, когато хората разчитали на народната медицина, древногръцките учени Теофаст и Диоскорид, предписвали шипковия плод, като противовъзпалително и антиоксидантно средство. Шипката е изключителен плод с много високо съдържание на витамин C,в съчетание с витамините В1, В2, К, Е, А и РР. Плодовете са наситени с минерали като цинк, селен, калций, калий и магнезий, както и са изключително богати на така необходимите за човешкия организъм каротеноиди и флавоноиди.

Позната най-вече под формата на чай или мармалад, при изсушаване и смилане на прах, шипката се превръща в един незаменим продукт, а именно шипково брашно. Продукт, който има изключително разнообразно приложение и уникални ползи за здравето. Сушенето на плодове е деликатен и трудоемък процес. За да запазим натрупаните от природата полезни вещества се изискват специални условия на сушене – ниска температура и много време. По този начин, без да е подлаган на висока температура и термична обработка, плодът успява да запази всичките си полезни свойства и съставки.

Шипковото брашното има мощно антиоксидантно, противовъзпалително и антибактериално действие. Благоприятно въздействие оказва на кръвоносните съдове, черния дроб и бъбреците. Подпомага функционирането на имунната система, като предпазва от вирусни, грипни и хронични заболявания. Поради разнообразния си химичен състав екстрактите от плодове на шипка проявяват гастропротективен ефект. Притежават мощна имуномодулираща и антимикробна активност. В редица in vitro и in vivo тестове е доказана лечебната сила на шипката. Безспорни доказателства са натрупани по отношение на приложението и като антиревматоиден и имуностимулиращ агент.[1]

Шипковият плод съдържа  незаменимия  за човешкия организъм каротин или по-точно Бета-каротин (провитамин А). Той спада към групата на каротеноидите и е един от най-силните антиоксиданти. Анктиоксидантите са от изключителна важност за организма, защото намаляват увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Свободни радикали са продукт на редица метаболитни процеси в човешкия организъм. Те са биологичния отговор на токсините, които приемаме от околната среда. Образуват се и в хода на възпалителните процеси в тялото. Натрупвани системно и в прекомерни количества, свободните радикали са отговорни за появата на оксидативен стрес. Оксидативният стрес нарушава нормалното функциониране на ниво клетка и заема водещо място в развитието на всички социално значими заболявания в наши дни – сърдечно съдови и мозъчно съдови, диабет, рак, артрит и респираторни заболявания. Антиоксидантите са адекватна клетъчна защита срещу свободните радикали и оксидативния стрес. Храни богати на Бета-каротин, като шипковото брашнозначително намаляват риска от здравословни проблеми, както и такива с по-сериозни последици като рак или сърдечно-съдови заболявания. Приет и обработен в организма, Бета-каротина се превръща във Витамин А , който е  важен витамин за имунната система и подобрява значително зрението.

Шипковото брашно е изключително богато на фибри (56%), които както е известно не се усвояват от организма, хигроскопични са и поемат натрупаните свободни радикали. Като резултат получаваме чудесна природна „симбиоза”: Бета-каротина действа антиоксидантно като се свързва със свободните радикали, а фибрите ги поемат и изхвърлят от организма.

В едно задълбочено изследване на антиоксидантната активност на 26 български плодове, плодовете на шипката са водещи по полифенолно съдържание на база свежа маса със стойност от 1934.3 mg GAE/100 g, следвани от тези на аронията (1817.8 mg GAE/100 g).[2] Въз основа на тези резултати авторите разширяват проучването си и установяват, че основните полифенолни компоненти (флавонол и флаван-3-оли) доминират пред фенолните киселини. От анализираните екстракти този от шипкови плодове съдържа най-много рутин (107.3 mg/L) и в значително по-малки количества кверцетин (14.7 mg/L). Общото полифенолно съдържание в този екстракт е 5609.9 mg/L.[3] Научно установено е, че приемът на витамин С заедно с биофлавоноиди води до по-пълното и по-бързото му усвояване. Биофлавоноидите са необходими за поддържане на здрави стени на кръвоносните съдове и са известни като витамин Р комплекс (виж: Dr Earl Mindell’s Vitamin Bible for the Twenty-First Century)

Брашното от шипкови плодове може да се влага във всякакви печива, като кексове, сладкиши, торти, крекери, бисквитки, в комбинация с други брашна. Най-ценно обаче е използването му без термична обработка като съставка към приготвянето на шейкове, смутита, доста популярните днес – „супер закуски”, мюсли и дори десертни кремове.

Истината е, че всички се стремим към дълголетие и здраво тяло, а за да сбъднем мечтата си е нужно да се доверим на природосъобразното хранене. На лице са редица полезни билки, плодове и зеленчуци, от които можем да си набавяме нужните за организма ни витамини и минерали. Едно от тези вълшебни творения на природата е шипковия плод.

Две супени лъжици шипково брашно в закуската всеки ден са вашата стъпка към  здравето и дълголетието. Дават на организма ви нужните антиоксиданти, предотвратяват възпалителните процеси, подмладяват ви и най-важното, живеете здравословно. Човек е това, с което се храни – не струва много да бъдете здрави и щастливи!

Въз основа на казаното дотук шипката напълно основателно заема своето място на „суперхрана“ и „царица на билките“![4]

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com

шипково

 

[1,4] Биологично активни вещества и здравословни ефекти на шипковите плодове, Ас. инж. Манол Огнянов, инж. Йордан Георгиев, доц. Петко Денев, Ирина Янакиева, доц. Мария Крачанова, Лаборатория по биологично активни вещества към Институт по органична химия с център по фитохимия, БАН, Пловдив, сп. Наука Диететика 3–4,  2014

[2] Denev, P., et al. Antioxidant activity and polyphenol content of Bulgarian fruits. Bulg  J Agric Sci, 19, 2013, 1, 22-27.

[3] Denev, P., et al. Biological activities of selected polyphenol-rich fruits related to immunity and gastrointestinal health. Food Chem, 157, 2014, 37-44. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24679749/

 

Подобни публикации