СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Защо балансът между цинк и мед в организма ни е толкова важен?

zn cu 1
rss

Комбинацията от цинк и мед е изключително важна за организма, тъй като тези два микроелемента работят съвместно.

Медта и цинкът са от съществено значение за поддържане на доброто здраве и нормалното функциониране на човешкия организъм. Обикновено човек си ги набавя чрез храната и водата. Недостигът или нарушеният баланс помежду им в организма може да създаде сериозни рискове за нашето здраве.

Дисбалансът на цинка и медта е често срещан и понякога идва от доста „изненадващи места”. Той може да окаже огромно влияние върху здравето ви и начина, по който се чувствате.

Защо е важен „съюзът” цинк – мед (Zn – Cu)

Медта и цинкът работят заедно и участват в процеси, свързани с имунния отговор на организма, функцията на нервната система и здравословното храносмилане. Те са „антагонисти”, което означава, че когато нивата на единия намаляват, другият се увеличава и обратното. Много по-често срещано е в организма да има излишък на мед и недостиг на цинк. Макар че може да се наблюдава и обратният вариант – излишък на цинк.

Какво прави цинкът?

Цинкът е един от най-важните микроелементи в човешкия организъм. Той участва в огромен брой процеси. Всъщност може би е по-лесно да се говори за това какво НЕ прави цинкът.

Този микроелемент е ключов за функцията на ензимите, за метаболизма, необходим е за кодирането на ДНК. Освен това е свързан със сигналите на имунните клетки, които помагат за защитата на организма, и програмираната клетъчна смърт (нормален процес, наречен апоптоза). Това означава, че цинкът е важен за растежа и развитието, клетъчната енергия, мозъчната функция и имунната функция.

Цинкът има антиоксидантно и противовъзпалително действие и играе роля в регулирането на *патогенезата на свързаните с възпалението заболявания.

Недостигът на цинк може да се дължи на вродени дефекти, метаболитни нарушения и понякога с аутизма.

Какво представлява медта?

Медта е необходима за цялостното здравословно функциониране на организма. Тя е отговорна за функцията на много ензими, за метаболизма на въглехидратите и е важен компонент на чернодробната тъкан, мозъчната тъкан, бъбречната тъкан и косата.

Медта може да играе много важна роля в умствения упадък, който понякога се свързва и с много разстройства на настроението и поведението. Тя е необходима за създаването на невротрансмитера *норепинефрин.

Твърде многото мед в организма може да се прояви в различни посоки – от хронична умора до гадене и разстройства на настроението. От друга страна, излишъкът от мед може да попречи на правилното ремоделиране на костите и да бъде основен фактор за развитието на остеопороза.

Медта е важен микроелемент, който приемаме с някои видове морски дарове, ядки, зеленчуци, плодове и други храни. Тя е необходима за растежа и цялостното ни здраве.

Претоварване с мед

Както беше споменато по-горе, излишъкът на мед е много по-често срещан от недостига ѝ. Някои хора са по-предразположени към натрупване на мед, отколкото други. Всеки, който страда от хроничен стрес или има надбъбречна недостатъчност, също е по-рисков. Претоварването с мед може да причини и надбъбречна умора, тъй като стресът намалява нивата на цинка.

От друга страна, биологичната роля на медта е свързана с участието ѝ в структурата и функциите на много ензими. Най-голямо значение обаче има контролът върху синтеза на свободните кислородни радикали, което е резултат от наличието на този елемент в Zn – Cu *супероксиддисмутазата                                                                                                                                                                   цинк

Идеалният баланс

В идеалния случай цинкът и медта трябва да се намират в съотношение 8:1. Соевите продукти, бобът, зърнените храни и ядките съдържат високи нива на мед. Месото е източник както на мед, така и на цинк, но двете вещества присъстват в подходящ баланс. Диета с високо съдържание на мед, може да доведе до нарушаване на съотношението Zn – Cu и да се стигне до натрупване на мед в организма.

Понякога се случва да има едновременно излишък и на цинк, и на мед. Това може да предразположи към оксидативен стрес и иницииране на възпалителен процес.

Тъй като телата ни не могат да произвеждат сами цинк, той трябва да се набавя от храната или чрез добавки. Във всеки един момент тялото ни съхранява 2-3 грама цинк в костите и мускулите. Част от този цинк се изчерпва всеки ден, тъй като се използва за различни функции в тялото ни. [1], [2], [3]

Ниското ниво на цинк може да бъде свързано с възрастта, вегетарианската или веганската диета, отслабването на имунитета, тежките изгаряния и интравенозното хранене.

НАКРАТКО

Както вече споменахме взаимодействието между цинка и медта е изключително важна.

Организмът използва медта за производството на енергия и за поддържане на здравето на костите, кожата, неврологичните и сърдечносъдовите органи.

 Заедно с цинка медта е компонент на супероксиддисмутазата – важен антиоксидантен ензим, използван от имунната система. Въпреки че дефицитът на мед е рядко срещан, той може да възникне при високи нива на прием на цинк, поради намалената способност за усвояване и използване на медта от храната.

