СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Човешки микробиом: Могат ли микробите да бъдат ключови за нашето здраве?

bacteria 1
rss

Първоизточникът на познатите ни бактерии е прост едноклетъчен микроорганизъм или микроб, който се явява първата форма на живот на Земята. Смята се, че се е появил се преди повече от 4 милиарда години. 

Днес сме наясно с изумителния факт, че в тялото ни живеят всевъзможни видове бактерии, сред които жизненоважни и бактерии „неприятели“. В продължение на дълги години науката проучва тяхното взаимодействие, роля и функции в човешкото тяло. Благодарение на наличието на бактерии в човешкото тяло е възможно протичането на множество естествени органични функции, като храносмилане, дишане, усвояване на хранителни вещества, изхвърляне на непотребни елементи от метаболизма, формиране на имунна система и други. Колко са важни бактериите за нашето здраве? Може ли именно тяхното наличие да е ключово за общото ни здраве?В продължение на години, редица учени посвещават живота си в изследване на микробите, тяхното взаимодействие и роля в човешкото тяло. Едно от най-ранните попадения на науката в това отношение е направено от холандският учен и производител на микроскопи – Антъни ван Льовенхук, който през далечната 1674 година, за първи път разглежда живи микроби под своя единствен по рода си микроскоп.

Новооткритието на Льовенхук по онова време поражда страх сред хората от това, че е възможно именно тези „същества“ да причиняват смърт. Разбира се, по онова време са липсвали допълнителни факти, които да отхвърлят това обществено съмнение. 


Любопитно: Антъни ван Льовенхук е и първият човек, който е видял как изглеждат сперматозоидите, и първият, който ги описва. Няколко години след първия пробив с живите микроби, през 1677 година, ученият решава да изследва собствената си сперма под един от неговите микроскопи и съобщава, че е видял „животни“ наподобяващи змиорка под обектива на микроскопа си.


Не малко години след изумителните открития на Льовенхук, науката достига до факта, че бактериите имат огромно участие за правилното функциониране на човешкото тяло. Многократно, с наши материали, сме споменавали, че тялото ни е дом както за „добри“, необходими бактерии, така и за такива, които могат да имат негативно или болестотворно действие в тялото.
 

Какво представлява човешкия микробиом?
Човешкият микробиом
може да се дефинира като една селекция на гени. Всички гени, от които е изградена микробиотата или чревната ни микрофлора. Според проучвания, микроорганизмите в тялото ни са около 10 пъти повече от човешките клетките, а това изчисление идва от факта, че всяка човешка клетка „върви“ с десет микроби. Излиза, че микробите са не просто микроорганизми, а жизненоважни елементи за нашето съществуване и общо здраве.

Какво е дисбиоза?
Дисбиоза 
нар. още дисбактериоза е състояние, при което „лошите“ микроорганизми в човешкото тяло взимат превес, т.е. случва се дисбаланс на бактериите. Това на практика означава, че „добрите“ бактерии в тялото влизат в режим на спад, което при определени условия може да означава, че са напълно заменени от „лошите“. Дисбиозата може да бъде причина за възникването на изключително сериозно здравословни проблеми.   
Причините за развитието на дисбиоза могат да бъдат разнообразни, но най-честите са:

 • Употребата на антибиотици или други по-силни препарати
 • Прекомерната употреба на алкохол
 • Тютюнопушене
 • Понижена имунна система
 • Нелекувани чревни и други инфекции
 • Болести на храносмилателната система (гастрит и др.)
 • Диетични грешки (небалансирано и непълноценно хранене, недохранване и др.) 


Каква е ролята на пробиотиците?
Обикновено пробиотиците се изписват от лекар най-често при прием на антибиотични медикаменти или при друг стомашно-чревен проблем. Много хора погрешно смятат, че е по-добре да пропуснат приема на пробиотик, за да не претоварват организма си с допълнителни медикаменти. Други пък считат, че организмът може самостоятелно да регулира чревната микрофлора – уви, това не е така.  


Какви са физиологични свойства на пробиотиците?

 • Регулират баланса на чревната микрофлора, възстановяват равновесието на нейните полезни за организма представители, отстраняват дисбиозата (или дисбактериозата);
 • Въздействат благоприятно върху храносмилателните функции, включително перисталтиката и моториката на червата;
 • Регулират алкално-киселинния баланс и нормалните биохомични реакции в различните сегменти на храносломателния тракт
 • Стомахът има рН баланс, който варира от 2,0 до 3,5, което е силно киселинно, но необходимо за процеса на храносмилане. Въпреки това, понякога, поради нездравословен начин на живот и хранителни навици, нивото на киселинност в организма надвишава установените стойности, което води до изменения в киселинността на стомаха и довежда до поява на киселинен рефлукс, стомашни неразположения, претоварване на черния дроб и други;
 • Потискат образуването на преканцерогени и канцерогени в чревния канал;
 • Подобряват имуногенезата – активират фагоцитарните реакции и синтеза на имуноглобулини
 • Фагоцитозата е специфичен инструмент на имунната система. Постъпилият болестотворен агент или паразит се прикпрепя към повърхността на макрофагите и микрофагите (специални клетки на имунната система). След разпознаването му като зловреден започва процеса на фацитоза. Макрофага или микрофага започва отделянето на клетъчна материя и постепенно започва да променя мембраната си като накрая обгръща изцяло патогена. По този начин патогена се подлага на вътреклетъчно смилане или на унищожение;
 • Разграждат жлъчните киселини, стимулират жлъчната секреция и косвеното извличане на холестерол от организма и съдействат намаляването на концентрацииите му в кръвната плазма; По този начин пробиотиците косвено повлияват блаоприятно организма при хипертония и свързаните с нея сърдечно-съдови увреждания;
 • Отделят ензими, разграждащи дизахаридите (вид въглехидрати) и отстраняват непоносимостта на организма към лактоза;
 • Коригират  алергиите към млечен белтък и подобряват поносимостта на организма към лактоза;
 • Въздействат благоприятно върху пикочните и вагинални пътища.

Ние от екипа на Cvetita Herbal съчетахме 6 изключително ценни бактерии във всяка опаковка на Probi Max.

Probi Max e висококачествен пробиотик, който дължи мощното си действие на шесте по-горе изброени бактерии – приятели на човешкия организъм – Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophiles, Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium spp, Lactobacillus lactis, Lactobacillus casei. Probi Max е продукт, който съчетава многокомпонентното им действие. Именно това, превръща Probi Max в изключително ефективно средство, което ще подпомогне правилното функциониране на имунната, стомашно-чревната, отделителната и пикочо-половата система.


Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Може да разгледате нашите продукти и да се възползвате от нашите невероятни предложения в нашия уебсайт: https://cvetitaherbal.com

микробиом

Използвани източници:
* „Хигиенa нa храненетo“; Пoд редакциятa нa доц. д-р Р. Еникoва, дм (2014)

* NIH, „The role of the bacterial microbiome in lung disease“ Dickson RP, Erb-Downward JR, Huffnagle

* NIH“Long-term impacts of antibiotic exposure on the human intestinal microbiota“, Cecilia Jernberg, Sonja Löfmark, Charlotta Edlund, Janet K Jansson 

* bio.libretexts.org, „1.1B: History of Microbiology – Hooke, van Leeuwenhoek, and Cohn“

Подобни публикации