СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Може ли консумацията на риба два пъти седмично да намали риска от сърдечно-съдови заболявания?

photo 1499125562588 29fb8a56b5d5
rss

Ново мащабно проучване (публ. JAMA Intern Med.) от 8 март доказва значителни ползи за здравето от консумацията на риба 2 пъти седмично. [1] Изследователите към проучването откриват, че увеличената консумация на риба може да подпомогне за предотвратяване възникването на сърдечно-съдови заболявания, както и рецидивиращи сърдечно-съдови възпаления.

В проучването е осъществен анализ разработен на база на четири други големи проучвания, като участие в настоящото изследване взимат над 190 000 души от 58 държави.

Изследователският екип прави детайлен анализ в търсене на връзка между количеството консумирана риба сред участниците и сърдечно-съдовите заболявания и възпаления и смъртност.

Резултатите от проучването сочат, че консумацията на поне 175 гр риба седмично се свързва с по-нисък риск от възникването на сериозни сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, видът риба, който има най-силна полза, е този, който съдържа по-големи количества омега-3 мастни киселини, т.е. мазните риби като сьомга, риба тон, треска и други. Изследователите са категорични, по отношение консумацията на риба, ползите се дължат на високото съдържание на омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастните киселини са група съставена от девет полиненаситени мастни киселини, а от тях четири са мазнините с жизненоважно значение за човешкото тяло:


• алфа-линоленова киселина (АLA) – намира се предимно в растенията;

• докозахексаенова киселина (DHA); ейкозапентаенова киселина (EPA); докозапентаенова киселина (DPA) – намират се предимно в животински храни като мазна риба.

Характерно за Омега-3 мастните киселини е, че не се синтезират самостоятелно в човешкия организъм, но в същото време са изключително важни за случването на редица процеси в тялото.

Според водещия съавтор на изследването Андрю Менте, специалист към Population Health Research Institute, Хамилтън, Канада – консумацията на риба може да осигури „защитна полза“ на организма по отношение на сърдечно-съдовото здраве. [2]

Андрю Менте смята, че проучването ще окаже важно въздействие върху насоките за консумация на риба, особено на по-мазните сортове, които са богати на омега-3 мастни киселини. Освен това той отбеляза, че и хората, които са изложени на нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, също могат да се възползват от консумацията на повече риба, тези ползи са „по-слабо изразени“ в проучването от тези, получени от лица с по-висок риск.

 „Важно е да се храним добре, за да поддържаме имунната си система в отлично състояние и сърцето си здраво“, споделят още от екипа на проучването.
 „Започнете с избора на богата на омега-3 риба заедно с растителни омега-3 мастни киселини като част от здравословния хранителен режим, за да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания, особено по време на настоящата пандемия, но и след това.“ [3]


Приемът на Омега-3 мастни киселини се свързва с намаляване нивата на триглицеридите(вид липиди или мазнини), както и намаляване на тяхното негативно действие от тяхното натрупване. [4] Освен това приемът на омега-3 мастни киселини се свързва с намаляване нивата завишените нива на „лошия“ LDL  холестерол. [5]

Резултати от изследвания показват, че приемът на Омега-3 мастни киселини може да редуцира действащи възпаления в организма. Това се дължи на активността на Омега-3 в подобряване функцията на имунните В-клетки. [6]Ние от екипа на Cvetita Herbal ви препоръчваме Fish Oil 3 (Омега 3 + Витамин Е – капсулна форма).

риба

Рибеното масло се извлича от тъканите на мазна риба (обикновено херинга, риба тон, аншоа или скумрия). Доказано е, че най-добрите източници на рибено масло са онези видове риби, живеещи в дълбоки и леденостудени води.

Рибеното масло е концентриран източник на полезни мазнини (полиненаситени мастни киселини). То е изключително богато на две важни за тялото Омега-3 мастни киселини – докозахексаенова киселина – DHA и ейкозапентаенова киселина – EPA (полиненаситени незаменими Oмега-3 мастни киселини).

Витамин Е представлява мастноразтворим витамин, което означава, че не се разтваря във вода. Мастноразтворимите витамини се обработват от храносмилателната система и се усвояват с мазнините.

Именно тази характеристика ги отличава с по-дълго съхранение в организма и по-ниско разходване за нуждите на тялото в сравнение с други витамини и минерали.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който на първо място е от изключително важно значение за състоянието на клетките в човешкото тяло.

Най-общо този елемент е необходим в следните няколко направления – за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система, за укрепване на кръвоносните съдове, за синтеза на енергия в организма, за работата на черния дроб, за подобряване здравината на косата и ноктите, както и за повишаване мускулната сила и енергия.
Регулярният прием на Fish Oil 3 + Витамин Е:

 • Подкрепя имунната система и спомага по-бързото възстановяване на клетките и тъканите;
 • Намалява рисковете от сърдечно-съдови заболявания;
 • Съдейства мозъчните функции и
 • подобрява паметта и концентрацията;
 • Подпомага здравия и качествен сън;
 • Поддържа естествената еластичност и здравина на кожата;
 • Положително въздейства срещу симптоми на депресия и тревожност.


  Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: www.cvetitaherbal.com.  Използвани източници:

  [1] Mohan D, Mente A, Dehghan M, et al. Associations of Fish Consumption With Risk of Cardiovascular Disease and Mortality Among Individuals With or Without Vascular Disease From 58 Countries. JAMA Intern Med. Published online March 08, 2021. doi:10.1001/jamainternmed.2021.0036 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33683310/
  [2], [3] Nancy Schimelpfening — Fact checked by Jennifer Chesak, 2 Servings of Fish Per Week Can Help Prevent Recurrent Heart Disease. Health news, healthline.com, 2021
  [4] Oliveira JM, Rondó PH. Omega-3 fatty acids and hypertriglyceridemia in HIV-infected subjects on antiretroviral therapy: systematic review and meta-analysis. HIV Clin Trials. 2011 Sep-Oct;12(5):268-74. doi: 10.1310/hct1205-268. PMID: 22180524.
  [5] Bernstein AM, Ding EL, Willett WC, Rimm EB. A meta-analysis shows that docosahexaenoic acid from algal oil reduces serum triglycerides and increases HDL-cholesterol and LDL-cholesterol in persons without coronary heart disease. J Nutr. 2012 Jan;142(1):99-104. doi: 10.3945/jn.111.148973. Epub 2011 Nov 23. PMID: 22113870.
  [6] Philip C. Calder, “Editorial: Fat chance to enhance B cell func­tion”, Journal of Leukocyte Biology, April 2013

Подобни публикации