Научни проучвания показват, че приемът на медни добавки, заедно с цинк, спомага за балансирано усвояване на двете хранителни вещества. [4]

Общи симптоми при претоварване с мед

 • Уморено тяло и свръхактивен ум
 • Безпокойство
 • Предменструален синдром или болезнена менструация
 • Често главоболие
 • Желание за консумация на храни с високо съдържание на мед, като шоколад, ядки и авокадо
 • Депресия, смущения в настроението или промени в поведението
 • Чести настинки, простудни заболявания и вируси
 • Лесно или често образуване на синини


Рискови фактори за претоварване с мед

 • Бавен метаболизъм
 • Прекомерен стрес или надбъбречна недостатъчност
 • Високи нива на естроген
 • Недостиг на цинк
 • Вегетарианска диета

Как да върнем равновесието между цинк и мед?

Когато работите за възстановяване на равновесието, е важно да не бързате, тъй като твърде бързата работа може да доведе до някои нежелани ефекти. Най-добрият вариант е да се обърнете към специалист.

Това, което можете да направите сами:

Ограничете излагането на мед. Уверете се, че мултивитаминът ви не съдържа мед, филтрирайте водата си и се старайте да избягвате медни съдове за готвене. Ограничете храните с високо съдържание на мед, като соя, мая, ядки и гъби.

Увеличете приема на цинк. Консумирайте месо и морски дарове, както и много зеленчуци. Посъветвайте се с вашия лекар за прием на цинкови добавки. Избягвайте вещества, които изчерпват цинка, като алкохол, захар и зърнени храни.

Обърнете внимание на надбъбречните си жлези. Стресът увеличава скоростта, с която цинкът се изчерпва в тялото, а надбъбречните жлези трябва да работят правилно, за да стимулират черния дроб да създава церулоплазмин, който се свързва с медта.

Допълнете с други хранителни вещества, които помагат за намаляване на нивата на мед. Добавянето на манган, витамин С, В6 и А също може да бъде полезно за понижаване на нивата на медта. Всички тези витамини действат в противовес на медта. Бъдете внимателни, когато приемате добавки самостоятелно. Не пропускайте да се консултирате с лекар, когато става въпрос за добавки, тъй като понякога по-малко е повече. Алфа липоевата киселина също може да помогне, тъй като подобрява естествените пътища за детоксикация на организма.

Важно е да се отбележи, че когато увеличите приема на цинк съдържащи храни или започнете да приемате добавки, в началото може да се почувствате по-зле. Това се дължи на факта, че увеличаването на цинка стимулира елиминирането на медта, което ви кара да се чувствате отпаднали и по-емоционални. Ако не сте консумирали месо, започнете да го добавяте постепенно, за да не претоварите храносмилането си.

Млечните продукти и храните с високо съдържание на фитати (като глутен, зърнени храни и боб) могат да влошат вече съществуващия недостиг на цинк. Калцият в млечните продукти забавя обмяната на веществата и в комбинация с фитатите може драстично да намали способността на организма да усвоява цинка. Също така е важно да се отбележи, че алкохолът, кафето и захарта изчерпват цинка, а шоколадът и някои видове чай са с високо съдържание на мед.

И още…

Имайте предвид, че недостигът на цинк или мед може да допринесе за дефицит на диаминоксидаза (DAO).

DAO е храносмилателен ензим, който се произвежда от бъбреците, тимусната жлеза и чревната лигавица. Основната му роля е разграждането на излишния хистамин в тялото.

Затова балансът между медта и цинка е изключително важен за нашето тяло!

***
*Патогенеза – механизъм на възникване и развитие на болестта и отделни нейни прояви на различни нива в организма

*Супероксиддисмутазата (SOD) – това е ензим, който се намира в почти всички живи клетки. Смятан е за най-мощният антиоксидант, който тялото ни създава

* Норепинефрин – представлява хормон и невротрансмитер, който се секретира от надбъбречните жлези. Това е хормон на стреса, който се освобождава в резултат на внезапни стресови фактори.

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com. 

CH Zinc 80 capsules RGB


Използвани източници:

thorne.com

akfunctionalmed.com/

[1] Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary reference intakes for vitamin A, vitamin K, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc. Washington, D.C.: National Academy Press; 2001:442-501.


[2] Lowe N, Medina M, Stammers A, et al. The relationship between zinc intake and serum/plasma zinc concentration in adults: a systematic review and dose-response meta-analysis by the EURRECA Network. Br J Nutr 2012;108(11):1962-1971.

[3] Lowe N, Dykes F, Skinner A, et al. EURRECA-Estimating zinc requirements for deriving dietary reference values. Cit Rev Food Sci Nutr 2013;53(10):1110-1123.

[4] August D, Janghorbani M, Young V. Determination of zinc and copper absorption at three dietary Zn-Cu ratios by using stable isotope methods in young adults and elderly subjects. Am J Clin Nutr 1989;50(6):1457-1463.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2596436/

Подобни публикации